Wysłany: 2011-11-08, 18:48 Pytanie dotyczące mixów
Mam pytanie ile różnych mixów należy codziennie podawac rybą ( lub innych pokarmów).
Mam książkę ,, Zdrowe Dyskowce" Andrzeja Sieniawskiego w niej jest napisane o różnych składnikach pokarmowych i jak one na siebie oddziałują. Z niej wynika że musiał bym zrobi 3 mixy:
1.Białko-Tłuszcz
2.Kwas-Cukier
3.Skrobia-Skrobia
4.Między lub czasami zamiast jednego z tych mixów dawał bym jakieś pokarmy sztuczne lub wyhodawaną przeze mnie dorosłą artemię,wazonkowce.
Problem polega na tym że w książce są podane składniki tylko jednego mixa. Czy ktoś mógłby mi podac składniki 2 następnych mixów lub napisac czyto wogule jest to potrzebne i czy nie lepiej by zrobic tylko jeden mix zawierający wszystkie składniki i dawac inne pokarmy.
PS.Czy ma ktoś wazonkowce? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi przesłac porcję zarodową? Oczywiście mogę za nią zapłacic.
Imię: Eugeniusz Pomógł: 27 razy Wiek: 46 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 5631 Piwa: 244/129 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-11-08, 19:12
Bartosz123 napisał/a:
lepiej by zrobic tylko jeden mix zawierający wszystkie składniki i dawac inne pokarmy.
ten cytat uważam za słuszny ( moje prywatne zdanie ) sam podaję jeden ,
max dwa mixy i pokarmy płatkowe i granulaty , ryby zdrowe , duże , bez kłopotów.
Oczywiście możesz cudować w z wieloskładnikowymi mixami w których jest połowa oferty
hipermarketu ale to mija się z celem .
pozdro.......
ps. to tylko moje prywatne zdanie.
Ja rowniez podaje jeden mix zrobiony przez siebie ,- baza sa serca wolowe + krewetki,szpinak,czosnek,marchewka,papryka,witaminy w proszku,.Oczywiscie przepis nie jest moj,tylko sciagniety z forum + moje "fanaberie"
Również robię jeden mix i nawet sztuczny pokarm do niego dodaje by nie bawić się później w podawanie jakiś płatków , od czasu do czasu sypnę granulat by całkiem od niego nie odwykły, bo łatwiej lek w takim pokarmie podawać płynny poprzez nasączanie paszy
A może by ktoś napisał jakiś przepis na mixa żeby miał max 3kg bo czytałem mix Zdzicha ale brakło by mi zamrażarki żeby go przechować,a sam muszę coś zrobić
Imię: Karol Pomógł: 4 razy Wiek: 27 Dołączył: 16 Lut 2010 Posty: 1520 Piwa: 113/39 Skąd: Rawicz
Wysłany: 2011-11-09, 09:25
mariusz13 napisał/a:
A może by ktoś napisał jakiś przepis na mixa żeby miał max 3kg bo czytałem mix Zdzicha ale brakło by mi zamrażarki żeby go przechować,a sam muszę coś zrobić
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-11-09, 18:52
mariusz13 napisał/a:
Bo to też jeszcze zależy od tego czy mixa będą jadły tylko ryby czy może ryby + właściciel.
Zdzichu przewidział opcję drugą, ale tak jak koledzy napisali wystarczy zmniejszyć proporcję i będzie tyle ile potrzebują same ryby (bez właściciela)
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-11-09, 19:02
Ja dodaję suchy pokarm. Zaleca się to też wtedy kiedy ryby nie chcą takowego jeść, a z mixem są w stanie jakoś to strawić i może w przyszłości zaakceptować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum