Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-10, 21:35
Mój filtr też chodzi bezszelestnie. Właśnie skończyłem wymieniać instalację wodną + czyszczenie akwa i podmiana wody. Zajęło mi to dokładnie 5,5 godziny
Ledwo żyję. Przy okazji wyjaśniła się sprawa ze starym filtrem. Jeden z węży całkowicie był zapchany, stąd taki mizerny przepływ. Ale filtr nowy kupiłem więc trzeba było podłączyć. To ile natrafiłem przygód związanych z piłowaniem króćców od lampy UV, zapowietrzeniem instalacji wodnej jak spuściłem 160 l wody, wciskaniem tych węży na końcówki rurek, przeciskaniem końcówek przez te śmieszne otworki w aluminiowej pokrywie podczas gdy akwa prawie jest przysunięte do ściany, chodzeniem na czworaka w szafce pod akwarium itp. itd. to mógłbym napisać książkę. Dobrze, że kupiłem przed rozpoczęciem prac flaszkę bo bym chyba nie wytrwał do końca.
Skoro sprzedaja od tego modelu to chyba powinna być-jak rozbierałeś wirnik/czyściłeś/ to sprawdz czy sa gumki /2szt,/ w których osadzona jest ośka/pret ceramiczny/ -ja kiedys czysciłem Tetre syna i ta gumka popłynęła kanalizą i też terkotał /rzęził/
Imię: Piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2011 Posty: 181 Piwa: 3/3 Skąd: Ryn
Wysłany: 2012-02-11, 15:40
Z tego co pamiętam pod wirnikiem są dwie małe gumki (tak, jak pisze Zyga49 - takie czapeczki).
Nie pamiętam, by była u mnie jakaś uszczelka. Chyba u mnie nie ma. A ze zdjęcia nie można wywnioskować jakiej wielkości jest ta uszczelka. 10cm? Czy może 2mm?
Mój filtr też chodzi bezszelestnie. Właśnie skończyłem wymieniać instalację wodną + czyszczenie akwa i podmiana wody. Zajęło mi to dokładnie 5,5 godziny
Ale chyba z drzemką w trakcie Mniej więcej tyle czasu zajmuje kompletny restart zbiornika 375 włącznie z połowem ryb i napuszczeniem ponownie wody. Musisz chyba w następną sobotę zrobić wszystko jeszcze raz- na pewno zejdziesz poniżej 4 godzin
_________________ The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum