Imię: Bernard Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 432 Piwa: 29/54 Skąd: Jarosław
Wysłany: 2012-02-05, 22:02
Ja nie mam pojęcia ile odpadu u mnie wychodzi ani jakie mam ciśnienie, ale czystej RO mam 9-10l na godz. , reszta dla mnie jest nieważna, szkoda tylko że wodomierz kręci
Imię: Piotr Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Paź 2010 Posty: 1488 Piwa: 41/11 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: 2012-02-05, 22:11
Cytat:
Ja nie mam pojęcia ile odpadu u mnie wychodzi ani jakie mam ciśnienie, ale czystej RO mam 9-10l na godz. , reszta dla mnie jest nieważna, szkoda tylko że wodomierz kręci
Właśnie ja też nie miałem pojęcia ile odpadu idzie i aż się bałem sprawdzić po tym co tu czytałem. Dziś sprawdziłem i mnie to uspokoiło Jak możesz to sprawdź u siebie, bo czas urobku RO mamy podobny.
Benek coś kosztem czegoś.Wiesz czemu u mnie nie kręci ?bo mam taki syf w rurach że raz na miesiąc musze odpychać sitka w kranach to i wodomierz nie kręci
Taka może niecodzienna propozycja. A co jakby kupić najtańszy filtr ro i walnąć mu membranę 150 kę..? Ja tak zrobiłem i póki co jestem w szoku. To właśnie od membrany zależy ile odpadu a ile uzysku a resztę można wymieniać co jakiś czas jeśli taka potrzeba za małe pieniądze. Uzysk z takiej membrany to na dzień dzisiejszy mniej więcej 240l na dobę a to zależy od temperatury(ciśnienie ma w tym przypadku co zaobserwowałem drugorzędne znaczenie). Teraz gdzie jest temp poniżej 0 uzysk o wiele mniejszy ktoś spyta dlaczego ano dlatego, że właśnie pobór wody mam na zewnątrz Pozdr awiam i stawiam na membrane
Masz rację co do tęperatury (nie każda membrana przystosowana jest do wyższych tęperatur patrzeć na parametry membrany)
Adam w Polsce temperatura wody z wodociągów niezależnie od pory roku jest ok 7~8°C
w skrajnych przypadkach może być inaczej
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
W lecie mam dużo wyższą temp. i na pewno przekracza 15 stopni.
Piotr i masz rację zajrzałem do neta i faktycznie taka temperatura latem jest a byłem przekonany że na 1,2m. cały czas jest ok 7°
mierzyłem teraz u siebie jest 7°
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum