Wysłany: 2011-10-19, 19:01 Kilka pytań przy zakładaniu akwarium
Witam.Chce założyć akwarium roślinno-paletkowe.Akwarium ok 520l (160x54x60)Oto kilka pytań:
1-Czy może to być akwa na bazie ziemi ogrodowej
2-Oświetlenie 80w+za jakiś czas świetlówka 56w podkreślająca kolory
3-Filtracja Jbl e900 + Aquael unifilter1000uv
4-Czy z paletkami mogą być krewetki rc
Proszę o jeśli coś nie pasuje to składać swoje propozycje.Pozdrawiam.
Imię: Adam Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Dołączył: 16 Lut 2010 Posty: 875 Piwa: 61/43 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-19, 19:14
1. Słyszałem już wiele, poczekaj na kogoś kto się tym "bawi"
2. Nie za mało na taki zbiornik?
3. Filtracja również trochę za mała.
4. Możesz zobaczyć. Jak będzie dużo roślin to powinny się gdzieś pochować, ale może być ciężko.
Imię: Krzysiek Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 442 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-10-20, 23:34
Zamiast ziemi proponuję substrat+ drobny żwirek , miałem coś takiego w 680l - poszukaj w archiwum , jest tam cały opis co i jak miałem
Jeśłi masz na myśli rośliny, to z oświetleniem proponuję od samego początku zrobić tak jak planujesz za jakiś czas. Unikniesz zabawy z glonami itp. Podstawa to zasadzić zielem ile się da, a życie zweryfikuje Ci co będzie rosło
Imię: Krzysiek Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 442 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-10-22, 09:33
boruc456 napisał/a:
a nie masz może jakiegoś nadmiaru roślin do oddania?
z roślinami jest tak, że co mam to idzie wszystko won. Po pierwsze nie zawsze nadaje się to do sprzedania-oddania -bo wstyd, po drugie nie mam gdzie tego trzymać, i prościej jest wywalić to co się wyrwie czy wytnie do kosza po trzecie nie wiem czemu , jak kiedyś coś komuś oddawałem , to u mnie przestawało rosnąć - jakiś zabobon czy fatum ;(
a po czym wnioskujesz, że filtracja jest za mała
Czy gdzieś zostało napisane, że kolega nie panuje nad NO2 i NO3, to że lubimy mieć nad filtrację nie oznacza wcale, że proponowane filtry u kolegi nie wystarczą, ale to dopiero wyjdzie w praniu.
Imię: Kuba
Wysłany: 2011-10-25, 20:05
Jeżeli mogę to też o coś zapytam, jest już troche tych tematów związanych ze startem z dyskowcami. Czytając troche wasze posty, wyczytałem że powinno się uważać na pasożyty i inne tego typu niespodzianki. Czyli rozumiem że przed włożeniem np. korzenia do baniaka z innego zbiornika muszę i tak go przegotować żeby pozbyć się pasożytów, glonów itp ?
Ja nigdy tak nie robiłem co prawda marne 240l ale restart zajmuje mi jeden dzień a ryby wpuszczam jak mi się kryształ woda zrobi czyli tak po 3 do 4 dni i jeszcze żadna paleta z tego względu mi nie padła a i w zachowaniu większych odchyłek też nie było
Kupie dopiero po Bożym Narodzeniu ,ponieważ jeszcze są małe.Mają one mieć ok 8-10 cm po Bożym Narodzeniu.A paletki maja być od kolegi z forum pod loginem chimek.
_________________ Witam wszystkich
W domu posiadam takie baniaczki:
-520l Paletkowo-roślinne
-424l Malawi
-60l Krewetkarium
Imię: Artur
Wiek: 31 Dołączył: 23 Wrz 2010 Posty: 195 Piwa: 8/8 Skąd: Kazimierza Wielka
Wysłany: 2011-11-15, 11:41
Panowie jeżeli mogę się dołączyć do tematu to mam dylemat nad wyborem oświetlenia do mojego akwa 4x39 W T5 chce aby ryby były ładnie wybarwione oraz rośliny ładnie wybarwione i rosły.
Jacek polecił takie świetlówki
- Philips HO/865
- ARCADIA T5 Original Tropical
tylko właśnie nie ma tej arcadi w 39W T5
Myslałem żeby zamiast tej arcadi zastosować Philipsa Aquarelle i Philips HO/865 na przemian czy będzie to ładnie wyglądało proszę o odpowedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum