Kupiłem dziś 30 kg piachu kwarcowego od Filtusa i mam dylemat , w akwarium są ryby i nie wiem czy zmętnienie wody po dodaniu piachu źle na nie wpłynie ( oczywiście wypłucze go maxymalnie ile się da ) , mam też mniejsze akwarium i zastanawiam się czy przenieść ryby z filtrami do mniejszego akwarium na parę dni aż w większym zniknie zmętnienie wody , czy nie muszą się aż tak bawić i ładować piach na żywca do akwa z rybami ?
Kiedyś chyba był taki filmik w którym się dawało piach do butelki, butelkę do akwa, aż bąbelki wylecą i wtedy nie wyciągając butelki wsypać piach to powinno zapobiec zmętnieniu ; )
Ja dodawałem w ten sposób. Wypłukany mokry piach sypałem do woreczków, wypuszczałem powietrze i takie worki wkładałem do akwa. Później nożyk, rozcinałem worek i delikatnie worek wyciągałem. Nic nie fruwało i zmętnienia nie było. Polecam. Ważne aby piach był mokry bo przy suchym nie jest tak pięknie.
_________________ " Pokaż mi Swoje akwarium i ryby a będę wiedział czy słuchać Twych rad !"
Imię: Piotr Pomógł: 10 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1952 Piwa: 120/66 Skąd: Nawojowa Góra
Wysłany: 2012-02-02, 23:23
A Ja się z dosypką piasku nie cackałem. Piach dobrze wypłukany nabierałem plastikowym pojemnikiem, zanurzałem w akwa i wysypywałem przy dnie. Żadnego zmętnienia nie było.
Racja Piach dobrze wypłukałem i 0 zmętnienia , minusem jest to że strasznie się zmęczyłem xD łazienkę mam piętro niżej i było sporo latania ,dopiero skończyłem ale efekt jest bardzo dobry , w końcu co to za akwarium bez podłoża
czy ktoś z was też używa piach kwarcowy o bardzo małych ziarnach ? ja chyba przesadziłem bo kupiłem taki jak do malawii ,jak zamieszam go łapą to opada 40 sec , zastanawiam się czy nie zaszkodzi on rybom jak podczas jedzenia robią zamęt i połykają go , wpada im do skrzel .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum