Imię: Marek Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 608 Piwa: 50/86 Skąd: Lubsko
Wysłany: 2012-01-07, 21:34 Ciemne nitki
Witam,czy mógłbym się dowiedzieć co to za glony zaatakowały mi microsorium?
Nie dodaję nic do wody,wyskoczyły po miesiącu odkąd zmieniłem światło,tylko te co jest bliżej tafli wody.
To glony nitkowate. Zazwyczaj zmienia się świetlówki stopniowo by nie doszło właśnie do tego. U mnie pomogło usuwanie ręcznie tyle ile się da i częste podmiany wody.Możesz też ograniczyć czas świecenia świetlówek.
Ps: masz jakiś substrat w akwarium bo na fotce woda coś mętna może się dostało coś do wody.
Imię: Marek Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 608 Piwa: 50/86 Skąd: Lubsko
Wysłany: 2012-01-07, 22:18
gadziol6 napisał/a:
masz jakiś substrat w akwarium bo na fotce woda coś mętna może się dostało coś do wody.
Dzięki Łukasz za odpowiedź,nie mam substratu tylko drobny bazalt(a wodę dziś podmieniałem).Skubałem już to dziadostwo ręcznie ale odrasta ,spróbuję z tym oświetleniem pokombinować.
Przed wymianą oświetlenia świeciły nad tym korzeniem 2x24w bo miałem oświetlenie punktowe,teraz wymieniłem na 2x80w i świetlówki identyczne jak poprzednie.Myślałem,że aż takiej różnicy nie będzie w świeceniu nad tym korzeniem.
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6759 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-07, 22:37
Kiedyś miałem to samo:
u mnie w perspektywie czasu pomogło zasadzenie dużej ilości roślin szybko rosnących (to było na starcie zbiornika), ale zarażonych microsorium nie odratowałem.
Wysłany: 2012-01-09, 18:17
gadziol6 napisał/a:
Ile godzin teraz palisz światło przy tych nowych ?
8 godzin główne tzn.2x80w a przed zapaleniem i po świecą się diody(od 8 do 11 i od 19 do 22).
Myślałem,że te światło się rozłoży bo jak świeciło nad korzeniem 48w to teraz ile świeci?Dzieląc świetlówkę na 3 bo 1/3 to korzeń i pole wokół niego to wychodzi około 54w.Tak mi się wydaje
\
birdas napisał/a:
(to było na starcie zbiornika), ale zarażonych microsorium nie odratowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum