Czy to możliwe by mogła być aż taka różnica
GH - 24
KH - 4
PH - 7
Jestem w trakcie zbijania ph z 7,8. Zbijam PH aquacidem zooleka do kubła włożyłem torf, chciałbym dojść do ph 6,5 zbiornik 240 l
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6760 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-12-21, 10:33
Tak - użycie kwasu zbija KH. Od ilu zaczynałeś ? Bo jeśli KH było większe od 15-stu to moim zdaniem nie ma to sensu (lepiej kupić RO, mieszać wodę i delikatnie zakwaszać).
P.S.
Po zastanowieniu i w odniesieniu do GH to chyba jednak RO to będzie jedyne słuszne rozwiązanie.
KH było większe od 15 - kupiłem RO właśnie mi idzie kurierem bo znudziło mi się to lanie kwasu. Co prawda zaczynam dopiero zabawę z parametrami wody, ale myślę że sobie poradzę.Czyli GH powinno spaść po wlaniu wody z RO?
Imię: gosia i jarek Pomogła: 2 razy Wiek: 31 Dołączyła: 10 Paź 2008 Posty: 435 Piwa: 13/3 Skąd: uk selby/jelcz
Wysłany: 2011-12-21, 11:23
przy takiej wodzie to jedyne sluszne rozwiazanie, proponuje mieszac 3/1 albo nawet 4/1 (RO/kran),
napowietrzanie wody pompka 24h zeby pozbyc sie CO2, i dopiero zabawa z kwasem, zbij do ok 6,8
w akwariumsamo spadnie Ci nizej jak zaczniesz karmic miechem i akwarium dojrzeje
a torf najlepiej wywal bo narobisz sobie dodatkowej roboty
Sytuacja opanowana. W ciągu trzech dni udało mi się uzyskać ph 6,6-6,8 wodą z RO co nie udało mi się w ciągu 2 tygodni aquacidem. Mam pytanie czy wystarczy podmiana 40 l raz w tygodniu? Akwarium 240 l, przy czym mam wysyp glonów niestety
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6760 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-05, 17:45
Wody trzeba podmieniać tyle aby parametry wody (szczególnie NO3) były w normie. I nie ma na to reguły, że tyle i tyle litrów. Podmieniasz 40 l wody i nsstępnego dnia znów badasz parametry. Jeśli nie są ok, to znów podmieniasz wodę.
Wode mam stabilną, parametry się utrzymują to chyba wystarczy. Tylko glony mnie atakują. Oświetlenie 2x38 W Aquel świecę od 6,30 do 7,00 na karmienie, póżniej od 14 tej do 21 dodaję też CO2 w płynie wciągu dnia
Wysłany: 2012-01-05, 18:29
Jak to działa napisałem powyżej. Jeśli uważasz, że nie ma takiej potrzeby to nie podmieniaj wody w ogóle, albo podmieniaj według uznania. Nikt tu Ci na forum nie potwierdzi, ani nie zaprzeczy, że takie podmiany będą ok. Teoretycznie zaleca się podmiany rzędu 20-30% tygodniowo ale to jest jedynie punkt odniesienia do sytuacji w akwa.
Regularna podmiana ok. 50l RO co tydzień, w filtrze humus fajnie było przez miesiąc parametry utrzymywały się w granicach 6,5 -6,8 ph, pewnego dnia woda zmętniała i ph spadło do 6 - 5,5 w filtrze gnój ryby przestały jeść. Wywaliłem humus wlałem wode z filtra i zalałem go wodą z akwa w miejsce humusu wsadziłem zeolit do akwa zapodałem ok. 40 l kranówy i 15 l RO ph wsoczyło na 7 i nie spada, upuściłem 15 l wody z akwa i wlałwm tyle RO obniżonego do 5 ph - ph w akwa nie zmienia się stoi na7. U mnie kranówka ma powyżej 8ph twardość szkoda mówić gh w granicach 30 kh 20 - imam klina
gh 30 i kh 20 o k. a myslalem ze ja mam slaba wode... widocznie kh jest wieksze od 4, powiem Ci szczerze ze nie wiem czy to dobry pomysl zeby w akwa robic wode bo ciekawe czy pozniej zapamietasz jakie proporcje wody i kwasu czy ph- potrzebujesz do odpowiednich parametrow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum