Witam podłączyłem sobie dzisiaj licznik Watów pod lampe 150 W i o dziwo wyszło mi że bierze 300 W prądu to taka ciekawostka zaś grzałka 200 W wachą się od 250 do 300
sprawdziłem miernik jeszcze na innych urządzeniach w domu i się zgadza wszystko poza urządzeniami z akwarium ;p
Kiedyś na rośłinnych forach ktoś robił test taki jak Ty i podobne historie opisywał.
Nie znam się na elektryce za bardzo by wchodzić w szczegóły i by móc powtórzyć to co mi lokalny elektronik tłumaczył ale zapamiętałem kilka rzeczy
1. Indukcyjny układ zapłonowy grzeje się dosyć mocno więc pobiera dodatkowy prąd.
2. Na rozruch układ indukcyjny wysyła duże Volty
3. To juz tak na marginesie .... na morskich forach niektóre osoby uważają, że widzą różnicę
w kolorze światła żarników podłączonych do układów indukcyjnych i elektronicznych
Ja nie dostrzegam różnicy w kolorze natomiast zużycie prądu zmalało od kiedy zamieniłem indukcje na elektroniczny układ.
Stateczniki indukcyjne część dostarczonej mocy przetwarzają na ciepło .Dlatego popularność u akwarystów zyskały stateczniki elektroniczne z powodu mniejszych strat .Dodatkowo po zastosowaniu elektroniki likwidujemy tak zwany efekt stroboskopowy .
Standardowa oprawa T8 ze statecznikiem magnetycznym pracuje z częstotliwością 50Hz/s przez co otrzymujemy efekt uciążliwego migotania (efekt stroboskopowy) źródeł światła i przeszkadzający dzwięk pracy statecznika.Elektroniczne układy skutecznie likwidują efekt stroboskopowy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum