Wysłany: 2012-02-09, 23:06 Duże akwarium zakładane od zera
Witam wszystkich serdecznie
Mam na imię Iwona i w tej chwili jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch zbiorników : 240l ze skalarami i 60 l pielęgniczkami ramireza. Od dawna przymierzałam się do akwa z paletami ale dopiero teraz nadszedł moment, kiedy udało mi znaleźć miejsce i fundusze żeby zacząć .
Chciałabym na początek zapytać się Was o radę dotyczącą wielkości akwarium:
jeżeli chodzi o długość to może to być max 150 cm, pozostałe wymiary mogą być dowolne. Mężowi marzy się takie 150 x 90 x 70 - ale ja mam obawy dotyczące obsługi zbiornika o takich wymiarach.
No i kolejna sprawa - czy przy takich wymiarach nie zdecydować się na sumpa, który mógłby być na dole w szafce, czy też zainwestować w filtry kubełkowe??
osobiście posiadam akwarium 150x50x60h i juz mam delikatny kłopot gdyż klejąc go nie zdawałem sobie sprawy z tego iż ledwo co będę sięgał do środka. ręka po bark w wodzie nie jeden raz połowa koszulki mokra. drugie to 150x50x50 i tu już błędu nie popełniłem 10 cm a jaka różnica.
chcąc mieć duże akwarium jak dla mnie lepiej iść w długość niz wysokość i szerokość
przy szerokości 90 i wysokości 70 badz odwrotnie nie wyobrażam sobie jakichkolwiek zabiegów przy takim akwarium
no chyba że gogle i rurka do nurkowania i chlup do wody
co do filtracji to jak kto woli.
ale dla porównania sump plus wkłady i pompy o odpowiedniej mocy to spory wydatek (szczególnie pompy) podobna cenę można kupić naprawdę fajne dwa kubełki jesli komuś naprawdę zależy na lepszej filtracji a jeśli nie to nawet 1 kubeł da radę i jakiś wewnętrzny. wszystko zależy ile się chce wydać złotówek na hobby
Imię: Marek Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 903 Piwa: 53/67 Skąd: Otwock
Wysłany: 2012-02-09, 23:38
Jeśli 70 cm to wysokość to zakładaj takie, bedzie zajeb.... głębia zbiornika. Co do filtra to przy nastepym moim "projekcie" bedzie to sump, szczerze polecam to rozwiązanie.
Dzięki Marku właśnie o tą głębię nam chodziło (tak 70 cm to wysokość), tym bardziej że zbiornik będzie widoczny z przodu i z boku. Tylko obsługa takiego akwarium ciągle nie daje mi spokoju . Chyba będę musiała zrobić jakąś atrapę i sprawdzić dokąd jestem w stanie sięgnąć i jak to będzie wyglądało.
Krzysztofie to chyba mężczyźni mają te pomysły z drabiną , bo mój małżonek to samo mi powiedział, jak zapytałam jak się dostanę do dna - tylko póki co jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić . A tak z drugiej strony to można zawsze Jego oddelegować do "prac na wysokościach"
Iwona ja mam 180x60x67wys i większych problemów nie mam z wysokością , akwa dość wysoko postawione na szafce bez drabinki się nie obędzie albo oparcia fotela , zwróć uwagę na konstrukcję obudowy bo to duży plus http://www.discusforum.pl...a-vt5727,30.htm
Napiszę Ci jeszcze że mam 150x50x50 i jak się ogląda oba to z pewnością nie kupię niższego jak 70
Pewno zaraz będzie halo ale co jeszcze mogę napisać nie widzę różnicy żeby w takim głębokim akwa były różnice we wzroście zielska w porównaniu z 50cm. i jakimś niedoświetleniu dna (mam aż 0,24W/l.)
Twój wybór
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Imię: Marek Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 435 Piwa: 16/40 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-10, 07:22
Koledzy,każdemu marzy się taki zbiornik!
Ale nie zapominajmy o tym że mężowi marzy się aż 90cm szerokości,więc obsługa wręcz niemożliwa !Zostaje nam czepek i maska z rurką aby sięgnąć tylnej szyby!
U mnie 60x55 i nie z trudnością dosięgałem dnia ręką z tył......
Niestety Iwonko takie zbiorniki robi się kiedy mamy dostęp z każdej strony......Powiedzmy na środku salonu......
Z akcesorii akwarystycznych są różnego rodzaju przedłużenia ręki (Odmulacze,pincety,rurki itp.)
Raczej bym proponował 150x60x55lub 60
Napewno dostęp ze wszystkich stron do takiego zbiornika ułatwił by pracę ale IMO nie jest aż tak źle by odmówić sobie tej przyjemności
Mam pod opieką trochę inny bo 93cm wysoki i 74 szeroki z dostępem z jednej strony i jakoś dajemy sobie radę
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-10, 09:06
tomasz napisał/a:
Mam pod opieką trochę inny bo 93cm wysoki i 74 szeroki z dostępem z jednej strony i jakoś dajemy sobie radę
Czepek i maska z rurką jak napisał Marek ?
A może jeśli jeden z wymiarów skoro musi być 150 cm to przyjąć go na stałe, a drugi zrobić 300 cm ? Wówczas długość się zamieni z szerokością miejscami.
Pytanie do osób co używają drabinek, krzeseł itp.: wchodzicie na nie, a jak trzeba się przesunąć się w lewo/prawo to schodzicie, przesuwacie i znów wchodzicie ?
Bez czepka i maski (nie mam patentu)
Akwarium ma dwa wzmocnienia tzw spinki na których w razie potrzeby sie kładę.
Rośliny sa tak dobreane by czesto ich nie przycinać i generalnie nie ma potrzeby cześciej jak co 4 miesiące wykonywać tych karkołomnych czynności.
Myślę, że decydujące ma znaczenie jak często będziemy zmuszeni do grzebania przy tylnej szybie .... myślę, że raczej rzadko więc IMO nie powinno to odstraszać przy wyborze akwarium o takich wymiarach Głębia wynagrodzi wszystko
Imię: Krzysztof Pomógł: 6 razy Wiek: 25 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 1196 Piwa: 29/58 Skąd: Zaniemyśl
Wysłany: 2012-02-10, 09:43
birdas napisał/a:
Pytanie do osób co używają drabinek, krzeseł itp.: wchodzicie na nie, a jak trzeba się przesunąć się w lewo/prawo to schodzicie, przesuwacie i znów wchodzicie ?
Tak to właśnie wygląda u mnie.
Z drabiny jestem wstanie sięgnąć mniej więcej połowę długości zbiornika , zaś do drugiej połowy drabinę muszę przestawić.
Imię: Piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2011 Posty: 181 Piwa: 3/3 Skąd: Ryn
Wysłany: 2012-02-10, 10:11
Te 90 cm szerokości da dużą głębię zbiornika i baniak będzie fascynująco prezentował się.
Może być trochę kłopotów z obsługą dna przy tylnej szybie, ale do odmulania zrobisz sobie 80 cm rurkę Φ 15mm z wężykiem i będzie git.
Te 150x90 dno daje sporo możliwości fajnego aranżu.
Jak już projekt zacznie ruszać - wrzucaj zdjęcia do galerii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum