Imię: jerzy Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 1447 Piwa: 66/114 Skąd: Turek
Wysłany: 2011-12-08, 08:39
xenon napisał/a:
A Ja płucze pod bieżącą wodą na siteczku
Robię tak samo na sitku od parzenia herbaty takim plastikowym ale tylko artemie i serce wołowe bo je podaje czyste mix mam we woreczku który rozmrażam w szklance zimnej wody i już . Nie wiem czy to dobrze dla ryb jak skubią takie zimne żarcie nie próbowałem i nie zamierzam bo według mnie to jest lenistwo , a jak rozmrożę to podaje tyle ile zjedzą
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 626 Piwa: 55/36 Skąd: Uniejów
Wysłany: 2011-12-08, 11:53
U mnie ryby jedzą łapczywie, rzucają się na jedzenie szczególnie tapajosy także zimne papu na pewno jakiś negatywny wpływ ma na ryby. Mimo że temperatura w akwach jest wysoka to nie rozmrozi się ono tak ekstra szybko. My też lubimy obiadek na ciepło a nie na zimno
_________________ 450 l paletki
240 l puste
105 l młodzież
A nie lepiej codziennie robić świerzego miksa? Nie będziecie musieli rozmrażać?
U mnie żeby zjeść muszą powalczyć o mrożonkę do momentu jak się rozmnoży.
Przy karmieniu co kilka godzin musiałbym chyba tydzień/ rok poświęcić na rozmrażanie
Efektów ubocznych nie stwierdziłem. Zapytajcie jak to robią na dużych hodowlach i będziemy mieli 100% pewności.
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-12-16, 10:19
Sylwester napisał/a:
Przy karmieniu co kilka godzin musiałbym chyba tydzień/ rok poświęcić na rozmrażanie
Analogicznie jak przy wielu innych czynnościach które robisz codziennie: jedzenie, picie, mycie się, czekanie na przystanku na autobus itp. itd. No i jakby na to nie patrzeć takie rozmrażanie jedzenia to strasznie czasochłonna i obciążająca fizycznie/psychicznie czynność ... i to na dodatek powtarzana tyle razy dziennie. Ehhhhh.
Imię: jerzy Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 1447 Piwa: 66/114 Skąd: Turek
Wysłany: 2011-12-16, 10:42
To rozmrażanie to rzeczywiście musi być ciężka praca i ile by lat człowiekowi przybyło jak by nie rozmrażał tylko co dziennie robił świeży mix, bałagan, mycie , świeże produkty , ale to jest łatwiejsze od rozmrażania . Ale są też dobre strony nie rozmrażania bo w akwarium się wtedy rozmnaża i ekonomicznie jest
Imię: Jacek Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Paź 2010 Posty: 825 Piwa: 28/38 Skąd: Carshalton Surrey
Wysłany: 2011-12-16, 14:39
Kładę w miseczkę i na kaloryfer, w tym czasie:
- idę oglądać tv,
- zadzwonić sobie,
- wyjdę z psami,
- poszukam czegoś w necie czy poczytam,
-etc, i gotowa rozmrożona porcja do podania, bez rozcieńczania, rozmywania i płukania.
Nie czaję kompletnie dodawania tych wszystkich vibowitów czy jabłek jak zaraz to w czasie płukania na siatce czy sitku w kanał idzie, gdzie tu sens...?
Według mnie sens jest i to dość głęboki. Wyobrażcie sobie dwie sytuacje. Pierwsza w której kostkę miksu rozmrażam i wrzucam do zbiornika. Mix jest lekko związany żelatyną, drobno zmielony (wiadomo dlaczego), ma sporo sypkich składników takich jak chociażby wivowit, papryka czerwona itp. W zbiorniku wszystko się rozpada i ryby są w stanie zgarnąć tylko grubsze kawałki głównie mięcha, reszta się rozpływa. Nasuwa mi się tu pytanie: po co stosować w takim razie tyle składników w miksie skoro i tak ryby na tym nie korzystają a tylko utrudniamy robotę filtracji.
W przypadku drugim stosujemy dokładnie ten sam mix. Wrzucamy kostkę która się stopniowo rozmraża i to co ryby skubną to ich. Pokarm jest natychmiast pochłaniany co widać po napełnionych brzuchach ( zobaczcie w moim poście o BD), zanieczyszczenie akwarium jest ale nie na taka skalę jak w przypadku pierwszym. Trzeba by zadać sobie pytanie czy to rybom szkodzi? Według mnie nie, karmie tak od 15 lat. Wniosek końcowy jest prosty: wyrywane przez ryby kawałki miksu muszą się rozmrozić do bezpiecznej dla nich temperatury, gdyby było inaczej miałbym problemy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum