Ta ciemna to plamka smuga czystej wody, cała reszta powierzchni jest zabielona. Na powierzchni wody są bąbelki wywołane deszczownią, ale ona kompletnie nie rozbija tego osadu. Nie zbija się on w żadne kłaczki ani grudki. Mam nadzieję, że cokolwiek tam widać i macie jakieś pojęcie co to może być. Zaznaczam że nie są to żadne bakterie ani coś bo nie ma czasu żeby się rozwinęły, wszystko jedno czy wlewam wodę RO czy kranowit, osad pojawia się po kilku minutach i zostaje cały czas. Przed restartem całe akwarium zalane było zwykłą kranówką więc myślałem że może tutaj leży przyczyna ale nic z tego.
poprawiłem wyświetlanie fotki - moderator
Ostatnio zmieniony przez zdzichfur 2012-02-08, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo w to wątpię ale ok, postaram się. Nie ma siły żeby ruch wody przerwał ten kożuch, trzeba naprawdę mocno i agresywnie machać łapami żeby chociaż smugę zrobić na powierzchni tej wody, opanowało to całą taflę a na suchej szybie zostaje taki biały proszek po tym. Jeśli ktoś jeszcze wie co to jest to bardzo proszę o pomoc. Jest tutaj kilku starych "wyjadaczy" akwarystycznych i liczę że pomożecie mi z tym bo sam już nie daję rady.
Deszczownice ustaw tak żeby powodowała jak największy ruch tafli i...nie panikuj
Do rana błona białkowa powinna zniknąć.
Można ją tez usunąć mechanicznie. Jak Ci się chce kombinować, to możesz się jej pozbyć ręcznikami papierowymi. Mi np by się nie chciało
Edit:
Przeczytałem to co napisałeś na poprzedniej stronie.
To jest na 100% błona białkowa/bakteryjna. Pojawia się gdy w akwarium jest zbyt dużo rozkładającej się materii organicznej i zbyt słabe napowietrzanie.
Tak jak pisałem wyżej musisz wywołać jak największy ruch tafli żeby napowietrzyć dobrze wodę i nie zaszkodzi dołożyć kamyczek napowietrzający.
Czy ten cały film bakteryjny związany jest z dojrzewaniem akwarium? Chodzi mi o to czy np za miesiąc lub 2 znowu się pojawi? Akwarium jest świeże i nie ma w nim żadnej biologii.
Czy ten cały film bakteryjny związany jest z dojrzewaniem akwarium? Chodzi mi o to czy np za miesiąc lub 2 znowu się pojawi? Akwarium jest świeże i nie ma w nim żadnej biologii.
Nie.
Jest związany w brakiem odpowiedniej ilości tlenu w wodzie i rozkładem materii organicznej etc.
Zainstaluj kamyk napowietrzający i zrób duży ruch tafli - powinno zniknąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum