Wysłany: 2012-01-26, 16:44 Sposoby na obniżenie pH,GH,KH.
Tak więc miały być paletki, ale domownicy nie zgodzili się na filtr RO - wg. nich za dużo wody idzie na odpad (ile litrów odpadu przypada na 1 litr przefiltrowanej?). Już zacząłem szukać sobie innych ryb, ale jednak paletki to strasznie fajne ryby. Pomyślałem, że może uda mi się obnizyć parametry wody w jakiś inny sposób... i tu chciałby uzyskać jakieś wskazówki, może coś włożyć od podłoża, filtra? Wolałbym jednak, żeby woda nie miała herbacianego odcienia..
Imię: Karol Pomógł: 4 razy Wiek: 27 Dołączył: 16 Lut 2010 Posty: 1520 Piwa: 113/39 Skąd: Rawicz
Wysłany: 2012-01-26, 16:52
Jakie masz parametry w kranie? Może kwas wystarczy?
Ale patrząc na wiek rodzice nie będą za szczęśliwi jak się dowiedzą że kwas maja pod dachem
Ile będziesz potrzebował RO? Policz ile będzie RO ile odpadu sprawdź ile w Twoim regionie kosztuje woda przedstaw rodzicom koszty i już. Woda to chyba w sumie najmniejszy koszt Kubik chyba coś około 3 zł. Kubik to 1000 litrów. Więc jak nawet zużyjesz 3000 litrów to koszt max 15 zł na miesiąc.
Im chyba nie za bardzo o koszt chodzi,ale o sam fakt marnowania wody.. co do kwasu to spokojnie mogę takie specyfiki trzymać. W tej chwili mam możliwość zmierzenia tylko pH, wynosi poznając po kolorach ok. 7,3 - wiec tww i two chyba też są dosyć wysokie (w jakiejś książce tak czytałem, że jak ph wysokie to i twardości). Niedługo zakupię test na gh/kh i wszystko bedzie dokładnie wiadomo. Przy okazji moze bym już kupił jakieś preparaty.
Podobno co2 obniża ph - może zrobić bimbrownie i podawać easy carbo firmy easy-life?
Tylko nie wiem czy byłby sens bo roślinniaka nie planuję (światło będzie pewnie 60W). Może jest jakiś specjalny substrat lub podłoże? Czy włożenie torfu do podłoża i filtra miałoby sens? (nie barwi przypadkiem wody?)
Zbiornik 200L. Filtr jaki zakupiłem to Hagen Elite crystal flo 80, duże ma koszyki i wkłady mogę tak poupychać, że jeden pozostanie wolny i tam mogę coś zakwaszająco-zmiękczającego włożyć.
Imię: Kazimierz Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 120 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2012-01-26, 20:15
Damianie to możesz namówić rodziców na zakup filtra odwróconej osmozy(koszt 400/500zł),dostępny na allegro. Poprawi się smak wody, a ty będziesz miał też dla celów akwarystycznych.
Wszystko się zgadza dla tego ja mam RO od miesiąca i póki co zmarnowałem wody nie wiele w stosunku do tych którzy stosuja RO od lat. Miałem nadzieję że odpadu będzie o połowę mniej,do ostatniej podmiany użyłem RO/odpad/kranowit.
Już nie wspomnę o tym ile prądu zżera jedno akwarium ile to jest sciętych drzew
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum