Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Intenstwne karmienie

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Karmienie » Intenstwne karmienie

Tagi tematu: intenstwne, karmienie

Intenstwne karmienie
Autor Wiadomość

morswin9 
maksymalnie zakręcony

Imię: Radek
Piwa: 10/12

Wysłany: 2012-01-06, 22:48   Intenstwne karmienie

Poczytałem trochę o karmieniu młodych paletek na kilku stronach im poświęconych. Trochę mnie to przeraziło bo odniosłem wrażenie że to wielki wyścig po wzrost i wybarwienie naszych ulubieńców. Momentami niektórych pasjonatów nazwał bym bardziej farmerami którzy w jak najkrótszym czasie chcą mieć gotowy produkt i czas w którym doszli do danych rozmiarów jest miarą ich wiedzy. W bardzo niewielu wątkach ktoś podaje w wątpliwość aspekty zdrowotne i estetyczne prowadzenia takiego tuczu. Moje pytanie jest takie. Czy paletka karmiona odpowiednio dobranymi pokarmami trzy razy dziennie urośnie do przyzwoitych rozmiarów i odpowiednie kolorki nabierze. Czy skazana jest na karłowatość, bladość i krótki żywot jej marny.

Postaw piwo autorowi tego posta

rafal.gorz 
maksymalnie zakręcony
LFA

Imię: Rafał
Piwa: 8/1

Wysłany: 2012-01-06, 23:11   

To co ryba straci w pierwszych miesiącach życie, tego już później nie nadrobi. Dlatego jednak za młodu trzeba karmić je z większą częstotliwością niż ryby dorosłe. No i ważny też jest rodzaj pokarmu.

morswin9 
maksymalnie zakręcony

Imię: Radek
Piwa: 10/12

Wysłany: 2012-01-06, 23:17   

Wiadomo. Skarlałej już nie podciągniesz ale gdzie jest granica między tuczem a normalnym zdrowym wzrostem?

birdas 
Moderator

Imię: Marcin
Piwa: 218/26

Wysłany: 2012-01-07, 10:31   Re: Intenstwne karmienie

morswin9 napisał/a:

Czy paletka karmiona odpowiednio dobranymi pokarmami trzy razy dziennie urośnie do przyzwoitych rozmiarów i odpowiednie kolorki nabierze.

Istotny jest rodzaj pokarmu, parametry wody, wielkość zbiornika, to czy w między czasie zachorują i będą leczone, to czy będą w akwa higienicznym czy w ogólnym, uwarunkowania genetyczne, szczęście itp. itd.
Ostatnio zmieniony przez birdas 2012-01-07, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  

macben 
zakręcony ponad normę
Benek

Imię: Bernard
Piwa: 29/54

Wysłany: 2012-01-07, 10:34   

birdas napisał/a:
chigienicznym

Po kim jak po kim, ale po Tobie się tego nie spodziewałem :P

micz43 
zakręcony ponad normę

Imię: Mirek
Piwa: 3/20

Wysłany: 2012-01-07, 10:36   

rafal.gorz napisał/a:
To co ryba straci w pierwszych miesiącach życie, tego już później nie nadrobi.

Róznie bywa. Ja teraz obserwuję skok wzrostowy rybci, która " stała" w miejscu przez dobre 3-4 miesiące. Została juz zakwalifikowana jako szczurek, a tu masz zaczeła rosnąć i w tej chwili ma okolo 16-17 cm i nie traci apetytu :)

Dun 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Marek
Piwa: 53/67

Wysłany: 2012-01-07, 10:37   

Marcin śpi jeszcze pewenie :mrgreen:

birdas 
Moderator

Imię: Marcin
Piwa: 218/26

Wysłany: 2012-01-07, 10:41   

Sorry, ale mam kociokwik z Olą nad głową i jakoś tak musiało mi się kliknąć ;) Już poprawiam. :)
Co do ryb to też miałem taki przypadek, że szczurek (10 cm) wychował potomstwo, przez kolejny rok dalej był mały, a po 2 latach wystrzelił i osiągnął 18 cm.

DxM 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Łukasz
Piwa: 37/23

Wysłany: 2012-01-07, 11:27   

Ja swoje karmię 3-4 razy dziennie. Rano dostają mix, a później jadą na granulacie, czasami jak mam dobry humor dam im 2 razy mięcho. Rosną wydaje mi się przyzwoicie, gdy je przywiozłem największa miała 11cm, a ostatnio jak przykładałem małą linijkę do akwarium była już większa od niej (linijka ma 13cm), także chyba wszystko ok. Wodę podmieniam raz w tygodniu, i również jak mam dobry humor jest to 30% objętości akwarium. Ryby pływają u mnie od 2 listopada 2011, w między czasie przez własną głupotę i nadgorliwości byłem zmuszony przeprowadzić leczenie na przywry, co niby miałoby skutkować zahamowaniem wzrostu lecz jakoś specjalnie tego nie zauważyłem. Myślę, że tuczenie ryb należy zostawić dla hodowców, którym zależy na jak najszybszym wzroście narybku i sprzedaniu go. Ja tam wolę sobie na spokojnie wszystko robić niż biegać z wiadrami i podmieniać wodę co dwa dni. Ryby to mają być dla mnie, a nie ja dla nich.

adamski 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: Adam
Piwa: 55/63
Ostrzeżeń:
 2/3/6

Wysłany: 2012-01-07, 15:10   

Masz rację kolego autorze wątku część pasjonatów to tuczy swe stworzenia a niepotrzebnie bo samo tuczenie ma się nijak do wzrostu ryb. Dieta max 50 proc białka optimum 45-50 proc! Czysta woda a tu w Stanach został przeprowadzony eksperyment jedna grupa dysków trzymana ,,konwencjonalnie,, druga z 8 razy na dzień podmianą wody 90 proc chyba. karmione jednakowo co się okazało po mies!!!!! różnica we wzroście była podwójna!! na korzyść ryb z częstą podmianą wody. Jeszcze jest jedna zasada A. Soh eksperyment. Pory karmienia! dwie grupy ryb karmione 3x dziennie tym samym pokarmem. Nie będę teraz wskazywał dokładnie czasu bo i to nie było istotą eksperymentu tylko przerwa tzw. nocna jeśli ją skrócisz będziesz miał efekty w przeciwieństwie do futerarzy, którzy walą tony w ciągu dnia do godz. powiedzmy 20 a później 10 lub 12 godz. przerwy.Pozdrawiam
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
morswin9

DxM 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2012-01-07, 15:14   

Owszem można podmieniać wodę kilka razy dziennie, można karmić ryby w nocy, ale co to ma wtedy wspólnego z przyjemnością posiadania akwarium?

adamski 
nieuleczalnie zakręcony

Ostrzeżeń:
 2/3/6

Wysłany: 2012-01-07, 15:27   

Jedno nie przeczy drugiemu. Nie chodzi o karmienie nocne i nie chodzi o to żeby wymieniać 800 proc. wody w ciągu dnia. To eksperyment, który czegoś dowodzi. Jeśli chodzi o pory karmienia to nie w nocy bo ryba też ,,śpi,, chodzi o skrócenie przerwy czyli daj żreć przykładowo o godz. 23 lekkostrawny pokarm. Jeśli chodzi o podmiany i ich wpływ na wzrost to można podmieniać np. 100 proc dziennie przez ok mies. Jeden ceniony przeze mnie użytkownik otrzymał foty moich ryb jako małe i po ok. mies. jaki był wzrost i ten wzrost obala wszelkie teorie futrzenia ryb.Pozdrawiam

DxM 
nieuleczalnie zakręcony

Wysłany: 2012-01-07, 15:43   

O tym właśnie napisałem, że można latać z wiaderkami z wodą robić różne cuda na kiju, ale po co? Przy akwarium stricte dekoracyjnym i trzymaniu ryb, które mają cieszyć oko nie widzę sensu takich zabiegów. Uważam, że jest to tylko niepotrzebne dokładnie sobie obowiązków. Czas stracony na bieganie z wodą można przeznaczyć na "doszkalanie się". Co innego jeżeli ktoś zajmuje się rozmnażaniem ryb i czerpaniem z tego zysków.

adamski 
nieuleczalnie zakręcony

Ostrzeżeń:
 2/3/6

Wysłany: 2012-01-07, 18:04   

Zapewniam Cię kolego, że Ci co się już doszkolili nie używają tzw. metody futer tak robią dyletanci. Zgadzam się z Tobą, że to hobby nie powinno zajmować całości naszej działalności dziennej.. i jeszcze raz napiszę jedno z drugim nie koliduje.

Odpowiedz do tematu