Imię: Sebastian
Wiek: 35 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 276 Piwa: 1/23 Skąd: Nysa
Wysłany: 2012-01-22, 14:48
Wegorz napisał/a:
Witam, serdecznie jestem tutaj nowym uzytkownikiem. Chcialbym sie podpiac pod temat, gdyz na forum wyczytalem, ze dobrym podlozem moze byc piasek kwarcowy, posiadam taki piasek z Castoramy firmy Kraisel. Nadaje sie ? Jak go dobrze przygotowac ?
Jeśli po polaniu kwasem nie "gotuje" go to może być jak najbardziej.Nie ma zasady czy kupiłeś go w Castoramie czy na bazarze.
Imię: Sebastian
Wysłany: 2012-01-22, 16:25
witam ja posiadam w swoim akwarium żwirek tylko przesiany przez drobne sitko i uważam że jest to najlepsze podłoże dla palet wygląda bynajmniej bardziej naturalnie od piasku kwarcowego a co do odmulania to nie ma żadnego problemu praktycznie nie czyszczę podłoża zastosowałem w swym akwa swój patent czyszczenia podłoża który nazywam odkurzaczem który na bieżąco usuwa z dna odchody i inne odpady do pojemnika na zewnątrz akwa gdzie można spokojnie to wszystko co jakiś czas usunąć woda jest klarowna o zabarwieniu bursztynowym przez zastosowanie szyszek i dodatku tropicala querex posiadam też filtr gąbkowy z głowicą o wydajności 2000l/h plus filtr biologiczny 40l co na akwa 450l daje wystarczającą filtracje rybki rosną i mają się dobrze a i z mego doświadczenia to im mniej zmieniamy tym lepiej.
Ten piasek z Castoramy się nie nadaje, reaguje z kwasem a więc będzie zmieniał parametry wody.
Jak sprawdzić? Weź roztwór kwasu solnego (albo preparat pH minus) i polej nim piasek. Jak będzie się pienił, to nie nadaje się do akwarium (chyba że robisz malawi, to jak najbardziej będzie wtedy ok).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum