Witam
Wczoraj przyjechały do mnie rybki z Natura Discus, przysłoniłem im akwarium kocem, aby się aklimatyzowały, lecz kiedy podawać pokarm?
Jak na razie rybki się dość boją i nie chcą go przyjmować. Dodam, że parametry itp itd "robiłem" takie jak u hodowcy, aby było im łatwiej się zaaklimatyzować. Temp ustawiłem na 30 st.
Imię: jerzy Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 1444 Piwa: 65/114 Skąd: Turek
Wysłany: 2012-02-02, 16:44
Ja swoim podałem pokarm zaraz na drugi dzień ran i zaczęły jeść po drugim podejściu czyli koło południa . Jak nie chcą jeść to na razie spokojnie podawaj im i obserwuj w końcu zaczną jeść .
Nie przykrywaj całego akwa bo siecpozabijaja jak je odslonisz. Wzuc raz dziennie lub dwa i patrz czy jedzą, jeśli zaczną pobierać to karm 3-4 razy i w większej ilości, tylko na początku uważaj na no2 ja prawie miesiąc walczyłem z biologia co 2-3 dni podmiana wody jeszcze trochę a bym się zniechecil.
A i przyzwyczaj je do światła w akwa, ja wiem ze na początku zrobiłem błąd ze wrzuciłem je do akwa bez światła pózniej miałem problemy z zapalaniem, najlepiej wrzucić je do akwa zaslonietego do połowy z zapalonym światłem, niedawno tak zrobiłem i jest ok.
To w takim razie spróbuję tak około 22 je nakarmić, tylko czym hmm bo suchy nie trzeba by było tak szybko sprzątać jak mięcho, czyli mniej stresu, ale za to kto by po paronasto godzinnej podróży chciał jeść suchary : / Chyba jednak miała na nie wpływ podróż, bo jechały parenaście godz pociągiem, przyjechały o 00.29 potem wyrównywanie temp, dolewanie wody itp skończyło się około 2 w nocy...
Ze światłem nie ma zbytnio problemu, bo świeci im tylko lampka nocna tzn będzie świecić, gdyż teraz i tak to nie akwa dekoracyjne tylko baniak do podrostu rybek. Przewidziałem, że większość hodowców nie stosuje światła dlatego z tym nie będą miały problemu, ale już chciałbym zobaczyć je jak podpływają do szyby po pokarm : /
Podawał im serca wołowe, jednak u mnie w mieście ciężko o nie, dlatego mam serca indycze + dodatki. Może się nie skapną bo w końcu to i to jest czerwone ; )
Dokładnie ,wątpie ,żeby rybą to cos przeszkodziło , ja też mam rybki z ND i moje jadły już tego samego dnia wieczorem . Sprbuj dzisi wieczór im troche podac.I nie chodz koło nich na paluszkach itd. tylko zachowuj sie normalnie to się szybciej do ciebie przyzwyczają.
Pozdrawiam Kamilsz15
_________________ 240L-paletki
112l-gurami
27L-krewetki
Oprócz tego West Highland White Terrier i Nowofundland
oczko Wodne
i kanarek.
Imię: Ryszard Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 909 Piwa: 57/20 Skąd: Frankfurt nad Odra
Wysłany: 2012-02-02, 17:56
Nie wiem , tylko proponuje jak do tej pory tylko z moimi pierwszymi rybciami robilem takie ceregiele . Kazde kolejne wcinaly juz po pol godzinie Ale bralem je z pewnych zrodel
Ostatnio zmieniony przez Rycky 2012-02-05, 15:14, w całości zmieniany 1 raz
Wrzuciłem im mix no i nic, ale zauważyłem u jednej białe odchody, więc już wiadomo co im jest po prostu są chore : / widzę, że ludzie którzy mieli zdrowe z tąd placki, mieli po prostu szczęście... Hmmm poddać się czy leczyć oto jest pytanie.
Maciek, chłopie... białe odchody to i z małej głodówki i stresu mogą mieć. Spokojnie... jakiej wielkości te rybki są i ile ich masz i jakiej wielkości zbiornik jest. Napisz też czy woda Ci czasem w akwa nie śmierdzi, to by mogło znaczyć że np już za długo żarcie leżało albo że sie woda zasyfiła... Pomierz parametry, podaj jakie masz testy i wtedy może coś się doradzi. Nie szukaj od razu chorób! Nawiasem mowiąc to średnia ta pogoda na podróże dla rybek.
Pozdro.
Ufff no to mnie Pan uspokoił, w większości postów pisze, że jak są białe odchody galaretowate to już są wiciowce, ale wieżę na słowo i dzięki : ) a więc ryb jest 7 zakupiłem 6 jako 8 cm ( ale wydaje mi się, że są większe) i jedną dostałem gratis ale większą. Zbiornik ma 200 litrów bo myślę, że na futrowanie większego nie trzeba, woda nie śmierdzi przynajmniej moim zdaniem. Parametry to ja już od dawna znam ; )
ph 6.8
gh 5
kh 4
no2 0
no3 narazie 0 bo dopiero wczoraj przyjechały, jeszcze nie mogło wzrosnąć ; )
Tak wiem, że pogoda nie najlepsza, ale jechały w cieplutkim boxie styropianowym no i w pociągu ; )
Maciek, po pierwsze to pisz mi po imieniu.
Ja bym proponował:
1. Temp na 33 stopnie i zadbaj o napowietrzanie.
2. Nie karm ryb późnym wieczorem (na noc sie nie je
3. Badaj na początku NO2 rano i wieczorem - rozumiem że biologii w akwa nie masz. Może skoczyć szybciej niż się spodziewasz.
4. Proponuję podmiany codziennie po 50L.
5. Wybij sobie z głowy na początku "futrowanie" !!!!
6. Napisz jak przygotowujesz wodę.
7. Pozdro.
Imię: Bernard Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 432 Piwa: 29/54 Skąd: Jarosław
Wysłany: 2012-02-02, 19:37
Nie cackaj się z nimi, zapalaj światło normalnie i karm małymi porcjami ( możesz pod nos rzucać ), jak nie zjedzą to sprzataj niech się przyzwyczajają do grzebania w akwarium. Jak chcesz to mam granulat kupiony w ND, taki jakim karmią, mogę Ci troche odsypać ( do odebrania w Łące pod Rzeszowem, w godzinach pracy, nawet jutro jak chcesz).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum