Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-11, 11:37
Feldark napisał/a:
Tak, tak samo szyszki olchy.
Czyli o ile ? Masz np. PH=7,0, KH=5, GH=7 i wrzuciłeś szyszek w ilości bezpiecznej dla życia ryb. O ile spadnie PH ? Jak dojdziesz do wniosku, że o 0 to daj znać.
Imię: Piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2011 Posty: 181 Piwa: 3/3 Skąd: Ryn
Wysłany: 2012-02-13, 19:21
Liście dębu mają bardziej właściwości bakteriobójcze. Przed włożeniem do baniaka należy je wyparzyć.
Ja osobiście wrzucałem tylko liście, nie wlewałem naparu (niektórzy wlewają), na 100 l baniaka dawałem ok. 10-15 szt.
Szyszki olchy dawałem ok. 10 szt. na 50 l akwarium. Oczywiście je też należy wyparzyć we wrzątku - teraz jest dobry czas na zbieranie szyszek, są zmarznięte i dobrze wysuszone. Tak, jak pisali przedmówcy to szyszki zmiękczają nieznacznie wodę.
P.S. Nie wiem, czy liście dębu nie mają wpływu na tak nam potrzebne pożyteczne bakterie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum