A nie lepiej Ci uzbierać przez kilka miesięcy kasę i na wakacje np kupić dobry, duży filtr zewnętrzny? I wtedy jak już wszystko będziesz miał gotowe zacząć zabawę z dyskami?
Paletki, to fajne ryby, ładnie wyglądają, zachowanie mają równie interesujące co wygląd, ale może lepiej się nie spieszyć na początek, i czas do wakacji przeznaczyć na doszkalanie się?
Im więcej będziesz wiedział na starcie o akwarium z paletkami, tym więcej unikniesz kłopotów.
Imię: Marcin Pomógł: 48 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 5921 Piwa: 190/21 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-26, 12:17
DxM napisał/a:
kupić dobry, duży filtr zewnętrzny?
A co ten nie jest dobry ? Mam Hydor Prime 30 w swoim akwa od 7 lat (i kupiłem go jako używany) i nie wymagał do dzisiaj żadnej wymiany wirnika, uszczelek itp.
A czy ja coś mówię, że zły? Chodziło mi o to, że czasami nie należy się spieszyć, a przez okres zanim się uzbiera pieniądze na sprzęt, można się doszkolić. Na prawdę muszę, to drugi raz tłumaczyć?
Ja to nie wiem czy do wakacji w ogóle uzbieram ale nawet jeśli, to kupię paletki po wakacjach, bo młode trzeba często karmić, a ja zapewne będę jechał na mazury na dwa tygodnie sądzę, że doświadczenie o paletkach zdobywa się całe ich życie
Chodzi o to żebyś się teoretycznie doszkolił, a później teorie wdrożył w życie. Im więcej czytasz tym więcej wiesz, nie tylko o dyskach, ale o akwarystyce bardziej zaawansowanej niż trzymanie 5 gupików w słoiku 1,5l jak to kiedyś bywało. Jak na starcie będziesz więcej wiedział, to tym lepiej dla ryb, bo urządzić akwarium byle jak na chybcika i wpuścić pierwsze lepsze z brzegu ryby, to żadna sztuka.
[...] bo urządzić akwarium byle jak na chybcika i wpuścić pierwsze lepsze z brzegu ryby, to żadna sztuka.
A i owszem, zrozumiałem o co chodzi. Ale i tak jak już kupię w tym roku, to po wakacjach, chyba, że ktoś zna jakiś sposób na karmienie chociaż dwa razy dziennie młode paletki. Niby ktoś może przyjść, znajomy, ale żeby prosić o przyjście kilka razy, to nie wypada troszkę Coś słyszałem o jakichś automatycznych karmieniach co jakiś czas, ale tylko słyszałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum