Najpierw wolę zebrać informacje żeby go dobrze założyć, i czytam i czytam, tylko mam jeszcze jednak sporo pytań, bo wymienione zostało KH i GH a co z KG i dH? albo napowietrzaniem
Nie ma czegoś takiego jak KG wody:D Znaczy kg to zwykły kilogram ale tego raczej sie nie mierzy w akwarium i nie ma to zbytniego znaczenia dla ryb. dH to stopnie niemieckie w których mierzy się KH i GH
Aaaaa, to już wszystko jasne ^^ Dominik, normalnie piwo masz Teraz tylko napowietrzanie. A tak sobie myślałem, żeby kupić piach jasny, i przyciemnić go czarnym żwirem, niedużo tego żwirku i grubość ok. 3mm
Imię: Artur Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 11 Wrz 2010 Posty: 194 Piwa: 8/3 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2012-01-23, 20:56
Dominik kup sobie jakąś książkę o akwarystyce i poczytaj trochę podstaw a potem dopytuj na forum jak tam czegoś nie znajdziesz. W takim czymś jak książka będziesz miał wszystko pod ręką i nie trzeba będzie szukać i się męczyć
Panowie tez sie podczepie pod temat, bo tez zaczynam swoje przygode z Deskowcami tylko mam troszke wiecej doswiadczenie akwarystycznego, bo przerobilem juz chyba wszystko procz paletek I wnioskuje, ze lepiej narazie postawic baniak bez podloza ? Czy przy drobnym piasku, i dobrej filtracji jakos da rade ?
Wszystko da rade, ale zaczynając pierwszą przygodę z paletkami lepiej na początku sobie nie komplikować życia i zacząć bez podłoża. W miarę nabywania wiedzy i doświadczenia piasek można dosypać.
Imię: jerzy Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 1446 Piwa: 65/114 Skąd: Turek
Wysłany: 2012-01-24, 09:18
Wegorz napisał/a:
Aha, ale ja nie wyobrazam sobie baniaka bez podloza:D i korzeni:D i zieleni:D
wszystko po kolei , korzeń możesz sobie wstawić rośliny też ale w doniczkach lub kokosach ,ale z podłożem na razie poczekaj ułatwi ci to utrzymanie porządku
No ok dzieki wielkie, jak tam mowicie tak trzeba zrobic a co w tych doniczkach wsypac ? Kolejne pytanko z kiedys zostalo mi dwa wklady do filtra, jeden to Filtus humos, a drugi, JBL PhosEX ultra, mozna tego uzyc czy nie ? Czy w kibelek wreszcie
Aha, ale ja nie wyobrazam sobie baniaka bez podloza:D i korzeni:D i zieleni:D
wszystko po kolei , korzeń możesz sobie wstawić rośliny też ale w doniczkach lub kokosach ,ale z podłożem na razie poczekaj ułatwi ci to utrzymanie porządku
No a jak już będę miał to akwarium higieniczne, paletki, to po jakim czasie będę już mógł zakupić te rośliny, podłoże i piach? I jakie rośliny kupić? Jakie wytrzymają mniej więcej 28* C??
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-24, 11:34
Adriano napisał/a:
No a jak już będę miał to akwarium higieniczne, paletki, to po jakim czasie będę już mógł zakupić te rośliny, podłoże i piach?
Jeśli o mnie chodzi to po 5-ciu godzinach
A tak na poważnie to jak będziesz umiał zadbać o dobre parametry wody i będziesz umiał utrzymać ryby przy życiu.
Cytat:
I jakie rośliny kupić? Jakie wytrzymają mniej więcej 28* C??
Jak, ze tutaj sie podpiolem pod temat i nie chce zasmiecac forum wiec nie bede zakladal nowego tematu. Dzis zrobilem pomiar kranexa testami firmy Tetra:
NO3 - 12,5
PH - 7,0
KH - 4
GH - 10
Co o tym sadzicie ? Czy dodanie do filtra biologicznego Filtus humos, oraz korzeni do baniaka wystarczy, aby zmiekczyc lekko wode ? Bo reszta chyba ujdzie Prosze o opinie, i z gory dziekuje
No a jak już będę miał to akwarium higieniczne, paletki, to po jakim czasie będę już mógł zakupić te rośliny, podłoże i piach?
Jeśli o mnie chodzi to po 5-ciu godzinach
A tak na poważnie to jak będziesz umiał zadbać o dobre parametry wody i będziesz umiał utrzymać ryby przy życiu.
Cytat:
Popatrz do działu galeria lub rośliny.
Ok ok, szczerze muszę przyznać że to forum jest okrzesane i ludzie potrafią spokojnie coś powiedzieć, bo jak byłem na innych, to masakra. A co do paletek, jak napowietrzać i przez ile czasu? Czy hałas filtra ( bo w moim przypadku jeden zewnętrzny chodzi głośno [brzęczy]) nie ma tu wpływu na ich zdrowie i samopoczucie nie?
Jeżeli chodzi o rośliny, to na początek zasadź ze 2 żabienice (mogą być 2 amazonki Echinodorus amazonicus/bleherii), dobrym rozwiązaniem będzie także nurzaniec (Vallisneria gigantea/vallisneria spiralis) ze względu na jego dosyć mocną żarłoczność związków azotowych. Jeżeli uda Ci się kupić rośliny pływające, to najlepsze są z gatunku Ceratopteris.
Co do napowietrzania, to pamiętaj, że strumień wylotu wody z filtra musi być ustawiony tak aby jak najmocniej poruszał taflą, bąbelki z brzęczyka również mile widziane (zwłaszcza w akwarium z małą ilością roślin).
Jeżeli mowa o filtrze zew. który stoi pod akwarium, to jego hałas nie rybom będzie przeszkadzał, ale domownikom. Może należałoby go rozebrać i sprawdzić co jest przyczyną hałasu? Najczęściej hałas powodują łopatki wirnika, jeżeli wirnik osadzony jest na trzpieniu, warto ów trzpień wyjąć i zobaczyć, czy aby nie wytarł się za mocny lub nie jest pęknięty (u mnie we Fluvalu 205, trzpień pękł, przez co wirnik grzechotał).
To chyba tyle.
Ostatnio zmieniony przez DxM 2012-01-24, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum