Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6774 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-28, 15:36
Adriano napisał/a:
-.- przecież jakieś dwa posty temu było, że podczas wyjazdu, więc pytam, czy lepiej żeby świetlówka była włączona czy nie w czasie mojej nieobecności.
Ani tak, ani nie. Najlepiej w takiej sytuacji zastosować programator elektroniczny.
A tak na marginesie to formułuj pytania precyzyjniej bo sformułowanie:
"A świetlówka? Jakbym miał roślinki, to lepiej żeby była zapalona czy zgaszona?" nijak nie wskazuje na to, że chodzi Ci o okres Twojego wyjazdu na wakacje.
Akurat nie o ten post mi chodziło, swojego zacytować nie można, ale go skopiowałem:
DxM napisał/a:
[...] bo urządzić akwarium byle jak na chybcika i wpuścić pierwsze lepsze z brzegu ryby, to żadna sztuka.
Ja:
A i owszem, zrozumiałem o co chodzi. Ale i tak jak już kupię w tym roku, to po wakacjach, chyba, że ktoś zna jakiś sposób na karmienie chociaż dwa razy dziennie młode paletki. Niby ktoś może przyjść, znajomy, ale żeby prosić o przyjście kilka razy, to nie wypada troszkę Coś słyszałem o jakichś automatycznych karmieniach co jakiś czas, ale tylko słyszałem.
To jak faktycznie było, to sorry very much. Niedawno w zoologu byłem i spisywałem różne ceny. Gdy doszedłem do podłoża, spytałem o piach i zauważyłem czarny żwir, miał może 1-2 mm średnicy, myślę że dało byto ładny ciemny efekt po zmieszaniu. Tyle że to żwir kwarcowy do roślin, ale to chyba nie zaszkodzi paletkom nie? ;>
Tak moze, podnosi pH wiec warto wybrac odpowiedni... najlepiej polac kwasem jak sie pieni to znaczy ze podnosi pH, albo badać testami kropelkowymi wode jak zachowuje sie po wsypaniu podloża
A jakie paletki polecacie na początek? Czy to może nie ma zbytniej różnicy? Ja na początek myślałem nad: Brązową, blue diamond, bigeon blood, marlboro. Ta jest też ładna, ale nie znam nazwy:
http://www.superakwarium....paletki%203.JPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum