Witam, chce założyć nowy zbiornik przymierzam się do 450l, mam parę pytani w tym temacie. Obsada 10-12 szt. bez podłoża i roślin tylko parę konarków, dokupię jeszcze jednego biologa (obecnie mam jbl e900) i przerobie mechanika na dwie gąbki.
1. Zalewanie na dwa sposoby:
a. polowe wody mam w obecnym akwa, a druga polowe zrobię tylko ze w tym wariancie będę musiał wrzucić ryby do 450 razem z przelewaniem wody z obecnego baniaka
b. zrobić połowę nowej wody, a resztę uzupelniać woda z podmian w obecnym baniaku mniej więcej 3 cykle by wyszły czyli około 3 tygodni do tego wpuścić jakieś startery 2-3 glonojady i ewentualnie grupkę neonów albo kirysików
2. Jak często trzeba wymieniać wode w "higienicznym" zbiorniku, tak z doświadczenia ponieważ jakby nie było nie ma podłoża wiec część bakterii nitryfikacyjnych nie ma. Podmiana wody w granicach 120l.
Ogólnie mam metlik jak to zorganizować, żeby biologia wystartowała w nowym zbiorniczku bo raczej moj e900 nie poradzi sobie sam w 450, podpowiedzcię jak sie do tego zabrać.
Dzięki za info, największe obiekcję mam do startu biologi. Myślisz że jak przełożę e900 to poradzi sobie z biologią w 450 na czas gdy drugi biolog zaskoczy? Oczywiście bez zwiększania obsady do tego czasu. Mam jeszcze taki pomysł żeby nowego biologa odpalić na 2-3 tygodnie w starym baniaku i później przełożyć do nowego.
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-13, 20:12
Filtr da radę (a do czasu aż dojrzeje nowy to na 100%). Używałem u siebie hydor prime 30 (popatrzyłem na parametry i to jest coś na wzór Twojego e900). Pojemność filtracyjną masz 7,6 l, Hydor miał 5 l, wydajność masz 900 l/h, mój miał 950 l/h i używałem go u siebie jako jedyny biolog w akwa 450 l od samego początku, aż do przedwczoraj (czyli jakieś ze 4 lata).
Tylko że tym masz podłoże a tam jednak jest spore złoże filtracyjne, ale fakt spokojnie da rade przez nawet 3-4 tygodnie tym bardziej że nie będę na początku zwiększał obsady. Dzięki za pomoc
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-13, 20:28
Tak, ale w punkcie startu niczym się nie różni moje akwa z podłożem niż Twoje bez. W obu przypadkach zakładam, że ze starego akwa pochodzi filtr + trochę wody. Moje podłoże w pierwszych tygodniach jest bez bakterii.
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 625 Piwa: 55/17 Skąd: Uniejów
Wysłany: 2012-02-13, 21:27
Ja u siebie też jak przechodziłem z 240 na 450 dałem wodę z 240 z filtrem tetry ex700 i powoli uzupełniałem pod korek a z czasem dodałem jeszcze małego Eheima jako biologa coby za mało nie było.
_________________ 450 l paletki
240 l puste
105 l młodzież
A teraz pytanko z innej beczki, chodzi mi o baniak oczywiście od wromaka z daleka ale chyba diversie można zaufać, obecnie mam taki i jestem zadowolony wzmocnienia sa ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum