tez sie domyslam czyja, co nie zmienia faktu iz filmiki sa dosc przydatne
Przydatne to one są ale tylko w wersji legalnej .
Ostatnio jak pojawiły się linki do tych filmów na tym forum i na mysiarze o ile dobrze pamiętam to z powodu braku praw do rozpowszechniania filmu linki zostały usunięte .
Wojtek akurat nie jest tutaj winny bo pewnie nie był świadomy co i jak .
Ja już niestety dostałem od Przemka "fajne" prywatne wiadomości
Podobno mam się bać i w najbliższym czasie odwiedzić salę sądową na specjalne zaproszenie adwokata Przemka .
Ten świat zmierza w bardzo złym kierunku bo nielegalne kopie filmów , muzyki itp schodzą jak świeże bułeczki . Portale do pobierania i publikowania między innymi nielegalnych filmów itp wyrastają jak grzyby po deszczu i są oblegane przez 24 godziny na maxa . CB radia , radia samochodowe , telewizory , telefony komórkowe itd z drugiej reki tez schodzą jak świeże bułeczki bez spisywania żadnych umów kupna sprzedaży ani sprawdzania legalności tych towarów . I tak wymieniać by można długo .
A kto jest pośrednio winny takiemu stanu rzeczy ? A ten który kupuje tą nielegalną kopię , ten który ogląda tą ... , ten który pobiera kopiuje tą ... , ten który przechodzi obojętnie obok takiego stanu rzeczy .
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-11-30, 14:43
Do Wiesia tylko taka ciekawostka. Posiadanie 1 kopii danego filmu na własne potrzeby, jak i ich ściąganie z sieci nie jest karalne. Karalne jest ich udostępnianie. Powyższe nie dotyczy programów komputerowych - tu posiadanie jest już karalne.
A to ciekawa ta ciekawostka . Czyli najbardziej przekichane ma ten kto taki film udostępni w sieci i zostanie to wykryte ..... ? A ten który pobiera i ogląda nie łamie prawa ? Dobrze zrozumiałem ?
A jak jest w przypadku forum x które pośredniczy w rozpowszechnianiu poprzez nieświadomego użytkownika który umieścił link ? Czy komuś z tej dwójki coś grozi ? - mam na myśli właściciela forum oraz nieświadomego forumowicza ? Myślę że chyba nie , tak ?
Pozdrawiam
Wiesiek
Imię: Kuba Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 2472 Piwa: 89/130 Skąd: Nowa Wieś Ujska
Wysłany: 2010-11-30, 16:11
Myślę że tylko ten kto umieszcza ponosi odpowiedzialność ponieważ przed umieszczeniem czyta regulamin (pisałem o tym Przemkowi). Osoba która wkleja link do filmiku na forum nie musi wiedzieć czy ten filmik jest zamieszczony za zgodą jego autora...tak mi się wydaje...
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-11-30, 20:35
GACUŚ napisał/a:
Czyli najbardziej przekichane ma ten kto taki film udostępni w sieci i zostanie to wykryte ..... ?
Tak. A najgorszy jest ZAIKS. U kolegi w sieci (ok. 100 kompów) ZAIKS wykrył w kwietniu udostępniony 1 utwór - oczywiście przesłuchania itp. odbywają się teraz (ma tą szybkość nasza Policja ). Jak się okazało, że nic z tego (bo przecież nikt normalny nie posiada logów sprzed 6 miesięcy) to Policja określiła statut tego śledztwa jako NW (nie wykryto). ZAIKS się od tego odwołał i znów wróciło to do punktu wyjścia i zaś skończy się tak samo ... ale zawziętość instytucja ma
Cytat:
A ten który pobiera i ogląda nie łamie prawa ? Dobrze zrozumiałem ?
Dobrze. Może nie do końca dobrym określeniem jest "nie łamie prawa" bo prawo łamie, ale nie jest to karalne.
Cytat:
A jak jest w przypadku forum x które pośredniczy w rozpowszechnianiu poprzez nieświadomego użytkownika który umieścił link ? Czy komuś z tej dwójki coś grozi ? - mam na myśli właściciela forum oraz nieświadomego forumowicza ? Myślę że chyba nie , tak ?
Nie można podawać bezpośrednich linków do filmów, zdjęć, materiałów itp. jeśli nie jesteśmy pewni, że mogą one w ten sposób być publikowane. A kopiować i wstawiać na innym forum to już w ogóle nie wolno bez zgody autora lub bez posiadania do nich praw autorskich (lub licencyjnych).
Czyli jak ktoś "spiraci" film i opublikuje go na jakimś darmowym FTP to nie znaczy, że teraz wszyscy legalnie mogą do niego publikować linki na forach itp.
Na FDMD było to kiedyś pilnowane i takie wątki trafiały do śmietnika lub były usuwane. Na tamtym forum czasami pojawiały się zdjęcia i różne filmiki pochodzące z innych stron i wtedy pojawiał się dopisek "za zgodą autora" itp.
A po co wysyłając zdjęcia do konkursu piszecie, że wyrażacie zgodę na to czy tamto. A dlaczego Sebastian do niektórych pisał o zgodę na publikację zdjęcia w kalendarzu ?. To wszystko działa na tej samej zasadzie.
Tak samo nikt nie ma prawa wziąć sobie mojego zdjęcia z galerii i opublikować na innym forum bez mojej zgody i wiedzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum