Wysłany: 2010-10-21, 11:33 Mój pierwszy raz - czyli przecinki zdzichfur'a
W tarliskowym akwarium rybcie po raz kolejny złożyły ikrę, nawet nie wiem dokładnie który to już raz, lecz teraz nie skończyło się to jak zwykle poprzez zapleśnienie ikry bądź zjedzenie jej przez rodziców. Ikry było sporo , wyglądała na zapłodnioną i rodzice jakby się bardziej przejęli jej posiadaniem. Nadszedł dzień 17.10.2010 i stała się rzecz oczekiwana od jakiegoś czasu – larwy na stożku merdają ogonkami. Podobne rzeczy też już widziałem kilkukrotnie, lecz po około dobie nie było śladu po maleństwach. Pomyślałem sobie skoro merdają ogonkami i jest tego trochę to trzeba by wyjść tej sytuacji naprzeciw, i tym razem się postarać by coś z tego było. Jak pomyślałem tak zrobiłem, zlałem 15L wody z akwarium czyszcząc dno przy okazji tej podmiany i w to miejsce zalałem czystej wody po filtrze z RO, i tak przez kolejne dni, patrzę czy larwy są i czy ruszają ogonkami jak wszystko jest OK to 15L wody w wiadra i w to miejsce do akwarium wlewam czystą wodę z filtra RO.
Wysłany: 2010-10-21, 11:42 Re: Mój pierwszy raz - czyli przecinki zdzichfur&
piekny widok gratulacje!
ja czekam u siebie tez na taki widok
ale jak narazie z moich podrostków jedna para sie dobrała po pierwszym tarle tydzien temu
samiec zjadł wszystko
Dzisiaj 21.10.2010 rano patrzę a młode zaczynają się rozpływać po akwarium, a rodzice za nimi i wyłapują je w pyski, myślę sobie no to sobie stare zrobiły wysokokaloryczne śniadanie z młodych, ale na szczęście okazało się że wypluwają je z powrotem na stożek.
Cała ta akcja trwała kilka godzin aż w końcu rodzice przyjęli małe przecinki na siebie i już sobie pływają po całym akwarium powolutku dając się podskubywać.
zdzichfur
u ciebie tez za pierwszym razem było wszystko zjedzone? która to ich próba była ?
Krzyśku tak jak już pisałem, nie wiem które to podejście tej pary, bo regularnie kładły ikrę od ponad roku, lecz nie specjalnie mi zależało i myślałem niech sobie ćwiczą, troszkę moja żona mnie naciskała bym się postarał o jakieś małe z tej pary bo się tak męczą tym składaniem ikry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum