Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość;)
Mam pytanie dotyczące dyskowców,około 4lat temu prowadziłem hodowlę "skalarów" wychodziło mi to znakomicie co przekładało się również na tarło:), ale postanowiłem zlikwidować akwarium.
Teraz mam pomysły żeby założyć akwarium z Dyskowcami bo zawsze się nimi satysfakcjonowałem, ale słyszałem że te ryby muszą mieć najmniejszy akwarium 160l a ja właśnie chciałem do nich taki kupić co wy o tym powiecie? a druga sprawa wiem, że ciężko je utrzymać. Więc prosiłbym was o jakieś dobre rady które pomogły by mi te ryby utrzymać.
A i kolejna sprawa jak wodę dostosować do nich? jakie preparaty najlepiej kupić żeby wszystko dobrze się rozwijało.
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-05, 19:38
Jak pomyliłeś tematy to moderator przeniesie. A jak nie masz więcej odpowiedzi poza moją to wystarczy, że poszukasz o tym w archiwum bo w ostatnim tygodniu już była dyskusja na temat takiego akwa i paletek.
Dziękuje za podesłanie adresu:) a co do tej wody to jak takie ph osiągnąć bo wątpię ze kranówe wleje i zostawię żeby odstała. To chyba nie osiągnę takiego ph jakie napisałeś. no chyba że się mylę:>
Nie jestem ci na dzień dzisiejszy ocenić parametrów kranówki bo nie mam przyrządów odpowiednich. A wodę chciałbym osiągnąć jak najlepsza dla dyskowców:)
czyli ma byc miekka i kwaśna, w zaleznosci jaka masz wode w kranie to wode mozesz przygotowac urzywajac RO lub samego zakwaszacza tzn. kwasu. Wiec na poczatku zmierz parametry
Dokładnie ,ale jakby nie patrzec to rożnica około 100 zł , więc można uzbierac ,a normalnie akwa 160L robią o wysokości 40cm , to za malo na paletki . Na małe ok ,ale jak urosną. Ja bym się zastanowiłem na conajmniej 200 l akwa.
_________________ 240L-paletki
112l-gurami
27L-krewetki
Oprócz tego West Highland White Terrier i Nowofundland
oczko Wodne
i kanarek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum