Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Duże akwarium zakładane od zera

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Dyskowce » Duże akwarium zakładane od zera

Tagi tematu: akwarium, duze, od, zakladane, zera

Duże akwarium zakładane od zera
Autor Wiadomość

Inkaaa 
nowicjusz

Imię: Iwona

Wysłany: 2012-02-20, 19:09   

Witam ponownie,

Przepraszam ale z powodów technicznych nie miałam dostępu do internetu. Więc po intensywnych naradach rodzinnych podejmiemy się stworzenia akwarium 150x90x70. W tej chwili jesteśmy na etapie projektowania szafki i sumpa. Osoba, która będzie nam kleiła zbiornik proponuje sumpa o pojemności 100l - czy jest sens robienia większego sumpa? Przyznam szczerze, że zależy mi na jak najlepszej filtracji wody.

W zbiorniku jako podłoże planuję piasek kwarcowy, korzenie, trochę niewymagających roślin - no i przede wszystkim paletki :mrgreen: Docelowo jakieś 12-14 sztuk plus ekipa sprzątająca, ale nad nią się jeszcze nie zastanawiałam.
Rybcie chciałam kupić małe, większą ilość - i tu pytanie podwójne: po pierwsze ile maluchów kupić (5-6 cm) i jakiej wielkości zbiornik do kwarantanny ? Teoretycznie planowałam kupić rybki jakiś miesiąc po zalaniu docelowego zbiornika i potrzymać je z miesiąc , ew dwa w akwa sterylnym, aż dojrzeje główny zbiornik, a parametry wody będą stabilne. Co o tym sądzicie?

Parametry wody którą mam w kranie (mierzone testami tropicala i zooleka):
Ph 7
Ttw 4
Two 7

Jeżeli chodzi o oświetlenie to jeszcze w ten temat się nie zagłębiałam, ale teoretycznie miały by być 2x54W t5 (2szt) i ewentualnie jakieś nocne oświetlenie LED - jakieś sugestie?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie

pozdrawiam Iwona

Postaw piwo autorowi tego posta

pjotjek 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Piotr
Piwa: 93/156

Wysłany: 2012-02-20, 20:31   

Ja tak sobie myślę, że z tym oświetleniem to nie poszalejesz przy tym litrażu.

Asteroth 
lekko zakręcony

Imię: Dominik
Piwa: 1/1

Wysłany: 2012-02-20, 20:31   

Cytat:
Przed chwila. Po bokach 0k 50,2 a na srodku 51 :shock:
Mariusz, biegiem spuszczaj wodę i wklejaj wzmocnienie poprzeczne na środku, Jakiś czas temu zakładałem identyczny temat. Wromak 120x50x50 bez poprzeczki, zalane wodą odkształciło się na środku masakrycznie, natychmiast spuściłem wodę i wkleiłem wzmocnienie bo sie patrzeć nie dało. Poza tym jestem przekonany, że listy wzdłużnie nie są symetrycznie przyklejone, z jednej strony kończą się bliżej szyby a z drugiej dalej.

robert 
nieuleczalnie zakręcony
Robert

Imię: Robert
Piwa: 83/12

Wysłany: 2012-02-20, 21:28   

Inkaaa napisał/a:
Osoba, która będzie nam kleiła zbiornik proponuje sumpa o pojemności 100l - czy jest sens robienia większego sumpa?
tak, fizycznie będziesz mieć może max 40-50litrów masy filtracyjnej ja mam na 1500 sump 400l i masy filtracyjnej 140l. Sump musi miec miejsce na pompy, ewe podmaine wody, ogrzewanie, 100l to mały.
Oświetlenie marne, no chyba ze tylko coś pływającego to ok

Inkaaa 
nowicjusz

Wysłany: 2012-02-20, 21:55   

Dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o oświetlenie to jeszcze sprawy nie zgłębiałam - to co napisałam to była sugestia osoby robiącej pokrywę. W takim razie muszę się poważnie nad tym zastanowić - chyba że macie kogoś kto robi fajne pokrywy z oświetleniem i podjął by się zrobienia takiej do mojego akwarium.

W tej chwili najistotniejsza jest dla mnie filtracja ponieważ będę zamawiała szafkę pod akwa i muszę się zdecydować na wymiary.
Szczerze mówiąc to myślałam że sump 150 l to już będzie ok, z większym będę miała problem w szafce - zakładałam 2 przegrody przy długości szafki 150 cm (szerokość 90 cm). Chyba że jest możliwość zrobienia szafki tylko z jedną przegrodą - tylko pytanie czy będzie to bezpieczne.

Heres 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Kuba
Piwa: 6/14

Wysłany: 2012-02-20, 23:13   

Co do oświetlenia to przy takiej głębokości i szerokości min 4xt5 jeśli mieć rośliny, pokrywa świra tnie na zamówienie chociaż powiem szczerze zevnie bawi bym się w pokrywa tylko dać dobra pleksi i a oświetlenie zamontować w formie podwieszanych belek, zobacz jak ma Robert w swoim temacie. Tylko tutaj ważna jest aranżacja itd. Nie wszędzie może to komuś pasować.
Co do szafki proponuje zrobić stelaz z stali i wtedy będzie miejsce na sumpa, przy takim obciazeniu nie zaufalbym drewienku, a stelaz zawsze mozna pózniej jakimś ładnym drewnem oblozyc.
Jeszcze mam pytanie odnośnie wielkości zbiornika na kwarantanne jeśli chcesz mieć docelowo 12 szt, to przed selekcja jakby nie patrzeć z 20 musisz mieć jak nie lepiej wiec baniaczek tez nie może być zbyt mały :mrgreen:

Inkaaa 
nowicjusz

Wysłany: 2012-02-21, 18:12   

W moim poprzednim poście wkradł się błąd - wysokość zbiornika będzie wynosiła 60 cm, a nie jak napisałam 70 (chciałabym mieć trochę roślin w akwarium).

Jeżeli chodzi o filtrację to zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem filtra w akwarium głównym na tylnej ścianie. Ponoć fajnie się sprawdza i nie ma konieczności wstawiania drugiego zbiornika do szafki. Taki filtr miałby szerokość ok 10 cm i był w kształcie litery L (część bocznej i tylnej ściany).

Jeżeli chodzi o ten zbiornik na kwarantannę to zamierzam dopiero kupić dlatego pytam Was o zdanie jaki byłby najodpowiedniejszy (nie za duży, nie za mały). A zakup palet będzie trzeba rozłożyć na raty :D

Jeżeli chodzi o oświetlenie to wchodzi w grę tylko pokrywa - względy aranżacyjne salonu :mrgreen:

Klayman 
zakręcony ponad normę

Imię: Piotrek
Piwa: 12/16

Wysłany: 2012-02-21, 20:52   

Ja właśnie maiłem ten sam problem ale nie mogłem tak zaszeleć jak Ty. Akwarium dekoracyjne w salonie, bez większych szaleństw i dużego nakładu pracy. Przy tej wysokości zbiornika proponuję co najmniej 4 x 54 W (szerokość 90 cm więc wystatrczy miesjca w pokrywie). Z roślin, wybieraj wysokie i takie, które mogą dojść do powierzchni. U mnie sprawdziły się valisneria oraz lotos jako główne rośliny. Do tego w najbardziej oświetlonym miejscu echidonorusy oraz cabomba. W mneij oświetlonych cryptocoryny, microsorium, anubias oraz bolbitis. Wszystko ładnie rośnie i nie wymaga mega pielęgnacji. Jadę na Tetra Crypto oraz Tetra Plantaminie i daję do tego CO2 jako symulator choć znacznego wzrostu roślin przy tym oświetleniu za bardzo nie zauważyłem nie mniej rośliny rosną zdrowe więc nie kombinuję dalej :)

Proponuję jednak sump (100-150l powinno wystarczyć), zabieranie tylnej ściany zbiornika - to jednak jego okrojenie. Jakoś mi się to nie widzi. Można zepsuć tylko zbiornik.

Oświetlenie nocne, jakieś LED SMD. Ogólnie sam nie stosuję ale można się w to pobawić.

Odnośnie Twojej kranovity: jak ja Tobie zazdroszczę !!!! Można ją bezpośrednio lać do zbiornika z paletami. Idealna ! ;) A ja muszę się bawić z RO bo u mnie w kranie GH na poziomie 20-24 ... :roll:

Jeśli chodzi o kwarantannę, 160 litrów powinno zdać egzamin jeśli chcesz kupować ryby na raty.

bodzio 1 
nieuleczalnie zakręcony
bodzio 1

Imię: Bogusław
Piwa: 84/28

Wysłany: 2012-02-21, 21:26   

Inkaaa napisał/a:
wysokość zbiornika będzie wynosiła 60 cm, a nie jak napisałam 70 (chciałabym mieć trochę roślin w akwarium).

A kto Ci powiedział że rośliny nie będą rosły przy 70 cm. to mit

Inkaaa 
nowicjusz

Wysłany: 2012-02-22, 09:47   

bodzio 1 napisał/a:
A kto Ci powiedział że rośliny nie będą rosły przy 70 cm. to mit

Powiem szczerze, że już trochę zgłupiałam. Większość opinii jakie słyszałam, to że przy takiej głębokości jest problem z docieraniem światła do dna i z utrzymaniem ładnych roślin :( . Nie marzy mi się holender, ale ma to być zbiornik dekoracyjny więc chciałabym żeby trochę tych roślinek jednak było.

A nad filtracją nadal medytuję i mam tylko cichą nadzieję, że dalej będę już bardziej zdecydowana :) A to wszystko dlatego, że chciałabym to jak najlepiej przemyśleć i zaplanować, tak żeby ryby czuły się jak najlepiej i żeby pielęgnacja takiego akwarium była przyjemnością a nie katorgą.

Klayman 
zakręcony ponad normę

Imię: Piotrek
Piwa: 12/16

Wysłany: 2012-02-22, 10:18   

Z wymagającymi roślinami będzie spory problem lecz rośliny, które mają mniejsze wymagania odnośnie oświetlenia, będą ładnie rosły. Dlatego też polecam Tobie rośliny, które będą miały możliwość dojść do powierzchni. Wg mnie pod liścmi lotosów pięknie wyglądają palety :)

Inkaaa 
nowicjusz

Wysłany: 2012-02-22, 10:34   

Dzięki. Valisneria oraz lotos będą na pewno :mrgreen:

A z tymi wymiarami i filtracją muszę się jeszcze przespać. Stolarz mnie naciska, żeby dać mu w końcu wymiary do szafki (robi nam jeszcze inne meble i chciałby już wszystko skończyć - trochę go rozumiem, ale mnie to stresuje). Ale raczej zostanę przy 60 żeby jakoś dostać się do całej powierzchni dna przy czyszczeniu akwa. Miałam jeszcze opcję zejścia z szerokości akwarium, ale wydaje mi się że lepiej zrobić niższe a szersze.

Lenczek 
niebezpiecznie zakręcony

Imię: Piotr
Piwa: 3/3

Wysłany: 2012-02-22, 10:46   

Z wysokością i oświetleniem jest tak, że w wysokich zbiornikach część światła odbija się od ścian zbiornika, więc nie można tu zbytnio mówić o niedoświetleniu dna.

Poniżej link do bardzo szerokiego zbiornika:
http://www.youtube.com/us...d?feature=watch

bodzio 1 
nieuleczalnie zakręcony
bodzio 1

Imię: Bogusław
Piwa: 84/28

Wysłany: 2012-02-22, 14:09   

Ja mam 68cm. wysokie 60 szerokie na dodatek na wysokiej szafce 0,24W na litr i nie widzę problemu z obsługą dna (drabinka) raz na dwa tygodnie przycinka i zielsko też daje radę bez problemu
filtr z beczek i prefiltr narurowy czego na pewno nie zamienię na nic innego , to samo tyczy się dużego akwa dla mnie minimalna wysokość to już 70cm.
Oczywiście decyzja należy do Ciebie

Inkaaa 
nowicjusz

Wysłany: 2012-02-24, 20:27   

Dziękuję wszystkim za opinie - mam się nad czym zastanawiać :) . Jak ruszę do przodu w realu, a nie w planach (czyli stanie szafka i szkło) to na pewno się odezwę i będę pytać znowu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu