Witam
Mam problem z filtrem fluvala Fx5 ponieważ cały czas jest zapowietrzony, co jakiś czas wylatują z niego miko pęcheżyki powietrza a w akwa robi sie mgła Filtr chodzi juz ponad dwa tygodnie. Na początku myslałem że to normalne (powietrze w gąbkach itp) ale to juz troche za długo. Probowałem go trząchac,wyłanczać w celu znalezienia przecieku gdzieś na rurze ssącej albo przy uszczelce i nic. Cały czas w środku jest powietrze Może ktoś ma jakiś pomysł?
Imię: zygmunt Pomógł: 5 razy Wiek: 62 Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 870 Piwa: 66/60 Skąd: Kalno
Wysłany: 2012-02-01, 17:29
Moze wlew i wylew sa bardzo blisko siebie i woda sie miesza i b/natlenia -bo generalnie jak jest nieszczelność to cudów nie ma trzeba wziąść mydliny,pedzelek i smarować wszystkie połączenia
Imię: Andrzej
Wysłany: 2012-02-01, 17:39
Ja mam to samo. Filtr chodził 1 miesiąc bez zastrzeżeń, po tym czasie zauważyłem właśnie wylatujące małe pęcherzyki powietrza, w środku filtra słychać siorbanie, tak jak mówi kolega rolf88 nic nie daje potrząsanie, przechylanie itp. Ja swój rozebrałem, wszystko co tylko możliwe, wymieniłem wszystkie węże, nic nie pomaga. Z tego co czytałem w internecie nie jesteśmy jedyni których to spotkało, najgorsze że nikt nie ustalił dlaczego tak sie dzieje.
Moze wlew i wylew sa bardzo blisko siebie i woda sie miesza i b/natlenia -bo generalnie jak jest nieszczelność to cudów nie ma trzeba wziąść mydliny,pedzelek i smarować wszystkie połączenia
Sposób z mydlinami tutaj nic nie da ponieważ jeżli jest nieszczęlność to na częściach ssących filtra czyli na wężu zasysającym. Sprawdziłem szczelność wyłanczając filtr na parę minut i szukałem miejsca gdzie układ zaczyna sie "pocić" ale nic nie znalazłem
Imię: zygmunt Pomógł: 5 razy Wiek: 62 Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 870 Piwa: 66/60 Skąd: Kalno
Wysłany: 2012-02-01, 18:19
To moze na próbę Rafał usuń gabki i włącz na sucho tylko z substratem -a moze ta gąbka/bo jej jest b.duzo/ cały czas *pracuje* - ja bym odpalił bez gąbki.
To moze na próbę Rafał usuń gabki i włącz na sucho tylko z substratem -a moze ta gąbka/bo jej jest b.duzo/ cały czas *pracuje* - ja bym odpalił bez gąbki.
ok, spróbuję. dam zmać co to dało. w necie wyczytałem coś apropos koszy na wkłady że musza być w odpowiedniej kolejności(w instrukcji nie ma wzmianki o tym ) spróbuje je pozamieniać moze to coś da.
Obejrzałem zdjęcia tego filterka proponuję sprawdzić zawory jak się da to zamontuj bez zaworów , powietrze najprawdopodobniej zasysa no zaworach tam gdzie je się przekręca
albo jak masz silikon to delikatnie zasmaruj połączenie kolor pomarańczowy z siwym z jednej i z drugiej strony
one są osadzone na szybkozłączkach chyba tam też może zasysać
ale stawiam na zawory
dołączam link aby było widać o których zaworach i kolorach mówię
http://allegro.pl/hagen-f...2093062526.html
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Obejrzałem zdjęcia tego filterka proponuję sprawdzić zawory jak się da to zamontuj bez zaworów , powietrze najprawdopodobniej zasysa no zaworach tam gdzie je się przekręca
albo jak masz silikon to delikatnie zasmaruj połączenie kolor pomarańczowy z siwym z jednej i z drugiej strony
one są osadzone na szybkozłączkach chyba tam też może zasysać
ale stawiam na zawory
dołączam link aby było widać o których zaworach i kolorach mówię
http://allegro.pl/hagen-f...2093062526.html
rozebrałem dzisiaj filtr,obejżałem kosze na wkłady w poszukiwaniu jakiejs róznicy między mini ale są identyczne wszystkie trzy maja uszczelki więc bez znaczenia w jakiej kolejności się je ustawi. wyczysciłem uszczelkę i nasmarowałem. uruchomiłem filtr lecz tym razem dałem mu sie zalać samemu gdyz wcześniej zalałem go wiadrem tak jak na instrukcji. może zlewając w tan sposób jak to zrobiłem teraz odpowietrzy sie lepiej powstaje jednak pytanie: po co mniałby być ten inteligentny system odpowietrzania co tak go producent zachwala
jak to nic nie da spróbuje uszczelnić zawory, może rzeczywiście tam tkwi problem.
po co mniałby być ten inteligentny system odpowietrzania
Coś trzeba dodać aby lepiej się sprzedawało dobry bajer płu sukcesu
w środku nie ma co grzebać tam się nie zapowietrza sprawdź zawory
może żeby nie brudzić silikonem w razie reklamacji to spróbuj okleić te miejsca plasteliną bo ją wyczyścisz tylko zrób to dokładnie żeby nie było wątpliwości , niech tak pochodzi i zobaczysz czy pomogło
Nie znam budowy tego filtra ale ze zdjęcia widać że tam nie ma jakiś pompek tylko same zawory i węże to tylko tam może zasysać powietrze
jakby dało się założyć węże bezpośrednio na wlot i wylot z pominięciem całego ustrojstwa zaworów to warto spróbować tylko po to żeby się przekonać
Ps. albo zapaćkaj je wazeliną tylko grubo żeby całkowicie zakryć te miejsca łączenia się plastików
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum