Wysłany: 2010-08-27, 23:57 JAKICH PALETEK DYSKOWCÓW NIE KUPOWAĆ !!!
Bardzo często pojawiają się na forum pytania typu : Jakie paletki kupić ? gdzie w odpowiedzi często odsyła się zainteresowanego do galerii , aby zobaczył jak prawidłowo powinien wyglądać dyskowiec . Niestety często okazuje się że początkujący i tak kupuje odpad genetyczny czy też szczurki .
Ostatnio nawet sam pokazywałem fotkę odpadu genetycznego od którego ja zaczynałem . Mariusz też chwalił się swoimi szczurkami gdzie padło stwierdzenie że "chyba większość z nasz z takimi rybami zaczynała"
W związku z tym postanowiłem założyć wątek w którym odważniejsi forumowicze pokazaliby zdjęcia swoich odpadów genetycznych ku przestrodze aby początkujący wiedzieli że takich "dyskowców" nie powinno się kupować .
Proszę o wklejanie fotek do których macie prawa autorskie lub pisemną zgodę na ich publikacje .
Proszę o nie wklejanie cudzych fotek np z allegro .
No to ja pierwszy .
Ja kupiłem swoje pierwsze "paletki" w sklepie akwarystycznym po 20zł/szt . Były wielkości ok 5-6cm .
Były bardzo chude , miały zapadnięte grzbiety , duże oczy .... a zresztą fotki to lepiej zobrazują .
U tej dodatkowo widać wadę genetyczną płetw tzn ich brak
Imię: Piotr Pomógł: 10 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1952 Piwa: 120/66 Skąd: Nawojowa Góra
Wysłany: 2011-01-08, 02:24
Z nudów przeglądałem you tuba i zerknijcie co znalazłem http://www.youtube.com/wa...JE&feature=fvsr Niby wszystko fajnie urządzone na "hodowli" ale takich zabiedzonych ryb to dawno nie widziałem.Zżarte przez pasożyty, skarłowaciałe, wielkie oko itd.Myślę że super materiał dotyczący tytułu wątku.Tylko oglądnijcie cały film
U was to ryby są jeszcze normalne w porównaniu do mojej .Kupiłem 5 paletek i hodowca powiedział ze dorzuci mi jedna gratis nie spytał jaka to ma być tylko włożył do foli i tyle w domu otwieram patrze a ta jedna ,normalnie szok.Zobaczcie sami sama głowa.
Imię: Klaudia Pomogła: 1 raz Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 162 Piwa: 3/2 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-01-12, 18:37
To jest naprawdę przykry widok. Mi sprzedawca dorzucił keidys gratisa z krzywym kręgosłupem tzw. "krzywa głowka". I co z taka ryba zrobić? A jest najsympatyczniejsza w zbiorniku...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum