Do tej pory miałem pod żwirem ziemię ogrodową, rośliny fajnie rosły, glony też :-) Ale po 1,5 roku ryby zaczęły chorować, straciły apetyt, zaczęły się ocierać. Generalnie coś im wyraźnie przestało pasować. Teraz mam je w sanitarnym i wydają się dochodzić powoli do siebie. Przy okazji zrobiłem restart, wyrzuciłem stare podłoże. Drugi dzień akwarium stoi puste, bo mam mały problem. Zdecydowałem się na piasek jako podłoże. Jednak chciałbym nadal mieć zieleninkę w akwarium i ciągle kusi mnie, żeby włożyć jakiś substrat pod piach dla roślin. Jednak priorytetem są dla mnie ryby i nie chciałbym, żeby się okazało za rok czy dwa, że biopodłoże zacznie coś puszczać i znów będę zmuszony do restartu. Przy ziemi strasznie się brudziło przy wyciąganiu i sadzeniu roślin. Generalnie czy dawania jakiegoś podłoża dla roślin pod piach przy paletkach to dobry pomysł ? Czy znowu zrobię im bombę bakteriologiczną ?
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-22, 08:55 Re: Paletki a biogrunty
sypu napisał/a:
Generalnie czy dawania jakiegoś podłoża dla roślin pod piach przy paletkach to dobry pomysł ?
Zły pomysł. Jakie chcesz hodować rośliny, że chcesz dawać to podłoże pod spód ?. Chcesz zrobić holendra ? - zrezygnuj wówczas z palet. Chcesz palety to odpuść sobie wynalazki związane z podłożem. To moje zdanie, za chwilę odezwą się Ci co takie podłoża mają, ale decyzja co zrobisz będzie Twoja.
Dokładnie. Wielu z nas posiada w baniaku tylko piasek kwarcowy i rośliny rosną bez problemu. A jak coś bardziej wymagającego to można coś wtedy dorzucić do kokosa albo doniczki.
Daj sam piach. A pod korzenie roślin koreczki Substral Osmocote dla roślin wodnych albo ewentualnie kulki gliniano-torfowe. Będziesz zadowolony. Pokazywałem w innym wątku jak mogą wyglądać rośliny w zbiorniku, gdzie podłożem jest sam piasek, poszukaj to znajdziesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum