Imię: Maciej
Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 61 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-16, 14:10 Stała podmiana wody w systemie zamkniętym
Mając na uwadze aspekty ekologiczne i finansowe i chroniczny brak czasu zbudowałem przy swoim akwarium system stałej podmiany wody z odzyskiem w obiegu zamkniętym.
System działa następująco:
Zużyta woda z akwarium spływa do zbiornika odciekowego. Ze zbiornika tego pobierana jest przez hydrofor i poprzez system prefiltrów mechanicznych podawana pod ciśnieniem 3-5 barów na filtr odwróconej osmozy. Czysta woda osmotyczna leci z powrotem do akwarium do czasu, aż uzupełni się pierwotny stan wody. Odciek z filtra osmotycznego nie jest wyrzucany do kanalizacji, a trafia z powrotem do zbiornika odciekowego do ponownego odzysku.
Z biegiem czasu woda w zbiorniku odciekowym będzie miała coraz gorszą jakość i będzie zanieczyszczona dużymi ilościami azotanów, fosforanów i soli mineralnych wynikających z twardości ogólnej wody odzyskiwanej i produktów przemiany materii z wymienianej wody z akwarium. Po jakimś czasie (zakładam, że po kilku miesiącach) należy ją wymienić i uzupełnić świeżą wodą - najlepiej miękką deszczówką.
System działa prawidłowo i najlepiej w dużych akwariach z miękką wodą pozbawioną dużych ilości substancji mineralnych. Pozwala to na znaczne obniżenie kosztów związanych z pozyskaniem świeżej, czystej wody osmotycznej do podmiany wody w akwarium.
W moim akwarium powyższy system pozwala na praktycznie bezkosztowe podmiany ponad 100% wody z akwarium w ciągu miesiąca (nie licząc inwestycji w sprzęt). Ilość odzyskiwanej wody osmotycznej zależy praktycznie tylko od wydajności filtra RO.
Legenda do poniższego schematu działania:
1. akwarium główne 1500 litrów
2. akwarium techniczne - sump 400 litrów
3. pływakowy czujnik poziomu wody w sumpie
4. elektrozawór sterujący pracą filtra RO
5. miejsce zrzutu wody z akwarium do zbiornika odciekowego
6. elektrozawór sterujący zrzutem wody z akwarium do zbiornika odciekowego
7. wyłącznik czasowy sterujący pracą elektrozaworu sterującego zrzutem wody z akwarium
8. powrót czystej wody osmotycznej do sumpa
9. filtr mechaniczny 50 mikronów przed hydroforem
10. hydrofor: 50 litrowy + pompa Multi HWA 3000 inox
11. zbiornik odciekowy: beczka 210 litrów
12. filtr RO: 100 GPD
13. miejsce zrzutu odcieku wody z filtra RO
14. sterownik czujnika dolewek
Powiedzmy że wszystko fajnie, ale nie możesz tej samej wody z akwa przepuszczać przez membranę ponieważ np. azot nie jest zatrzymywany , membrana go przepuści i tym sposobem nagromadzi się go bardzo szybko w akwa
Nie wiem jak to jest z NO2 i NO3 ale podejrzewam że raczej membrana przepuści
_________________ Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-02-16, 15:49
bodzio 1 napisał/a:
Powiedzmy że wszystko fajnie, ale nie możesz tej samej wody z akwa przepuszczać przez membranę ponieważ np. azot nie jest zatrzymywany , membrana go przepuści i tym sposobem nagromadzi się go bardzo szybko w akwa
Nie wiem jak to jest z NO2 i NO3 ale podejrzewam że raczej membrana przepuści
1) W prawidłowo funkcjonującym akwarium poziom NO2 powinien być niemierzalny więc do odzysku idzie woda prawie bez azotynów.
2) Skąd masz takie informacje, że membrana przepuszcza azotany ?
U mnie ten system działa od jakiegoś miesiąca i właśnie kilka dni temu opróżniłem pierwszą beczkę z odpadem, który miał przewodność ponad 1500uS/cm a startowałem z beczką pełną deszczówki z prawie zerową przewodnością. Tuż przed usunięciem zużytej wody sprawdzałem przewodność wody z RO konduktometrem i wyszło 0 lub prawie 0 (u mnie dokładność konduktometru to 15 uS/cm).
Przez ten czas sprawdziłem poziom azotanów w wodzie w akwarium. Przed załączeniem tego systemu miałem poziom ok. 50 mg/l a dzisiaj mam 5-10 mg/l.
Przewodność wody w akwarium była pierwotnie na poziomie ponad 300 uS/cm a obecnie mam 150 uS/cm. Nie widzę, żeby moja membrana przepuszczała NO3, a jeśli nawet to w minimalnych wartościach. Parametry wody w moim akwarium uległy znaczącej poprawie.
Membrana zatrzymuje cząstki większe od wody H2O , na pewno przepuszcza rozpuszczony tlen azot. Nie wiem czy cząstka NO3 jest większa od H2O nie mogę tego znaleźć , bo jeżeli jest większa to membrana ją zatrzyma
tu masz co zatrzymuje http://solniczka.republika.pl/artykuly/osmoza.htm
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-02-16, 17:07
Masz rację Bodzio 1 z tymi azotanami.
Sprawdziłem przed chwilą parametry wody na wejściu i wyjściu z RO.
Woda na wejściu do RO:
Przewodność: 650 uS/cm
Azotany NO3 - poza skalą testów ZOOLEKa (powyżej 130 mg/l)
Woda na wyjściu z RO:
Przewodność: 30 uS/cm
NO3 - 5 mg/l
Wniosek jest taki, że faktycznie azotany są przepuszczane przez membranę, ale sporo ich pozostaje w odcieku. Mimo wszystko eksport azotanów poza akwarium jest znaczny i opłacalny.
Będę miał na uwadze powyższe przy wywalaniu wody odciekowej.
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-02-16, 18:28
Sprawdziłem też fosforany
Na wejściu do RO - poza skalą testu ROWA (powyżej 0.43 mg/l PO4)
Na wyjściu - mam poziom niemierzalny - czyli 0.
Wniosek z tego taki, że membrana nie przepuszcza fosforanów lub przepuszcza je w minimalnym stopniu.
Ja nie rozumiem skąd takie wartości No3 i Po4 masz w zbiorniku? Skoro system podmiany tak dobrze się sprawdza, to co wpływa na takie wartości tych makroelementów?
_________________ "Życie jest zbyt krótkie , żeby jeździć Dieslem ! ! !"
Wysłany: 2012-02-16, 19:56
leszczu napisał/a:
Ja nie rozumiem skąd takie wartości No3 i Po4 masz w zbiorniku? Skoro system podmiany tak dobrze się sprawdza, to co wpływa na takie wartości tych makroelementów?
Dlatego, że przy 100% podmianie wody z akwarium głównego teoretycznie całe fosforany i większość azotanów pozostała w formie 50 litrowego odcieku w beczce odciekowej. Ujmując to lapidarnie - wszystko co pływało w 1500 litrowym akwarium wpadło do beczki odciekowej w przeciągu miesiąca i wróciło do akwarium w formie czystej wody z filtra RO. Pozostał tylko 50 litrowy odciek. Filtr RO odfiltrował wszystkie zanieczyszczenia z wody i pozostawił to w beczce odciekowej.
Dodam tylko, że te wartości, które podałem wcześniej nie są mierzone w akwarium tylko w wodzie w beczce odciekowej, skąd hydrofor podaje ją do ponownego przerobu na filtr RO. W akwarium głównym mam NO3 na niskim poziomie 5-10 mg/l, fosforany też pewnie są małe (nie mierzyłem).
Imię: Adam Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Maj 2007 Posty: 2528 Piwa: 153/2 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-02-16, 20:16
a nie lepiej, taniej i przytulniej dla oka było sobie zafundować filtr z hydroponiką a nie pół mieszkania i piwnicy zajmować?
Niby oszczędności a ile prądu idzie na:
- sump 400 litrów
- elektrozawór sterujący pracą filtra RO
- elektrozawór sterujący zrzutem wody z akwarium do zbiornika odciekowego
- wyłącznik czasowy sterujący pracą elektrozaworu sterującego zrzutem wody z akwarium
- hydrofor: 50 litrowy + pompa Multi HVA 3000 inox
- sterownik czujnika dolewek
Był taki jeden pretendent wice USA co o efekt cieplarniany zabiegał i dostał nawet ... a w domu miał tyle światła, że małe miasto w Etiopii by osiwetlił nocą jak za dnia.
Wysłany: 2012-02-16, 20:29
Hydroponika to fajna sprawa - pomyślę o tym.
Prądu mój system podmiany wody zużywa niewiele.
Moja pompa w hydroforze przy stałej pracy 100 galonowego filtra RO włącza się 1 raz na ok. 10-15 sek. co jakieś 20 minut. Pompa ta pobiera nominalnie 1200W.
Mój 100 galonowy filtr RO daje niestety tylko ok. 240 litrów wody na dobę (producenci oszuści !!) i w tym czasie pompa załączy się 72 razy na 15 sek. Daje to łączną pracę pompy: 72x15=1080 sek. czyli 18 min lub inaczej: 0.3 godziny. Pompa w tym czasie nominalnie zużywa 0.3h x 1200W = ok. 0.4 kWh. Koszt 1 kWh to ok. 65-70 gr. co daje dziennie ok. 30 groszy za 240 litrów czystej wody osmotycznej.
Można to podsumować tak, że prąd na 100 litrów czystej wody osmotycznej kosztuje ok. 12 groszy.
Ja podmieniam u siebie dziennie "tylko" ok. 50-60 litrów wody. Większość czasu system stoi.
A propos sumpa:
W sumpie jedyne co ciągnie prąd to 90W pompa powrotna, ale za to jaka wygoda z filtracją. Praktycznie wszystkie akcesoria można tam wrzucić. Nie wiem jakich musiałbym użyć filtrów ile, aby obsłużyć 1500 litrowe akwarium z dużą obsadą ryb. O czyszczeniu i zżeraniu prądu na te filtry nie wspomnę
Elektrozawory ciągną po ok. 7W i to tylko w czasie pracy. Ten spustowy działa tylko 9 minut dziennie - więc nie ma o czym gadać, ten dolewkowy myślę, że jakieś 6 godzin dziennie - też mało.
Powiem tak Fajnie to sobie wykombinowałeś podoba mi się
Ale tak jak Adam powiedział
Koszty całego ustrojstwa na pewno spore
Koszt energii też jakiś tam jest, raczej też nie mały (pompa do hydroforu )
Zaoszczędzasz tylko trochę wody
Zrobić stałą podmianę ale z sieci z filtrem RO, chyba prościej i może być taniej
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-02-16, 20:40
Inwestycyjnie nie było tanio - niestety
Tak jak pisałem wcześniej:
100 litrów czystej wody osmotycznej kosztuje mnie ok. 12 groszy za prąd + jakieś grosze za prefiltr przed hydroforem.
100 litrów czystej wody osmotycznej z sieci kosztuje mnie ok. 7 złotych !!
Wyjaśnienie poniżej:
Na 100 litrów wody z RO, 400 litrów poleci do ścieku. Czyli potrzeba ok. 500 litrów wody.
U mnie koszt tej wody to ok. 4 za 1m3 + uwaga ok. 10 zł/m3 za kanalizację (kanalizacja zdzierców z firmy TRUST z Poznania). Czyli razem mam ok. 14 zł za m3 wody.
Oszczędności widać gołym okiem.
Nie wiem jakich musiałbym użyć filtrów ile, aby obsłużyć 1500 litrowe akwarium z dużą obsadą ryb. O czyszczeniu i zżeraniu prądu na te filtry nie wspomnę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum