Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Dziwne parametry wody na new amazonii

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Filtracja - Woda » Dziwne parametry wody na new amazonii

Tagi tematu: amazonii, dziwne, na, new, parametry, wody

Dziwne parametry wody na new amazonii
Autor Wiadomość

dylus 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Mariusz
Piwa: 80/101

Wysłany: 2012-02-05, 13:19   Dziwne parametry wody na new amazonii

Witam wszystkich .Trzy tygodnie temu zastartowałem zbiornik na new amazoni .Po starcie zbiornik zalałem wodą kranową o twardości ogólnej 23 stopnie i ph 7,5-8 .Po dobie woda z twardości 23 spadła na 10 .Wczoraj zrobiłem podmianę wody też na kranie w ilości około 50 l na 390 l zbiornik i dziś zmierzyłem parametry i wyszło dziwnie gh-9 kh-9 i ph-6,8 .Podaję co 2 więc pewnie dlatego spadło ph .Na noc co 2 jest wyłączone .Co może być nie tak z tymi parametrami ????A może wpływ na wysokie kh ma fakt że podaję potas do akwarium ????

Postaw piwo autorowi tego posta

tomasz kurek 
lekko zakręcony

Imię: Tomasz

Wysłany: 2012-03-01, 08:30   Re: Dziwne parametry wody na new amazonii

dylus napisał/a:
Witam wszystkich .Trzy tygodnie temu zastartowałem zbiornik na new amazoni .Po starcie zbiornik zalałem wodą kranową o twardości ogólnej 23 stopnie i ph 7,5-8 .Po dobie woda z twardości 23 spadła na 10 .Wczoraj zrobiłem podmianę wody też na kranie w ilości około 50 l na 390 l zbiornik i dziś zmierzyłem parametry i wyszło dziwnie gh-9 kh-9 i ph-6,8 .Podaję co 2 więc pewnie dlatego spadło ph .Na noc co 2 jest wyłączone .Co może być nie tak z tymi parametrami ????A może wpływ na wysokie kh ma fakt że podaję potas do akwarium ????

Jeżeli podajesz K w związku z HCO3 bądź CO3 to kH wzrośnie gdyż to silne zasady natomiast jeśli K ma postać SO4 to napewno podawanie potasu nie jest przyczyną wzrostu kH.
Stawiam na błędne odczyty testów. Nie znam nowej Amazonii ale wiem, ze testy akwarystyczne nie badaja definicji ani kH ani gH i w Twoim przypadku test, który pokazuje gH 9 wcale nie musi oznaczać, że ogólna masz na poziomie 9stN. Tym samym nie doszukiwał bym się logiki :)

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu