Witam,
chciałbym się zapytać jaki jest mniej więcej koszt założenia i utrzymania miesięcznego akwarium około 400l miesięcznie. Moze ktos ostatnio zakładał i pomoże w doborze filtrów grzałek itp. Muszę nastawić swoją drugą połówkę na koszta W sumie koszt sam sobię policzę ale bardziej chodzi mi o wyposażenie na przyzwoitym poziomie. Dziękuję za wszelkie rady.
No to tak akwarium 400l to wydaje mi sie ,że filtr np.: JBL Cristal PRofi 1500 ,chyba ,że zainwstujesz w Eheima ,może byc Aquael. Grzałki dwie po 150 W. Zwykła pokrywa ze standardowym oświetleniem .Pozatym piasek kwarcowy jako podłoże , korzenie i jakieś rośliny
niewymagające .No i jeszcze jakieś filtry do środka. Pooglądaj galerie ,bo jest dużo akwarii około 400 l i podpatrz jaki kto ma sprzęt.
Pozdro
_________________ 240L-paletki
112l-gurami
27L-krewetki
Oprócz tego West Highland White Terrier i Nowofundland
oczko Wodne
i kanarek.
Można myślę ze spokojem zmieścić sie z 2 tys ale można i wydać dwa razy tyle. To zależy tylko od CIebie, tego jak potrafisz szukać, czy możesz zrobić samodzielnie filtr ... itd.Do tego należy doliczyć rybska. Utrzymanie w granicach 100 mies.
_________________ The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence
Ja przymiezam się do 450, ceny będę podawał w przybliżeniu;
1 akwa diversa - 700
2 stolik, stelaz - 400
3 pokrywa aluminiowa/plastikowa - 700/250
4 grzalka eheim jager koło 250w - 90, najlepiej kupić dwie 125w wrazie W
5 filtr biologiczny zewnętrzny - 400-500
6 filtr mechaniczny wewnętrzny - 100
7 pompka powietrza - 50-100
8 przydały by się jakieś bankami na podmiane wody mniej wiecej 120 litrów trzeba podmieniac co 7-10 dni
9 w zależności od tego jaka masz wodę w kranie może będzie potrzebny filtr RO - 150
To tak po krotce napotrzebniejsze rzeczy, oczywiście jakieś ryby by się jeszcze przydały tak jak mówiłem ceny przyblizone nowych rzeczy zawsze mozna kupić uzywke w szczególności akwa z pokrywa i szafka jest sporo ogłoszeń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum