Skladniki:
1 kg surowych, oczyszczonych serc wołowych lub indyczych
1-blister mrożonych krewetek Katrinex (to nie reklama),
1 jabłko ze skórą
1 surowa marchewka
1 banan obrany
1 blister mrożonego szpinaku (wiadomo jakiej firmy)
0,5 blistra mrożonego kryla
20 kropel witaminy A+D3
2 ząbki drobno siekanego czosnku,
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki,
garść spiruliny forte
garść innych pokarmów płatkowych dla palet (obojętnie co macie)
3 łyżeczki żelatyny
1 jajko
Przepis:
Robotem kuchennym mielimy krewetki, kryla, szpinak, banana, marchew oraz jabłko, wszystkie muszą być dobrze umyte.(zapach nie jest najlepszy) W trakcie mielenia powyższych składników stopniowo dodajemy paprykę. Mielimy do momentu uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji. Następnie przygotowywujemy do mielenia serce. Odtłuszczamy je, usuwając wszystkie żyłki i tłuszcz, tak, żeby zostało samo mięso. Mielimy najlepiej maszynką do mięsa 2 razy. Dodajmy przygotowaną wcześniej mieszankę do mielonego właśnie serca. Sypiemy płatki i witaminy następnie mieszamy Na końcu dodajemy roztrzepane jajko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Następnie zamrażamy, poporcjowane lub w formie plastra. Mniam
Ostatnio zmieniony przez jdarecki 2008-01-18, 09:16, w całości zmieniany 1 raz
Skladniki:
1 kg surowych, oczyszczonych serc wołowych lub indyczych
1-blister mrożonych krewetek Katrinex (to nie reklama),
1 jabłko ze skórą
1 surowa marchewka
1 banan nie obrany
1 blister mrożonego szpinaku (wiadomo jakiej firmy)
0,5 blistra mrożonego kryla
20 kropel witaminy A+D3
2 ząbki drobno siekanego czosnku,
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki,
garść spiruliny forte
garść innych pokarmów płatkowych dla palet (obojętnie co macie)
3 łyżeczki żelatyny
1 jajko
Przepis:
Robotem kuchennym mielimy krewetki, kryla, szpinak, banana, marchew oraz jabłko, wszystkie muszą być dobrze umyte.(zapach nie jest najlepszy) W trakcie mielenia powyższych składników stopniowo dodajemy paprykę. Mielimy do momentu uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji. Następnie przygotowywujemy do mielenia serce. Odtłuszczamy je, usuwając wszystkie żyłki i tłuszcz, tak, żeby zostało samo mięso. Mielimy najlepiej maszynką do mięsa 2 razy. Dodajmy przygotowaną wcześniej mieszankę do mielonego właśnie serca. Sypiemy płatki i witaminy następnie mieszamy Na końcu dodajemy roztrzepane jajko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Następnie zamrażamy, poporcjowane lub w formie plastra. Mniam
Witam. Pytanie techniczne te blistry to są do kupienia w spożywczaku?
Blister to forma pakowania jedzonka dla rybuuuf. Plastikowa tafelka podzielona na kostki niczym czekolada. Z drugiej strony jest przeważnie folia aluminowa. Zobacz http://www.katrinex.pl/index.php?sub=2&sgri=1
Nie, te rzeczy firmy.... w blistrach kupisz w zoologu,mozesz natomiast kupic krewetki i szpinak w spozywczaku.Trzeba tylko zwrócic uwage by byly bez dodatków i nie konserwowane
zastanawiam sie nad surowa marcheka i jabluszkiem ze skórką-czy rybki sa wstanie to przetrawic,przecież nawet po dluższym miksowaniu jest ryzyko dostania sie do pokarmu wiekszych cząsteczek tych specyfików a co za tym idzie nie zjadanych przez rybucie
witam
czy mozna zamrażac galaretki ?
w jaki sposób to robic ? zrobiłem fajny mix z piersi indyka ale wyszło tego duzo i co z tym teraz robic ?
jesli ktos rozwiązał ten problem to niech mi odpisze.
Witam możesz rozłożyć cały mix na folii spożywczej i rozwałkować go na grubość 1,5 cm , i zrobić z tego np kratkę (nożem np 2 na 2 cm ) i przykryć kolejną foilijką i zamrozić .Kiedy już wszystko ładnie zamarznie połam całość i do woreczka i se może lezeć w zamrażalce .Pozdrawiam
Trzeba temat nieco odświeżyć.
Ostatnio mix by Dario jest nieco bardziej skromny:
- 2,4 kg mięsa z serducha woła
- paczka rozdrobnionego szpinaku
- granulat (ten sprowadzany z UK )
Do tego oczywiście pomocnik przemielił całą papkę. Dobrze że żonka wyrozumiała i nie narzekała na ogólny bałagan.
11022012021.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 229,76 KB
11022012020.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 241,9 KB
11022012019.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 243,18 KB
_________________ The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence
to ja trochę przerobiłem przepis z powodu że nie mam dostępu do serc wołowych i indyczych
mój skład to:
- 0,3 kilo serca kurczaka koszt ok. 3zl
- 0,5 kilo krewetek mrożonych koszt ok. 10zl
- 30 dkg szpinaku mrożonego koszt ok. 3zl
- 1 ząbek czosnku, to miałem ale koszt 0,50gr
- spirulina w płatkach (ok 100 g) miałem zostało po pyszczkach ale koszt ok 10zl
Wszystko do robota kuchennego i mielone trzy razy, w tafle i do zamrażarki.
koszt całości to ok. 26zl i starcza myślę na ok 2-3 miesiące... a paletki wcinają (gupiki zresztą też)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum