Imię: Sebastian
Wiek: 35 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 276 Piwa: 1/23 Skąd: Nysa
Wysłany: 2012-01-21, 19:31 Re: akwa 450 L
kijanek napisał/a:
Witam mam zamiar kopić akwa 450 L tylko mam parę pytań
jak je najlepiej ogrzewać i oświetlać.
-zwykła grzałka czy denna
-pokrywa czy oświetlenie inne
Jeśli chodzi o ogrzewanie to zdecydowanie zwykła grzałka a nawet dwie mniejsze(słabsze),jeśli chodzi o oświetlenie to myślę że kwestia kasy jaką dysponujesz ale myślę że tu pokrywa raczej będzie koniecznością w przypadku hodowli palet.
Powodzenia!
Imię: Piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2011 Posty: 181 Piwa: 3/3 Skąd: Ryn
Wysłany: 2012-01-21, 19:49
Zgadzam się z Sebastianem - a jeśli chodzi o pokrywę, to jest konieczność. Jeśli rybki podrosną do wielkości powyżej 10 cm i jeśli je coś wystraszy (np. trzaśnięcie drzwi w domu, albo nawet u sąsiada), to potrafią nachlapać - nie mówię już o ucieczce do pobliskiego jeziora, czy rzeki
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6759 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-21, 20:16
Ja również bym się nie odważył trzymać paletek z otwartym akwa ... no chyba, że we wspomnianym akwa (o wysokości 60 cm) wlejesz max. 45 cm wody.
Ryby na pewno Ci powyskakują.
Imię: Radek Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 306 Piwa: 10/12 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-01-21, 22:49
To kwestia gustu. Mi osobiście się nie podobają od razu widać że to plastik w akwa. Dodatkowo. Raz miałem takie i potrafiły mi się przecisnąć na tył ryby. Brak możliwości czyszczenia samego tła i tyłu baniaka. Szybko się go pozbyłem i gnije sobie na balkonie
Moja opinia jest taka
Wady
Rybka może wyskoczyć
Duże odparowanie wody
Więcej energii na ogrzanie
Zalety
Nie znam
No jak się komuś podoba wystające korzenie i rośliny wychodzące nad lustro wody
Cytat:
a co myślicie o tle wewnętrznym ?
Jak Ci się takie podoba to tylko przyklejone szczelnie silikonem do szyby a lepiej na zewnątrz za szybą
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Imię: Artur
Wiek: 31 Dołączył: 23 Wrz 2010 Posty: 193 Piwa: 8/8 Skąd: Kazimierza Wielka
Wysłany: 2012-01-22, 13:30
jeżeli zamierzasz trzymać paletki to ja polecam
unimaxa 700 do tego filtr wewnętrzny aquaszuta 750 turbo
a wodę podmienia się, zazwyczaj gdy omulasz dno to spuszczasz przecież część wody i dolewasz świeżą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum