Imię: Przemek Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 781 Piwa: 32/53 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-01-26, 17:51
sunflower napisał/a:
ja się podepnę pod temat bo widzę że kolega Piotr posiada wiedzę na temat mruków - we Wrocławskim zoo - albo jakimś innym - nie pamiętam - jest akwarium z mrukami, sporo ich tam pływa sobie i podłączone jest urządzenie z głośnikiem co pozwala słyszeć nam te odgłosy które wydają ryby i tu moje pytanie czy ktoś wie jakie to urządzenie, gdzie je można kupić czy można ewentualnie zrobić samemu?
Takie akwarium z tym urządzeniem jest w ZOO w Warszawie, ale niestety nie wiem co to i gdzie kupić, ewentualnie lepiej przedzwonić do nich to może powiedzą co to za urządzenie.
Na początku miałem dwa, jeden większy, drugi mniejszy. I żyły sobie w zgodzie, nawet potrafiły siedzieć w tej samej kryjówce. Ale to do czasu. Bo gdy różnica w wielkości ryb zrobiła się niewielka, to zaczęły się w akwarium walki i musiałem z jednym się pożegnać. Oddałem tego większego, a mniejszy duszek (ok. 15 cm) został w akwarium. Jak został sam, to zaczął rosnąć bardzo szybko i w ciągu kilku miesięcy z 15 cm zrobiło się prawie 40 cm (a widziałem jeszcze większe).
Do neonów nie polecam, bo ich liczebność będzie Ci się po nocy regularnie zmniejszała. To są naprawdę bardzo duże ryby. Ale jeśli chodzi o sprzątanie akwarium, to jest rewelacja, żadne resztki nie będą na dnie zalegały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum