Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Ciekawe artykuły » Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium

Tagi tematu: akwarium, biochemiczne, chemiczne, filtracja, przemiany

Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium
Autor Wiadomość

MAX1661 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Piotr
Piwa: 121/72

Wysłany: 2010-07-18, 10:42   Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium

Dla wielu forumowiczów może banalny temat...ale dla rozpoczynających zabawę z akwarystyką może się przyda.

Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium

http://serwislowtech.ayz.pl/viewtopic.php?p=113

troszkę namieszałem...ale tak będzie fair wobec autora.
Przepraszam ;)

Pozdrawiam

Człowiek całe życie się uczy i...głupim umiera.
 Autor postu otrzymał 4 piw(a)
Ostatnio zmieniony przez MAX1661 2010-07-19, 17:26, w całości zmieniany 2 razy  

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
Andrew72, zdzichfur, gienierator, ratafia

Andrew72 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Andrzej
Piwa: 234/150

Wysłany: 2010-07-18, 11:43   

Piotr, Słów brak :mrgreen: Piwo dla Ciebie
A teraz powiedz mi jaki stosujesz wkład w biologicznym? Z tym keramzytem jestem zaskoczony.
Myślałem że to najlepszy wkład a tu małe ździwko :shock:

MAX1661 napisał/a:
Zbyt małe pory powoduje szybkie ich zamykanie zarówno przez rosnące bakterie, jak i za pomocą pyłów obecnych w wodzie. Przepływ wody ustaje i bakterie zdychają. Dużo lepsze są mimo wszystko wkłady grubiej porowate typu gąbka, biobale, „rzadka ceramika”. Zalecane przez niektórych wkłady z porowatego keramzytu posiadają zbyt małe pory, większość z nich jest zamknięta i nie spełniają swojej roli. Dużo lepsze są wkłady z pumeksu jako mające pory otwarte o stosunkowo dużej przepustowości. Niektórzy stosują pocięte kawałki rurki igielitowej, żyłkę plastikową (np. myjki do naczyń) itp

MAX1661 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 12:08   

Ja w kubełku używam ceramika biobale ceramika i na wierzchu gąbka ... wiem,że nie wszyscy przepadają za biobalami...ale jakoś to funkcjonuje bez zarzutu.

Pozdrawiam

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: NN
Pomogła: 24 razy
Piwa: 16/11

Wysłany: 2010-07-18, 13:07   

Uwierzcie mi, robię to tylko dlatego, żeby w przyszłości forum nie było posądzone że nie szanujemy cudzej własności intelektualnej.
Niektórzy z nas już na ten temat coś wiedzą i znają skutki jakie z tego płyną. O prawach autorskich w kontekście PKPD i Pana Sieniawskiego już pisaliśmy.
Tutaj problem jest podobny, chociaż autor inny. Pomijam, że dobrym zwyczajem było by poprosić autora o zgodę, a już obowiązkiem podanie źródła i autora artykułu. Lepiej załatwić to od ręki bez zbędnej szarpaniny.
Oświadczam, że artykuł jest ciekawy i wart żeby zapoznali się z nim wszyscy, którzy jeszcze nie rozumieją problemu.
Dostępny jest na forum Low-Tech
http://serwislowtech.ayz.pl/viewtopic.php?p=113
Nawiasem mówiąc, forum jest młode, ale warte odwiedzenia znaleźć tam można wiele ciekawych artykułów i pomysłów.

Panie i Panowie Administratorzy, i Moderatorzy, za nic w świecie nie chciałabym usłyszeć słowa, że Kaśka znowu miesza, ale jeśli pozostawicie to tak jak jest to w przyszłości możemy mieć przykrości.
Jeżeli uważacie, że moje słowa są niegrzeczne lub w waszej ocenie są nieuzasadnionej proszę o ich usunięcie.
Teraz kiedy juz powiedziałam co mam na języku, chciałam przeprosić PIotrka za zamieszanie, nic na to nie mogę poradzić że ze mnie taka jędza. :oops:
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
zdzichfur

MAX1661 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 13:43   

Gdyby to była moja wypowiedź...temat utworzyłbym w temacie filtracja.

Jest to ciekawy artykuł znaleziony w necie...uważając że może pomóc...przedstawiłem go w temacie ciekawe artykuły.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez MAX1661 2010-07-19, 17:43, w całości zmieniany 1 raz  

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 14:19   

Piotrek pozwól, że wtrącę jeszcze kilka zdań. Proszę żebyś nie traktował tego jako złośliwości z mojej strony. Między przyjaciółmi można sobie pogadać otwarcie nawet o sprawach, które towarzystwu spoza kręgu wydają się drażliwe.
Nie jestem prawnikiem, ani też nie miałam osobiście do czynienia z podobnymi problemami.
Intuicyjnie czuję, że pisząc to własnymi słowami a posiłkując się jedynie fragmentem tekstu podałabym źródło i autora, kiedy jednak tekst miałby by umieszczony w oryginale, słowo w słowo, to starałabym się uzyskać zgodę autora.
Piotrek, moim skromniutkim rozumkiem bez znaczenia jest fakt, w jakim dziale umieściłeś ten tekst. Nie posądzam Cię taż o złą wole, ale tak się zdarzyło, że się spodnim podpisałeś.
Ja sama myślę, że w tym wypadku sam autor nie miałby nic przeciwko, jeśli by go spytał. Ostatecznie nie jest to źródłem jego utrzymania a artykuł niejako przy okazji reklamuje to skromniutkie forum.
To by było na tyle. Cokolwiek zrobicie więcej nie będę w tym wątku mieszała.
Czuję, że masz do mnie żal.
Liczę jednak, że jeśli nie rozumem to sercem zrozumiesz, że słowa te nie są pisane przeciwko Tobie i forum.
Jędza. :D

MAX1661 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 14:34   

ratafia napisał/a:
Czuję, że masz do mnie żal.

Oj Kasiu...czucie Cię zawodzi ;) ...dobrze, że zauważyłaś i przedstawiłaś moje błędy bo wg mojego motto " człowiek się całe życie....itd."... i faktycznie powinnem inaczej zakończyć swój post ( co uczyniłem teraz ). Mam nadzieję że autor tego artykułu nie pogniewa się.

Zresztą na kogo mam się gniewać...chyba na siebie, że taką gafę palnąłem :>

Pozdrawiam Kasiu ;)

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 14:42   

Strasznie się cieszę, że potrafimy ze sobą rozmawiać o sprawach drażliwych w ten sposób.
O mniejsze rzeczy tu już kopie kruszono.
Napiszę Ci, że na tym forum ( a może u Mysiara - nie pamiętam) napisano mi „ Kaśka ty to dziury nie zrobisz a krwi upijesz”
Psia kość, nie mogę sobie przypomnieć, który to był ten mądrala. :D

gadziol6 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Łukasz
Piwa: 52/44

Wysłany: 2010-07-18, 15:08   

MAX1661 napisał/a:
Zalecane przez niektórych wkłady z porowatego keramzytu posiadają zbyt małe pory, większość z nich jest zamknięta i nie spełniają swojej roli.

Mam pytanie do kolegów którzy stosują keramzyt czy faktycznie nie spełnia swojej roli w porównaniu z ceramiką.

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 15:56   

Zanim któryś z kolegów się zdecyduje, musi Ci wystarczyć koleżanka
Posiadaczom oryginalnych kubełków starczają i oryginalne wkłady. No może małymi modyfikacjami, jak chociażby zastąpienie węgla innymi mediami. Tylko Ci którzy się nudzą usiłują poprawiać coś co i tak jest dobre.
W swoich filtrach miałam już nieomal wszystko od ceramiki po keramzyt. Powiedz mi jak określić, który z nich jest lepszy skoro w każdym przypadku na wylocie nie było śladu ani NH3 ani NO2. Widać obydwa się sprawdzają.
Inaczej to wygląda w przypadku, kiedy budujemy filtry własnej konstrukcji - czasami o sporej objętości. Tutaj decyduje grubość portfela, keramzyt jest po prostu tańszym zamiennikiem ceramiki. Jest jedynie mała uwaga, można trafić na keramzyt, który zmienia parametry wody.

gadziol6 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 16:32   

Dzięki wielki koleżanko za odpowiedz. :) Czyli wychodzi na to że wcale nie jest gorszy od ceramiki.

mariuszzawadzki 
nieuleczalnie zakręcony
Zawadzki

Imię: Mariusz
Piwa: 249/187

Wysłany: 2010-07-18, 16:42   

Ja stosuję zarówno keramzyt jak i ceramikę w filtrach biologicznych. Keramzyt ma równie porowatą strukturę jak ceramik, ma jednak jedną przewagę-jest znacznie tańszy. Ważne jednak aby był to czysty keramzyt bez domieszek-czysta palona glina.
Ja jako wkład biologiczny stosuję również lawę wulkaniczną- kiedyś kupiłem i muszę ją zużyć.

Wracając do keramzytu, można przed jego zastosowanie przeprowadzić próby czy nie będzie zmieniał parametrów wody.

Moje akwarium

gadziol6 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 16:58   

mariuszzawadzki napisał/a:
Wracając do keramzytu, można przed jego zastosowanie przeprowadzić próby czy nie będzie zmieniał parametrów wody.

Zrobiłem test karemzytu , potraktowałem go kwasem 18% nie pienił się tylko poszedł lekki dymek z niego.Czy będzie dobry?

mariuszzawadzki 
nieuleczalnie zakręcony
Zawadzki

Imię: Mariusz
Piwa: 249/187

Wysłany: 2010-07-18, 17:05   

Dymek to nie dobry znak. Jak dałbyś mocniejszy kwas o większym stężeniu, to pewnie by się pieniło.
Dym, to znak, że kwas wszedł w reakcję z czymś co medium zawiera.

Moje akwarium

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2010-07-18, 19:32   

To nie tak.
Weź garść keramzytu i zalej go litrem bardzo miękkiej wody (może być RO) o znanej twardości, zamknij tak żeby zmniejszyć parowanie.
Po dobie, dwóch dniach sprawdzasz twardość wody, obojętnie którą i porównujesz czy cokolwiek się zmieniła.
Gliny nawet wypalonej ani żadnych materiałów higroskopijnych nie sprawdza się kwasami.

Odpowiedz do tematu