Imię: gosia i jarek Pomogła: 2 razy Wiek: 31 Dołączyła: 10 Paź 2008 Posty: 437 Piwa: 14/4 Skąd: uk selby/jelcz
Wysłany: 2009-01-11, 11:27 Mruk nilowy i Duch amazonski
Witam! mam pytanie - czy ktos ma jakies doswiadczenia z duszkami albo mrukiem nilowym? czy dobrze sie chowaja z paletami i neonami? jakie parametry wody i temperatury toleruja? mysle ze nie wolno trzymac tych 2 gatunkow razem bo pewnie zaklucalyby swoje sygnaly elektryczne,
Jezeli ktos mialby ochote podzielic sie swoimi doswiadczeniami z tymi rybkami to bede wdzieczna.
Moje akwarium to:
-450l, RO/kranowa, pH6.8, 28C, filtrer wewnetrzny fluwal i zew. tetratec 1200
obsada:6 palet, 20 kiryskow, 17 neonow, 12 pstrzazni, 10 neonow czarnych, 12 tetranek czerwonoglowych, 2 glonojady, 6 krewetek
pozdrawiam
Ja w moim baniaku mam z dyskami jednego duszka kupiłem go jak miał jakieś 5 cm aktualnie ma jakieś 15 cm trzyma się już 1,5 roku nie widać żeby jego obecność przeszkadzała paletkom. Z moich obserwacji mogę powiedzieć że bardzo lubi mięsko którym karmię palecie wyjada resztki które wpadają w miejsca trudno dostępne dla palet. Osobiście nie polecam kupować 2 duszków kiedyś taki błąd popełniłem i z niewiadomych przyczyn został tylko mi ten jeden zaraz po wpuszczeniu ich do zbiornika więc raczej to są ryby "samotniki"
Ja swojego musiałem eksmitować, bo strasznie zmniejszała mi się populacja neonek.
Osobiście nie polecam duszka, bardzo mało widoczny w akwarium( jak ma gdzie się chować )
...strasznie zmniejszała mi się populacja neonek.
Osobiście nie polecam duszka, bardzo mało widoczny w akwarium( jak ma gdzie się chować )
No właśnie...kupiłem przedwczoraj 10 neonów już brakuje 2 jednego załatwiła najmniejsza paletka (około 8cm) na moich oczach a drugi gdzieś zaginął po nocy więc chyba podsunąłeś mi winowajcę neony kupiłem na próbę żeby zobaczyć czy się utrzymają wśród moich płaskich "zbójów" jak duszek będzie najdzony mięskiem paletek to może da spokój neonom. A co do jego chowania się to tak jeśli ma możliwość to się chowa ale mój z reguły siedzi przed przednią szybą między dwoma kamieniami na których leży płaski korzeń i myśli że go nie widać
Imię: Eugeniusz Pomógł: 27 razy Wiek: 46 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 5630 Piwa: 243/129 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-17, 22:08
domino napisał/a:
nie tylko duch to potrafi dyskowce jezeli nie były howane z neonami od malego to ci wszyztkie wytłuką juz to przerabiałem
Widziałem kiedyś u znajomego coś takiego.
National geografic-myśliwi i ich ofiary
Nigdy nie myślałem że paletki potrafią
być takie zawzięte.
pozdrowienia
nie tylko duch to potrafi dyskowce jezeli nie były howane z neonami od malego to ci wszyztkie wytłuką juz to przerabiałem
u mnie w ten sposob zniknelo 12 neonek a paletki i skalary mialy "uczte" na kilka dni w jakiejs gazetce akwarystycznej czytalam nawet ze neonki sa ich przysmakami...
a co do ducha to moja paletka chyba sie z niam nie lubi bo jak ten tylko sie zblizy to ona robi sie bardzo ciemna ;/ a moze to wina tego pola co wytwarza duch?
Imię: Piotrek
Wysłany: 2012-01-26, 09:51
Witam, mam takie pytania: cz duch ikrę paletek może zjeść? a młode paletki?? czy ślimaki helenki może zjeść?? i czy Amano moze zjeść?? pytam sie ponieważ rozważam jego kupno proszę o odpowiedź...
Imię: piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Gru 2011 Posty: 118 Piwa: 3/10 Skąd: lukow
Wysłany: 2012-01-26, 10:26
Ze wzgledu na umiejetnos elektorlokacj(duch,mruk)i w zbiorniku powinno sie trzymac tylko jednego osobnika posiadajacego taka umiejetnosc,wieksza liczba moze spowodowac nakladanie sie pol elektrycznych i dezorjetacje pozostalych ryb. tylko w okresie gdy duch podchodzi do tarla samica wylacza pole elektryczne.duch to jest nieklpotliwa ryba wiekszosc czasu spedza w ukryciu za wspiltowarzyszy nie powinna miec zbyt malych ryb bo bardzo szybko stana sie jej porzywieniem.
Imię: Krzysztof Pomógł: 6 razy Wiek: 25 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 1196 Piwa: 29/58 Skąd: Zaniemyśl
Wysłany: 2012-01-26, 10:35
U mnie duszek już ma ponad 30 cm i spięcia ma jedynie ze skośnopręgimi-reszta ryb spokój
z pewnością nie ruszy ślimaków no ale neonki to będą miały przechlapane-wystarczy tylko jeden dzień go przegłodzić to w nocy uzupełni swoją dietę
czy nie wypływa? ja wiem... u mnie o każdej porze dnia jak podam jedzenie to wypływa.
Jest to naprawdę sympatyczna ryba-mój już z ręki je
ja się podepnę pod temat bo widzę że kolega Piotr posiada wiedzę na temat mruków - we Wrocławskim zoo - albo jakimś innym - nie pamiętam - jest akwarium z mrukami, sporo ich tam pływa sobie i podłączone jest urządzenie z głośnikiem co pozwala słyszeć nam te odgłosy które wydają ryby i tu moje pytanie czy ktoś wie jakie to urządzenie, gdzie je można kupić czy można ewentualnie zrobić samemu?
W Warszawie w zoo wraz z paletkami pływają dychy amazońskie. Nie pamiętam dokładnie ile tam ich było, ale na zdjęciu, które zrobiłem widać dwa osobniki.
Z tego co pamiętam w warszawie jest takie akwarium z mrukami i tym urządzeniem. Słychać jakiś szum
_________________ Zawsze robię plany na przyszłość i zawsze zaskakuje mnie teraźniejszość.
Imię: Krzysztof Pomógł: 6 razy Wiek: 25 Dołączył: 12 Lut 2009 Posty: 1196 Piwa: 29/58 Skąd: Zaniemyśl
Wysłany: 2012-01-26, 11:45
Mariusz a ile ma to akwarium gdzie pływają dwa duchy?
z tego co wiem to w odpowiednio dużym baniaku można sobie na takie rozwiązanie pozwolić.
Sam chciałem teraz dokupić drugiego no ale nie wpuszczę takiego co ma 4 cm... a nie mogę nigdzie większego dopaść.
Dość poważnie zastanawiam się nad trzeba Poly ale trochę zakłóciło by to mój biotop.
Imię: piotr Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Gru 2011 Posty: 118 Piwa: 3/10 Skąd: lukow
Wysłany: 2012-01-26, 14:23
Z doswiadczenia z DUCHAMI wiem ze w akwa w okolicach700L to szanse mizerne aby sie uchowaly 2szt.Ale zycze powodzenia duch duchowi nie rowny u mnie w akwa plywa z pielegnicami i znakomicie daje sobie rade
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum