Imię: Eugeniusz Pomógł: 27 razy Wiek: 46 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 5630 Piwa: 243/129 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-02-07, 14:34
Zbij tylko to ph do poniżej 7 i będzie OK.
Przy kh+3-4 nie powinno być problemu.
Moze być aquacid lub jkiś inny zakwaszacz , najtaniej kwas solny.
pozdro....
dzieki za odpowiedz a gdzie moge kupic taki kwas solny i czy moze byc np sera ph minus lub cos podobnego
a jeszcze jedno jak z tym kwasem rozcienczac jakos czy odrazu do akwa
Imię: Eugeniusz Pomógł: 27 razy Wiek: 46 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 5630 Piwa: 243/129 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-02-07, 14:50
Kwas kupisz w sklepach ,,Chemia"
Serowski zakwaszacz też może być ale aqacid tańszy,
kwas jeśli nie masz jeszcze ryb możesz lać do baniaka , ale po troszku (parę ml.)
i nastepnego dnia sprawdzić czy ph zeszło , jeśli nie powtórka z rozrywki, do skutku.
Ja będziesz szykował wodę do podmian to musisz doświadczalnie sprawdzić ile
kwasu musisz dać do przyszykowanej wody żeby było OK.
Jeśli będziesz miał kwas solny to najpierw go sobie rozcieńcz 4/1(woda/kwas)
i takiego dopiero używaj.
pozdro....
Imię: Piotr
Wiek: 28 Dołączył: 23 Wrz 2010 Posty: 42 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Katowice/Ciasna
Wysłany: 2012-02-08, 07:33
Chłopaki, Wy tutaj macie stoicką cierpliwość, odpowiadacie ciągle na pytanie, na które, było setki odpowiedzi... Sam jestem początkujący, ale informacje o tym jaka woda i inne do paletek zdobyłem czytając już inne posty, których jest mnóstwo....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum