Witam odkąd pozbyłem się jednej paletki pozostałe zaczęły się agresywnie zachowywać względem siebie ( 4 Palety ) nie widzę na ich ciele żadnych znaków pogryzienia i zastanawiam się , czy Paletki są pod względem "uzębienia" zdolne do pogryzień Może ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał .( Zamierzam w najbliższym czasie dokupić parę maluchów , to powinno powstrzymać zamieszki )
Imię: adam
Wiek: 33 Dołączył: 16 Lut 2010 Posty: 755 Piwa: 48/51 Skąd: uk
Wysłany: 2012-01-28, 00:09
Maluchy są zazwyczaj ignorowane przez duże palety czyli są dwie wersje albo się będą nadal prały jak mają jak pisałeś w galerii 18cm albo są maluchami i po paru dodanych sztukach utworzy się naturalna kolej rzeczy czyli stado.
Paletka, to ryba stadna, a jak wiadomo w każdy stadzie jest dominujący samiec/samica, gdy hormony u nich biorą górę zaczyna się walka o przywództwo. Z reguły jest tak u ryb stadnych, że im większe stado tym agresja się bardziej rozkłada.
Z reguły jest tak u ryb stadnych, że im większe stado tym agresja się bardziej rozkłada.
Ja się z tym raczej nie zgodzę ponieważ im większe stadko tym więcej rybek do ustawienia hierarchii a ja miałem tak że dwie chciały rządzić i tak się lały że jednej już niestety pogrzeb musiałem zrobić bo ją zatłukła
Z reguły jest tak u ryb stadnych, że im większe stado tym agresja się bardziej rozkłada.
Ja się z tym raczej nie zgodzę ponieważ im większe stadko tym więcej rybek do ustawienia hierarchii
Jak się nie zgodzisz skoro napisałeś, to samo co ja
Jeżeli z 4 ryb, jedna chce być dominująca, to będzie ganiać niemiłosiernie 3 pozostałe, ale jak już ryb będzie więcej, to będzie miała więcej roboty, przez co reszta sobie trochę odpocznie.
Tak samo jeżeli są 4 ryby i zaczynają lać najmniejszego, jak wpuścisz jeszcze kilka mniejszych, to ich agresja powinna rozłożyć się na więcej osobników, i mały będzie miał spokój. Chociaż pielęgnice to się i tak zawsze leją między sobą, nieważne jakie by dla narybku opiekuńcze nie były
Im więcej ryb tym mniejsze prawdopodobieństwo że którejś stanie się coś złego. To stara sprawdzona metoda nazywamy ją zwalczaniem agresji przez przerybienie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum