Witam, przed chwilą dosłownie zaobserwowałem takie coś jak na zdjęciach nie mam pojęcia co to jest, a rybki lada dzień dojadą więc proszę pomóżcie. Opiszę baniak itp, aby było łatwiej:
-akwarium 200 litrów (miało być do podrostu paletek jak i akwarium kwarantannowe)
- ph 7.0
- gh 4
- kh 3
- temp 30 stopni
- w akwarium znajduje się grzałka, filtr tetratec 700, termometr i filt wewnętrzny aquael 500l/h, nic więcej
- baniak założony od paru tygodni
- jak wyciągnąłem to coś ( jest tego pełno) było to kleiste i ciągnące się)
Dodam, że dziś wlewałem bakterie po raz ostatni (rano) przed przyjazdem ryb,ale takie coś dopiero teraz się pojawiło, a i jakiś tydz temu i wtedy wylało mi się tego sporo bo wyślizgneło mi się z ręki, może to jest powód? Po 15 min chyba powoli to filtr wciąga, ale boję się, że to może zaszkodzić...
Imię: Przemek Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 781 Piwa: 32/53 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-01-28, 19:40
Sprawdź przy rurce od deszczownicy i przy filtrze wewnętrznym, u mnie robiło się coś takiego przy wężyku i rurce od filtra gąbkowego, śluzowate badziewie, wypłukałem pod bieżącą wodą i znikło, ale pojawiło się znowu po 2-3 tygodniach.
Jeżeli w tym akwa jest tylko woda to te filtry które tam są puść na ful wylewki ustaw tak aby tafla falowała, wybierz badziewie siatką i spokojnie poczekaj do rana.
Waldemarze dziękuję za pomoc, po zamontowaniu tych trzech dodatkowych syfek szybko został wciągnięty, więc chyba już pora je wyciągać bo "pralka" jest niezła ; ). Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum