Imię: Artur
Wysłany: 2011-11-20, 21:15 Biała ikra, proszę o rady
Witam. Od kilku miesięcy bezskutecznie próbuję się dochować narybku od dobranej pary naleśników. Chyba próbowałem już wszystkiego, ale może coś jeszcze możecie mi poradzić...
Para dobrana, ikrę składała już ponad 20 razy, najpierw w ogólnym, potem przeniosłem do tarliskowego po kilkunastu próbach bez larw. Woda 30C, pH 6.5 tds około 120 filtracja fluvalem 205 w zbiorniku 120l. Ikra nie rozwija się, bieleje stopniowo z każdym kolejnym dniem, po 1szym dniu 5-6 białych ziarenek, po drugim ok. połowa, po trzecim zostaje kilka bursztynowych. Jak dotąd nie zauważyłem zapłodnionych ziarenek. Moja parka nie zjada w ogóle tej ikry, pilnują jej zaciekle nawet 5-6 dni po tarle, kiedy już zaczyna brać ją pleśń. Wtedy usuwam i dostaję po palcach
Była akryflawina, torfin, zgaszone światło, próbowałem już chyba wszystkiego co mogłem. Domyślam się że samiec może być bezpłodny, chociaż starałem się być cierpliwy po przeczytaniu postów o parach które po kilkunastu tarłach nagle zaczynały zapładniać ikrę. I tu mam pytanie. Mam w ogólnym innego samca który też miał ochotę na tę samiczkę, ale chyba był dla niej za brzydki Czy myślicie że to dobry pomysł zamienić chłopaków po tylu nieudanych próbach? Jakie są przeciwwskazania? A może macie jakieś inne pomysły?
Z góry dziękuję
Imię: Przemek Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 781 Piwa: 32/53 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-11-20, 22:59
coolator napisał/a:
Woda 30C
Albo zamień samca albo zmniejsz temperaturę do 27-28 stopni i wtedy spróbuj raz jeszcze, może wtedy się uda. U mnie jak miałem 30 - 31 stopni też nic z ikry nie było i już myślałem, że z samcem jest coś nie tak lub są to dwie samice. Po zejściu z temperaturą były młode kilka razy. Niestety z braku miejsca na tarliskowy wszystko odbywa się w ogólnym.
Wysłany: 2011-11-22, 23:23
Jestem pewien. Widziałem terło kilkanaście razy, a poza tym, chuda, nienajedzona paletka bez brzucha ikry złożyć nie może, a tylko jedna z moich ryb ma okrągły brzuszek bez względu na to czy jest przed czy po karmieniu
Wysłany: 2011-11-23, 22:31
Hehe, źle się wyraziłem, pewnie pomyślałeś że ryba chuda, zabiedzona...
To nie tak, zresztą jakbym słabo karmił albo były chore to by się co tydzień nie tarły, wydaje mi się. A, właśnie, znów pilnują ikry. Jutro może jakieś foto wstawię , chociaż pewnie to nic nie wyjaśni
Wysłany: 2011-11-27, 20:49
Hmmm.. Ludziom się w ogólnym wykluwają tam zazwyczaj tds 200 i wyżej to norma. Specjalnie zmiękczyłem wodę żeby zejść do tych 120-130, bo tak zaleca literatura. 30 to zdaje się prawie czyste RO - u mnie z filtra wychodzi woda o tdsie 19.
Wysłany: 2011-11-27, 21:57
Czyste RO to TDS 0
Moja uwaga wynika z doswiadczenia z moimi parami. Juz przy TDS 80 mam tylko okolo 10-20% wylegu. Przy 30 bieleja tylko pojedyncze ziarna, mowie tu o sprawdzonych parach.
TDS nie jest tez takim dokladnym wyznacznikiem bo wplyw bedzie mialo tez pH - im twardsza woda tym powinno byc nizsze. W czasopismie akwarium bylo takie doswiadczenie opisane na przykladzie neona inessa, wyleg nastepowal nawet przy pH 7 pod warunkiem, ze twardosci byly prawie zero i odwrotnie, jak twardosc byla w gornym akceptowalnym przedziale to musieli zejsc z pH ponizej 5 i tez ikra sie rozwijala.
Takze nie ma chyba prostej odpowiedzi i trzeba kombinowac.
Wplyw bedzie tez miec pochodzenie ryb. Ja mam doswiadczenie tylko z rybami azjatyckimi, trzymanymi w miekkiej wodzie od pokolen.
Wysłany: 2011-12-04, 10:57
Mała aktualizacja. Ponownie tarło, ale teraz spróbowałem nie karmić starych mięsem. Wylęgalność nadal zero, ale więcej ikry przetrwało w bursztynowym kolorze do 3go, a nawet 4go dnia po tarle. Zastanawiam się czy to ma jakiekolwiek znaczenie, bo jajeczka i tak wyglądają tak jak zaraz po tarle, czyli nie ciemnieją. Czyli tak jakby woda była ok, tylko samiec nie zapładnia...
Wysłany: 2011-12-05, 20:32
Nie jestem może doświadczonym paletkarzem, ale całkiem doświadczonym akwarystą. Na moje oko jednak para.
1. Po pierwsze - pokładełka całkowicie różne podczas składania ikry
2. Tylko pigeon składa jaja, turkus jeździ po nich ale nie dokłada nowych
3. Jeśli dwie samice, dlaczego jedna produkuje ikrę co tydzień a druga od roku nie złożyła ani ziarenka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum