Mam taką przypadłość. Kupiłem paletki 44 dni temu i widzę, że dwie pływały razem i wczoraj czyściły szybę a w nocy już złożyły ikrę. Ryby kupowałem różnie więc nie była to dobrana para.
Mam takie pytanko.
Możliwe ,że te ryby dobrały się w tak krótkim czasie? No chyba ,ze kupiłem już ciężarną samicę. No ale w tedy nie składały by razem ikry i nie czyściły szyb?
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6761 Piwa: 218/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-12-08, 11:16
Różnie ... może za kilka dni, a może już nigdy.
Z akwa musisz usunąć wszystkie inne ryby, a najlepiej te 2 do osobnego pustego akwa (bez podłoża, roślin itp.).
Oczywiście na tym etapie jeszcze nie warto - niech sobie trenują i jak kiedyś zobaczysz larwy to może wówczas.
No i czytaj ten dział wiele się z niego dowiesz.
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 624 Piwa: 55/16 Skąd: Uniejów
Wysłany: 2011-12-08, 12:00
Niektórzy ludzie jak dorosną też mogą na okrągło tylko rozum nas w tym ogranicza. Paletki to dość inteligentne stworzenia ale instynkt u zwierząt jest tak skonstruowany aby się rozmnażać aby przetrwać, także jak zapewnisz im odpowiednie warunki to mogą na okrągło składać ikrę
_________________ 450 l paletki
240 l puste
105 l młodzież
Wczoraj drugi raz złożyły ikrę Opiekują się na wzajem jajeczkami.
Za pierwszym razem neonki zjadły ją w parę godzin. Błąd polegał na tym ,że jak dałem jeść rybą to paletki poszły jeść a neonki zjadły ikrę.
Od wczoraj nie karmie ryb i widzę ,że cały czas się opiekują ikrą i neonki nie mogą podpłynąć. Jak mnie tylko widzą to wypływają do żarcia i neony zaczynają atakować.
Imię: jerzy Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 1444 Piwa: 65/114 Skąd: Turek
Wysłany: 2011-12-14, 13:32
Moje zdanie jest takie że i tak i tak ci ta ikra zniknie więc nie ma sensu głodzić ryb w całym akwarium bo i tak z tego nic nie będzie. Ustaw drugie akwarium przeżuć tam tarlaki i w tedy będziesz miał spokój , a tak do wieczora ci zniknie a ryby będą głodne
Imię: Przemek Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 781 Piwa: 32/53 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-12-14, 13:36
Tak jak mówi Jurek, przeżuć tarlaki oczywiście jeżeli chcesz mieć młode i karm ryby, chociaż jak drugi raz złożyły to poczekaj aż złożą jeszcze kilka, niech się wdrażają i wtedy najwyżej przenieś tarlaki do osobnego akwarium. W ogólnym ciężko jest uchować ikrę, a co dopiero młode.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum