Witam wszystkich po długiej przerwie ,mój baniak prawie gotowy mam pytanie odnośnie nawożenia co2 .Pytam na jaki czas orientacyjnie wystarczy butla 2kg w akwa 800l przy ph7,3 a twardości węglanowej około 6.pozdrawiam Rajmund.
Jak rozumiem CO2 ma służyć poniekąd do zbijania ph tak?
W takim przypadku butla 2kg wystarczy na miesiąc.
Jeżeli nie, to jeszcze wszystko zależy od ilości bąbelków na sekundę, roślin, oświetlenie itd. Jednak przy ta małej butli i takim zbiorniku, CO2 wystarczy max na 2,5 miesiąca.
Dziękuje Łukaszu za pomoc ja zaczynam z co2 co nieco poczytałem i wiem że butla za mała wiec spróbuję z spawalniczą 41l bo takie używam na warsztacie przewiercę strop z warsztatu do łazienki koło rurki grzejnika i ścianę bo akwa stoi pod ścianą łazienki poprowadzę wężyk 4/6 do zaworka precyzyjnego który będzie w szafce . Dyfuzor zrobię z filtra na rurowego. Mam nadzieję że się nie nalatam od reduktora do zaworka Jak ktoś próbował z taką odległością od butli niech skrobnie bo brak mi doświadczenia . Pozdrawiam Rajmund .
Pytam na jaki czas orientacyjnie wystarczy butla 2kg w akwa 800l
Jak ma służyć do zasilania roślin to wystarczy na min 10 miesięcy zakładając że będziesz ją odpalał z oświetleniem.
Na reduktor zakładasz elektrozawór i po temacie.
Odległość nieistotna. Liczy się ilość bąbelków na sekundę, wielkość akwarium, obsada roślin i czy gaz ma być tylko dla roślin, czy wspomagać utrzymanie ph na odpowiednim poziomie.
Jeżeli w akwarium mają być dyskowce, to dobrze jest się zaopatrzyć w komputer z ph-metrem. Wtedy komputer wszystkim steruje i człowiek śpi spokojnie. Droga zabawka, ale wydaje mi się, że warto w nią zainwestować.
Spora masa roślinna, nawożenie, mocne oświetlenie mają duży wpływ na zużycie CO2.
Innymi czynnikami powodującymi utratę Co2 to ruch lustra wody, napowietrzanie czy kiepski sposób dystrybucji jak np dyfuzory z kostki lipowej i inne cuda wymyślane przez ludzi. Niema lepszego sposobu na dystrybucje Co2 jak własnie filtr nurtowy.
Warto przy tym zainwestować w porządny reduktor. Temat ten przerabiałem kilka razy i wniosek jest taki że lepiej wydać trochę więcej niż męczyć się z kiepskimi reduktorami.
Z zaworkami precyzyjnymi to też nie jest tak łatwo jak by się zdawało. Owe zaworki mają sprawność w danym zakresie np do 5 barów, a co za tym idzie reduktor musi miec możliwość kontroli cisnienia roboczego. Osobiście po wielu perypetiach zdecydowałem się na zakup reduktora z dwoma manometrami ciśnieniem roboczym w zakresie 2-15 bar elektrozaworem, precyzyjnym zaworkiem oraz licznikiem bąbelków. Takie 4 w 1 co zaoszczędziło mi nerwów, latania co 30min i kontrolowania co sie dzieje.
Ja równiez uważam, że reduktor to podstawa.
Niektórzy pewnie napiszą, że mają przemysłowe z zaworkiem i nie narzekają .....do czasu
IMO porządny to niestety koszt prawie 4x100.
A co do pH kontrolera to bez przesady ... nie jest taki drogi.
Mozna jeszcze dostać np Lajona 112 za bardzo niewielkie pieniądze.
Natomiast co do sesnu stosowania takiego sterownika w akwarium z CO2 wysokociśnieniowego to nie ma co dyskutować IMO być powinien i kropka.
W moim zbiorniku ponad 500l butla 6kg tłoczy już przeszło 4 miesiące utrzymując poziom 30ppm.
Dzięki dzięki za odpowiedzi ja mam profilux2 tylko co2 nigdy nie podłączałem a po zmianie baniaka na anubiasach pojawił się glon więc chciałem dodać co2 aby szybciej rosły a i ph by trochę spadło.Reduktory spawalnicze posiadam z dobrej półki ,na próbę podłączę tak jak pisałem ,a jak się sprawdzi to tak zostawię. Dokupić muszę zaworek precyzyjny i przewód 4/6 dyfuzor gotowy tylko kiedy ja to zmontuję Rajmund.
na anubiasach pojawił się glon więc chciałem dodać co2 aby szybciej rosły
Anubiasy bardzo wolno rosną co2 im nie pomoże natomiast glony je uwielbiają
Kiedyś miałem sporo anubiasów raz na jakiś czas wyciągałem je z akwarium i szorowałem liście.
Witam.
Miałam problemy z anubiasami takie jak Wy, ale wyczytałam żeby polać liście Easy carbo, więc tak zrobiłam i od tej pory anubiaski są czyściutkie.
Pozdrowienia Anida
Witam wszystkich , odnośnie glonów to po wymianie świetlówek aqua star na 865 na nowych listkach glonu niema ale ucierpiał efekt akwarium mam pytanie co do reduktora co2 jaki jest ten (dobry) ja używam do spawarek reduktora Perun i niemieckich Benzer -Messen Griesheim posiadam także gastronomiczny np, do piwa typ, Hiwi 0125.1 taki 4bar. z manometrami i nastawem od 0 do 6 bar.pozdrawiam Rajmund.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum