witam wszystkich , mam taki mały kłopot gdyż moje Paletki złożyły ikrę i boje się czy dorosłe Paletki nie pozjadają małych po wykluciu . z góry Dziękuje za pomoc
w zbiorniku ogólnym ,mam akwarium 240 litrów i 8 palet zamierzam zmienic na 450 l , ikre złozyły na rurce od filtra zewnetrznego i cały czas "pilnują" ikry para cały czas siedzi w tym miejscu gdzie ikra i niepozwala doplywac innym . i sam niewiem co robić
Imię: Piotr Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Paź 2010 Posty: 1494 Piwa: 42/11 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: 2012-02-04, 22:25
bartekpruszków napisał/a:
sam niewiem co robić
Nic nie rób. Młode o ile się w ogóle pojawią zostaną na 99% zjedzone. Przynajmniej u mnie tak jest za każdym razem. Jak chcesz czegoś się dochować, przełóż ryby do zbiornika tarliskowego. Jesteś pewny, że to samiec i samica Te ryby potrafią zaskakiwać
Imię: Piotr Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Paź 2010 Posty: 1494 Piwa: 42/11 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: 2012-02-04, 22:34
bartekpruszków napisał/a:
a co z ikra?
bylbym zachwycony gdyby małe sie uchowały
Poczekaj czy w ogóle się wyklują. Jeśli tak, to będziesz miał pewność, że jest samiec i samica. A jak już tak bardzo chcesz odchować młode, to przed następnym razem przełóż ryby do osobnego zbiornika. A tak w ogóle to poczytaj o parametrach wody jakie powinny być do rozmnażania i w ogóle poczytaj w dziale "rozmnażanie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum