witam posiadam akwa 200l mam w nim kubelek fluvala 103 do tego jakis wew z gabka i wydaje mi sie troche malo i zamierzam kupic drugi kubel tylko nie wiem jaki w planach mam 450 l wiec chcialbym zeby w razie czego tez sie nadal z gory dzieki za pomoc
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-02-02, 10:28
Damian, a czy Ty w ogóle czytasz coś forum ? - wczoraj założyłem taki sam wątek:
http://www.discusforum.pl...50-l-vt6220.htm
Filtr zawsze można stłumić dowolnym zaworkiem albo na wężach/fuiltrze albo np. na prefiltrach, albo chociażby rozdzielając strumień wody na deszczownię.
Imię: Ryszard Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 913 Piwa: 58/20 Skąd: Frankfurt nad Odra
Wysłany: 2012-02-02, 18:09
Duzo zalezy od tego ile chcesz na niego kasy wylozyc . Ja wiem tylko , ze najlepszy Eheim , ale trzeba za niego troche wylozyc . Z tego co wiem jest to jedyny filter w calosci produkowany w niemczech
Duzo zalezy od tego ile chcesz na niego kasy wylozyc . Ja wiem tylko , ze najlepszy Eheim , ale trzeba za niego troche wylozyc . Z tego co wiem jest to jedyny filter w calosci produkowany w niemczech
Jeżeli by były tańsze to można by było pomyśleć nad nim ale według mnie niema co przepłacać a jeżeli chodzi o tą niemiecką dokładność to w tych czasach to już nie to samo i nie liczył bym na 100% frekwencję niezawodności , jak trafisz tak masz.
Imię: Ryszard Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 913 Piwa: 58/20 Skąd: Frankfurt nad Odra
Wysłany: 2012-02-05, 20:26
Eheim jest chyba jedynym filtrem robionym w calosci w Niemczech i dlatego sa nadal takie niezawodne . Tak jak we wszystkim moga sie zdazyc wpadki , ale to juz jakis minimalny odsetek . Ja ciesze sie od 10 lat dwoma filtrami eheim-a 2224 i jak do tej pory raz tylko zmienialem u nich wirniki i uszczelki (pomiedzy koszami i glowna) nie wiem czy sa jakies inne , ktore tak dlugo sa wstanie wytrzymac
Nowy Eco I Classic Eheima jest robiony w Chinach (i włodarze firmy wcale się z tym nie kryją), ale Professionele już w Niemczech. Zresztą Classic, czy Eco to już nie od dziś klepany w Chinach, a niezawodny tak samo jakby go w dojczalandzie zrobili.
Imię: Robert Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 266 Piwa: 13/9 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-02-05, 20:53
Rycky napisał/a:
Ja ciesze sie od 10 lat dwoma filtrami eheim-a 2224 i jak do tej pory raz tylko zmienialem u nich wirniki i uszczelki (pomiedzy koszami i glowna) nie wiem czy sa jakies inne , ktore tak dlugo sa wstanie wytrzymac
U mnie fluval 304 chodzi już 9 lat, a 204 lat prawie 8 i nic w żadnych nie wymieniałem... nawet uszczelek. Wydajność sporo w nich spadła, ale dalej mielą wodę. Oba w tej chwili napędzają akwa 450 litrów. Jednak za chwile mniejszy z nich wróci do baniaka 200litrowego, a w jego miejsce ... zapewne za 2-3 dni - już zamówiony ... trafi JBL 1501. Jednak fluvale z serii X04 jak się wydaje były lepsze od serii X05.
Tak wiec nie tylko eheimy śmigają.
Wysłany: 2012-02-05, 21:08
Wynika z tego , ze nie wiem do konca wszystkiego Na pewno sa i filtry , ktore potrafia przepracowac po pare latek bezawaryjnie z innych firm , ale ile ? sie takich trafia Jak dla mnie to jest Marka , tak samo jak Mercedes wsrod aut
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum