Witam, jestem co do paletek zielony. Lecz po 6 latach posiadania akwarium, postanowiłem, że oto nadszedł czas na palety. Na przeszkodzie stoi wiele rzeczy, po pierwsze woda. Nie do końca łapę co to jest to TWO, TWW, NH3 i 4 i NO3/4. dH, KG, KH itd. Byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby ktoś mi to wytłumaczył, i podał jakie są dla paletek normy. Druga przeszkoda to to, że mam dopiero 15 lat, nie zarabiam, i zanim uzbieram na samo akwarium, a tym bardziej paletki, to minie sporo czasu, więc piszę tutaj, żeby wiedzieć na co się piszę. Kolejną rzeczą, jak i ostatnio, jest zbiornik. Do tej pory mam 120 litrów 80x50x30 (ostatnia szerokość). Mam zamiar hodować ze 4-6, ale tylko do czasu aż będą miały po ok 10cm potem mam zamiar mieć już większe akwa. I tu jest mały problem, ponieważ ile ludzi, tyle teorii. Jedni mówią że na jedną paletkę trzeba przeznaczyć 20 litrów, inni 50, a jeszcze, że 100. Im więcej tym lepiej, ale za dużego zbiornika nie mogę mieć, ponieważ brak miejsca, albo akwarium spadnie piętro niżej. A teraz osprzęt. Jak dotąd posiadam filtr kaskadowy na 150 litrów HBL-701, mam jeszcze wewnętrzny zwykły, i mam zamiar przerobić go na biologiczny . Świetlówka też jest, zwykła, najzwyklejsza, ojcze mi załatwił z pracy, ma 70 cm, ale nie wiem jak się konkretnie nazywa. I grzałka, lecz na dzień dzisiejszy wcięło ją. Mam zamiar kupić i grzałkę i termostat, tylko nie wiem, czy kupić grzałkę z wbudowanym czy osobnym termostatem. No, to chyba na tyle, byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki . Pozdrawiam
Jeżeli poświęcił być trochę czasu to na każde Twoje pytanie znajdziesz spokojnie odpowiedź na forum. Ale widocznie jesteś leniwy i idziesz na łatwiznę. Proponuję Ci poczytać trochę forum, a na pewno znajdziesz wszystkie informacje jakie potrzebujesz. Do tego poznasz opinię wielu osób w danej kwestii.
Pozdrawiam
_________________ Zawsze robię plany na przyszłość i zawsze zaskakuje mnie teraźniejszość.
Czyli tak to są mniej więcej pomiary w jakich powinny być paletki:
PH=5-7
GH < 10
KH <7
NO2=0
NO3<20
Najpierw kup testy na ph, gh i kh i sprawdź co masz w kranie,a nastepnie jak będą za wysokie potrzebny Ci będzie filtr Ro( jak zmierzysz i będą za wysokie to powiem co z ro i jak ) testy tylko kup kropelkowe nie paskowe. Lepiej kup filtr zewn i zrób z niego biologa niż z wewnętrznego. Paletki najlepiej kup małe, aby sie w praktyce pouczyć, ale z czasem dokup tak jak mówisz większe akwa bo nim sie obejrzysz przy dobrym karmieniu, parametrach i braku chorób wyrosna Ci niezłe placki
Widocznie nie znam się na internecie i szukać nie umiem, bo szukałem sporo, nawet nie na forach, i nic nie znalazłem...
Czyli nie znasz się na internecie i szukać nie umiesz...
No przecież to napisałem.
Chociaż Maćko mi pomaga A tak swoja drogą, to kaskadowy-zewnętrzny a ten zwykły co bd go przerabiał na biologiczny to wewnętrzny, jeszcze dziś zacznę go tuningować A gdzie najlepiej kupić paletki? na giełdzie czy zamówić? jak ktoś mieszka a najlepiej kupował w łodzi, to byłbym rad, gdyby ktoś mi podał cenę paletek, mniej więcej ile kosztują
Tylko narazie najlepiej, przynajmniej na początek miej akwarium bez ozdób, roslin, podłoża itp bo, aby rybki dobrze rosły trzeba dużo karmić,a dużo karmienia to dużo syfku ; ) Jak rybki podrosną ograniczysz karmienie kupisz większy zbiornik i będzie git ; ) ps przy braku roslin itp masz większe szanse, że nie przyplączesz żadnego choróbska
Rybki sobie zamów z hodowli, napisz do Natura Discus oni ci podadzą cennik. Rybki z tej hodowli są zazwyczaj zdrowe, ale też możesz zamówić od osób z naszego forum lub innych hodowli wybór nalezy do Cb ; ) Nie kupój tylko z zoologicznych sklepów bo tylko się zrazisz do tych rybek jak zaczną zdychać...
Tylko narazie najlepiej, przynajmniej na początek miej akwarium bez ozdób, roslin, podłoża itp [...] nie przyplączesz żadnego choróbska
Hmm, tak na dobrą sprawę to miałem zamiar najpierw zrobić wystrój i po dłuższym czasie żeby rośliny się zaaklimatyzowały to dopiero kupić paletki. Zawsze kupowałem ryby z giełdy w łodzi, tam też spróbuję jeszcze niedługo. A co z napowietrzaniem? Jak kupowałeś pierwszy raz paletki to nie bałeś się, że zaraz po wpuszczeniu zdechną? ;>
Tylko jak chcesz mieć te roślinki najlepiej potraktój je madmanganianem potasu( w aptekach za parę zł) to środek bakteriobójczy, przynajmniej w jakimś stopniu od pasożytów się uwolnisz, a jeżeli chcesz mieć na 100% pewność to roslinki do innego baniaka i po kolei najpierw madmanganian a potem leki na wiciowne itd... ale to już dłuższa zabawa. Zawsze jest obawa, że paletki nie dadzą rady, ale jak mają dobre warunki( parametry wody, karmienie) itp to szkoda się martwić...
do 6 cm około 25-35zł
do 8 cm około 45-65zł
do 10cm około 70-85zł
do 12cm około 100zł
do 15 w zwyż ponad 120zł
Cennik mniej więcej, każda hodowla ma inne ceny, które zależą tez od odmian.
A to KH, GH, KG, dH w jakich granicach ma być? I co z napowietrzaniem, pompa ma być czynna cały czas, czy wyłączać ją raz na pewien moment?
Kolega juz wyżej napisał .
Kh ok. 4
gh ok. 7
no2 0
No3 ok. 20
pH 5-7
Njapierw to załóż akwa i poczekaj conajmniej miesiąc , i czytaj codziennie forum , pytaj sie jak czegoś nie wiesz to będzie git.Akwarium najlepiej sterylne ,bo w takim małym akwa bez doświadczenia z paletkami łatwo można sie przejechac. Więc czytaj i cztaj . Pozdro
_________________ 240L-paletki
112l-gurami
27L-krewetki
Oprócz tego West Highland White Terrier i Nowofundland
oczko Wodne
i kanarek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum