Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Mruk nilowy i Duch amazonski

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Dyskowce od A do Z » Mruk nilowy i Duch amazonski

Tagi tematu: amazonski, duch, mruk, nilowy

Mruk nilowy i Duch amazonski
Autor Wiadomość

gosia 
zakręcony ponad normę

Imię: gosia i jarek
Pomogła: 2 razy
Piwa: 14/4

Wysłany: 2009-01-11, 11:27   Mruk nilowy i Duch amazonski

Witam! mam pytanie - czy ktos ma jakies doswiadczenia z duszkami albo mrukiem nilowym? czy dobrze sie chowaja z paletami i neonami? jakie parametry wody i temperatury toleruja? mysle ze nie wolno trzymac tych 2 gatunkow razem bo pewnie zaklucalyby swoje sygnaly elektryczne,
Jezeli ktos mialby ochote podzielic sie swoimi doswiadczeniami z tymi rybkami to bede wdzieczna.
Moje akwarium to:
-450l, RO/kranowa, pH6.8, 28C, filtrer wewnetrzny fluwal i zew. tetratec 1200
obsada:6 palet, 20 kiryskow, 17 neonow, 12 pstrzazni, 10 neonow czarnych, 12 tetranek czerwonoglowych, 2 glonojady, 6 krewetek
pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

viny_sd 
nowicjusz

Imię: Sebastian

Wysłany: 2009-01-11, 21:18   

Ja w moim baniaku mam z dyskami jednego duszka kupiłem go jak miał jakieś 5 cm aktualnie ma jakieś 15 cm trzyma się już 1,5 roku nie widać żeby jego obecność przeszkadzała paletkom. Z moich obserwacji mogę powiedzieć że bardzo lubi mięsko którym karmię palecie wyjada resztki które wpadają w miejsca trudno dostępne dla palet. Osobiście nie polecam kupować 2 duszków kiedyś taki błąd popełniłem i z niewiadomych przyczyn został tylko mi ten jeden zaraz po wpuszczeniu ich do zbiornika więc raczej to są ryby "samotniki"

pyrkosz61 
niebezpiecznie zakręcony
pyrkosz61

Imię: Piotr
Piwa: 1/1

Wysłany: 2009-01-11, 21:27   

Ja swojego musiałem eksmitować, bo strasznie zmniejszała mi się populacja neonek.
Osobiście nie polecam duszka, bardzo mało widoczny w akwarium( jak ma gdzie się chować )

viny_sd 
nowicjusz

Imię: Sebastian

Wysłany: 2009-01-15, 21:04   

pyrkosz61 napisał/a:
...strasznie zmniejszała mi się populacja neonek.
Osobiście nie polecam duszka, bardzo mało widoczny w akwarium( jak ma gdzie się chować )

No właśnie...kupiłem przedwczoraj 10 neonów już brakuje 2 jednego załatwiła najmniejsza paletka (około 8cm) na moich oczach :( a drugi gdzieś zaginął po nocy więc chyba podsunąłeś mi winowajcę :) neony kupiłem na próbę żeby zobaczyć czy się utrzymają wśród moich płaskich "zbójów" jak duszek będzie najdzony mięskiem paletek to może da spokój neonom. A co do jego chowania się to tak jeśli ma możliwość to się chowa ale mój z reguły siedzi przed przednią szybą między dwoma kamieniami na których leży płaski korzeń i myśli że go nie widać :)

domino 
lekko zakręcony
pasjonat

Imię: Dominik
Otrzymał 1 piw(a)

Wysłany: 2009-01-17, 17:52   

nie tylko duch to potrafi dyskowce jezeli nie były howane z neonami od malego to ci wszyztkie wytłuką juz to przerabiałem

gienierator 
Moderator

Imię: Eugeniusz
Piwa: 243/129

Wysłany: 2009-01-17, 22:08   

domino napisał/a:
nie tylko duch to potrafi dyskowce jezeli nie były howane z neonami od malego to ci wszyztkie wytłuką juz to przerabiałem

Widziałem kiedyś u znajomego coś takiego.
National geografic-myśliwi i ich ofiary ;) ;)
Nigdy nie myślałem że paletki potrafią
być takie zawzięte.
pozdrowienia

asia90 
nowicjusz

Imię: asia

Wysłany: 2009-11-18, 00:02   

domino napisał/a:

u mnie w ten sposob zniknelo 12 neonek a paletki i skalary mialy "uczte" na kilka dni ;) w jakiejs gazetce akwarystycznej czytalam nawet ze neonki sa ich przysmakami...

a co do ducha to moja paletka chyba sie z niam nie lubi bo jak ten tylko sie zblizy to ona robi sie bardzo ciemna ;/ a moze to wina tego pola co wytwarza duch?

Edge1 
nowicjusz
dyskowce? może!

Imię: Piotrek

Wysłany: 2012-01-26, 09:51   

Witam, mam takie pytania: cz duch ikrę paletek może zjeść? a młode paletki?? czy ślimaki helenki może zjeść?? i czy Amano moze zjeść?? pytam sie ponieważ rozważam jego kupno proszę o odpowiedź...

piotr 720l 
niebezpiecznie zakręcony
piotr720l

Imię: piotr
Piwa: 3/10

Wysłany: 2012-01-26, 10:26   

Ze wzgledu na umiejetnos elektorlokacj(duch,mruk)i w zbiorniku powinno sie trzymac tylko jednego osobnika posiadajacego taka umiejetnosc,wieksza liczba moze spowodowac nakladanie sie pol elektrycznych i dezorjetacje pozostalych ryb. tylko w okresie gdy duch podchodzi do tarla samica wylacza pole elektryczne.duch to jest nieklpotliwa ryba wiekszosc czasu spedza w ukryciu za wspiltowarzyszy nie powinna miec zbyt malych ryb bo bardzo szybko stana sie jej porzywieniem.

Kristof 
nieuleczalnie zakręcony
Krzysztof Nowak

Imię: Krzysztof
Piwa: 29/58

Wysłany: 2012-01-26, 10:35   

U mnie duszek już ma ponad 30 cm i spięcia ma jedynie ze skośnopręgimi-reszta ryb spokój
z pewnością nie ruszy ślimaków no ale neonki to będą miały przechlapane-wystarczy tylko jeden dzień go przegłodzić to w nocy uzupełni swoją dietę ;)
czy nie wypływa? ja wiem... u mnie o każdej porze dnia jak podam jedzenie to wypływa.
Jest to naprawdę sympatyczna ryba-mój już z ręki je ;)

sunflower 
Administrator

Imię: Ania
Pomogła: 22 razy
Piwa: 178/190

Wysłany: 2012-01-26, 10:56   

ja się podepnę pod temat bo widzę że kolega Piotr posiada wiedzę na temat mruków - we Wrocławskim zoo - albo jakimś innym - nie pamiętam - jest akwarium z mrukami, sporo ich tam pływa sobie i podłączone jest urządzenie z głośnikiem co pozwala słyszeć nam te odgłosy które wydają ryby i tu moje pytanie czy ktoś wie jakie to urządzenie, gdzie je można kupić czy można ewentualnie zrobić samemu?

orzolek 
niebezpiecznie zakręcony

Imię: Mariusz
Piwa: 12/5

Wysłany: 2012-01-26, 11:35   

W Warszawie w zoo wraz z paletkami pływają dychy amazońskie. Nie pamiętam dokładnie ile tam ich było, ale na zdjęciu, które zrobiłem widać dwa osobniki.

Z tego co pamiętam w warszawie jest takie akwarium z mrukami i tym urządzeniem. Słychać jakiś szum :mrgreen:

orzolek

Kristof 
nieuleczalnie zakręcony
Krzysztof Nowak

Imię: Krzysztof
Piwa: 29/58

Wysłany: 2012-01-26, 11:45   

Mariusz a ile ma to akwarium gdzie pływają dwa duchy?
z tego co wiem to w odpowiednio dużym baniaku można sobie na takie rozwiązanie pozwolić.
Sam chciałem teraz dokupić drugiego no ale nie wpuszczę takiego co ma 4 cm... a nie mogę nigdzie większego dopaść.
Dość poważnie zastanawiam się nad trzeba Poly ale trochę zakłóciło by to mój biotop.

orzolek 
niebezpiecznie zakręcony

Imię: Mariusz
Piwa: 12/5

Wysłany: 2012-01-26, 11:50   

Nie pamiętam dokładnie bo po prostu nie zwracałem na takie rzeczy uwagi ale wydaje mi się że było to gdzieś w przedziale 150-200 cm długości.

orzolek

piotr 720l 
niebezpiecznie zakręcony
piotr720l

Imię: piotr
Piwa: 3/10

Wysłany: 2012-01-26, 14:23   

Z doswiadczenia z DUCHAMI wiem ze w akwa w okolicach700L to szanse mizerne aby sie uchowaly 2szt.Ale zycze powodzenia duch duchowi nie rowny u mnie w akwa plywa z pielegnicami i znakomicie daje sobie rade

Odpowiedz do tematu