wkłady należy tylko przepłukać , nie bielą wody ponieważ kulki są z spienionego szkła robiłem 2 testy które wykazały że nie zmieniają parametrów wody , ceramika również
Kuba, a jaki odpowiednik Tobie zaproponowali eheima za 1200zł ? Bo odpowiednikiem jbl 1501 jest raczej eheim 2228 a on aż tyle nie kosztuje.
Nikt mi nie proponowal tylko kupywalem artemie i akurat lodowka stoi kolo filtrow i luknalem na ceny takie mialem oczki nie pamietam jaki dokladnie model ale pudlo porownywalne do 1501 bo akurat stal obok
Obecnie mam e900, jak zmienie akwa to bede mial problem bo e900 chcialem z=przerobic na mechanika i kupic e1501 na biologa ale nie wiem czy bedzie to dobry pomysl,ale i tak chyba bede musial zrobic jak sie rozszczelni od ciaglego otwierania to kupie fluvala chyba klucha ma jako mechanika i jest zadowolony
klucha1964 napisał/a:
Heres napisał/a:
Dzisiaj byłem w natura discus jbl 1501 kosztuje 590 zł.
Bridas dobra trafil bo on ma z wkladami, trzeba dobrze doczytac bo nieraz niby zaplacisz taniej za obudowe a pozniej bedziesz jeszcze dokladal na wklady
Połączyłem posty. Moderator.
_________________ Coś tam pływa
Ostatnio zmieniony przez birdas 2012-02-09, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-10, 10:15
Wczoraj uzupełniłem filtr (zmieściłem jeszcze dodatkowo 1 litr ceramiki), a dzisiaj jednak na tę niebieską gąbkę od prefiltra położę po kawałku gąbki z hydora). Zmontowałem też prefiltr (nieźle się namęczyłem żeby zapiąć węże na złączach prefiltra, ale się udało). Pewnie dożywotnio będą założone bo zdjąć już się ich nie da. Mam tylko nadzieję, że dołożenie gąbki na wierzch tego niebieskiego czegoś nie utrudni mi zamknięcia filtra bo ile się wczoraj przy tym naklnąłem to wiem tylko ja.
Czemu nikt o tym nie napisał wcześniej ? - nigdy bym tego filtra nie kupił gdybym wiedział ... .
Tak sobie jeszcze wczoraj pomyślałem, że przecież pomiędzy tymi wszystkimi koszami można było od zewnątrz zrobić jakieś zapinki i wkładać to jako całość, a nie pojedyńczo kiedy jeden kosz w drugi nie wchodzi i w dodatku nie widać tego z zewnątrz.
Mam tylko nadzieję, że następne jego otwarcie będzie za lat kilka.
Ja nie wiem bo ja nie miałem problemu z tymi koszami a też 1litr ceramiki dołożyłem założyłem jeden na drugi docisnąłem z góry i tyle a jak robiłeś prefiltr to poco jeszcze na te gąbki niebieskie dawałeś jeszcze inne według mnie bezsensu. Pisze bo ja takich problemów nie miałem dlatego się zastanawiam czy może na jakiś lipny trafiłeś.
Imię: Robert Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 266 Piwa: 13/9 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-02-10, 10:33
A ja założyłem gąbkę na koszyk od rury ssącej. Co jakiś czas będzie płukana, a do filtra może zajrzę jeszcze tym roku bo będę chciał trochę torfem wodę zabarwic.
ja wkładam każdy koszyk osobno, trzeba pamiętać by dobrze wcisnąć rączkę z koszyka na swoje miejsce, jeden wchodzi w drugi bez problemu. Marcin może masz jakąś sztukę wadliwą?
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-10, 10:34
mariusz13 napisał/a:
[...] a jak robiłeś prefiltr to poco jeszcze na te gąbki niebieskie dawałeś jeszcze inne
Nie dawałem tylko planuje dać - dokładnie dzisiaj po południu. W poprzednim filtrze pomimo prefiltru po roku gąbki w filtrze były też brudne, czyli jednak coś się przedostaje. Aczkolwiek w tym nowym prefiltrze (a dokładnie w puszce) mam teraz oryginalnie gąbki z góry i dołu i pomiędzy nimi dużo waty. Skuteczność filtracji będzie na pewno większa (żeby tylko przepływ nie stanął)
Cytat:
według mnie bezsensu.
Ok - może nie dołożę ... cały czas myślę o tym, że musiałbym zdjąć znów głowicę ... .
Cytat:
Pisze bo ja takich problemów nie miałem dlatego się zastanawiam czy może na jakiś lipny trafiłeś.
Może lipny, a może nie:
bobi napisał/a:
Z koszami niestety, ale Marcin dobrze napisał ... trzeba je dobrze ułożyć żeby zamknąć głowice
skaczacy napisał/a:
ja wkładam każdy koszyk osobno, trzeba pamiętać by dobrze wcisnąć rączkę z koszyka na swoje miejsce, jeden wchodzi w drugi bez problemu.
Zgadza się - wszystko prawda. Inaczej niż pojedyńczo koszy się nie włoży. Na zewnątrz kubełka kosze łatwo włożyć ale w środku filtra już takie proste nie jest. Z tym, że wadliwe to może nie, bardziej bym obstawiał opcję, że nowe i jeszcze się dobrze w siebie nawzajem nie wpasowało.
Jak już je wszystkie się włoży to głowica nie pasuje z jednej strony. No więc ją zdejmuję i jak docisnę kosze z tej strony co nie pasowało to po założeniu głowicy nie pasuje z drugiej. I tak w kółko. Wreszcie trzeba całkiem to rozebrać (bo takie naciskanie raz z jednej strony raz z drugiej nic nie daje) i składać znów jeden kosz po drugim. I tak kilkadziesiąt razy, aż jakimś cudem zadziała.
Ostatnio zmieniony przez birdas 2012-02-10, 10:40, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Robert Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 266 Piwa: 13/9 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-02-10, 12:07
birdas napisał/a:
I tak kilkadziesiąt razy, aż jakimś cudem zadziała.
Eee noo ... u mnie nie było to aż tyle razy. Wcześniej czytałem Twój post o problemie przy zamykaniu głowicy i dlatego jak u mnie był taki to wyjąłem pierwsze dwa koszyki z góry i wcisnąłem jeden w drugi i głowice bez problemu mogłem zamknąć.
Imię: Piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2011 Posty: 181 Piwa: 3/3 Skąd: Ryn
Wysłany: 2012-02-10, 12:15
Ja mam e-1500, ale to prawie to samo co e-1501.
Trzeba uważać z tym wkładaniem dodatkowych gąbek do prefiltra (ten w kuble), ponieważ woda ma przechodzić przez te oryginalne gąbki z dużymi oczkami, a następnie przy ściankach kubełka lecieć na dno kubła i środkiem do góry (przez złoża). Zapchanie dodatkowymi wypełnieniami prefiltra w kubełku może zakłócić prawidłowy obieg wody w kuble.
P.S. Ja składam rączki w koszach na przemian - np.
pierwszy kosz - rączka w lewo,
drugi - rączka w prawo.
Też mam dodatkowe wypełnienia w koszach i faktycznie, jeśli coś się źle ułoży, to kosze nie zaskakują na swoje miejsca. Ale wystarczy poruszać koszem, by wypełnienie dobrze się ułożyło i zazwyczaj jest OK.
Wysłany: 2012-02-10, 13:00
Piotrze słuszna uwaga. Ciężko przewidzieć co się stanie z wodą jeśli wstępna filtracja w kubełku (poprawiona filtracja) nie nadąży z przepuszczaniem wody dalej
Jednak nie będę nic tam modyfikował ... .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum