Imię: Piotr
Wysłany: 2012-01-30, 20:11 szukam czegoś dużego
Witam
Potrzebuje wstawić jakąś większą-wyższą roślinę w róg zbiornika (200l) h-50cm
Ostatnio zakupiłem ładną Żabienicę "Echinodours Jani", była ładna jak ją przyniosłem.
Ładne sercowe liście i wysoka mi pasowała, ale po okresie adaptacji zmieniła się znacznie (zmalała i zmieniła kształt wraz z kolorem liści).
Chyba jest jej dobrze bo wypuściła kwiat z nową rośliną, no ale to żabienica i ma tendencję do zmian...
Zastanawiam się nad Lotosem lub ECHINODORUS OCELOT 'GREEN'-ŻABIENICA
Może macie jakiś sprawdzony gatunek.
Nie daje CO2, pod żwirem ma specjalne podłoże, światło 3xT5.
Imię: Paweł Pomógł: 1 raz Wiek: 14 Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 1625 Piwa: 63/141 Skąd: Chęciny
Wysłany: 2012-01-31, 14:09
Hmm to tak, duża to jest kabomba jak się rozrośnie to jest naprawdę wysoka i szeroka, żabieńca, kryptona tylko ona lubi glony przyciągać wiem to z własnego doświadczenia, lotos ale przycinany, orzech wodny, różnego typu moczarki, no jest tego trochę wystarczy tylko poszukać
Ja bym na twoim miejscu zrobił trawnik z glossostigmy (glosia) albo niskiego heńka albo jeszcze Eleocharis acicularis, w kąt bym dał kryptone, ewentualnie żabieńce, kabombe
Albo jeśli chcesz się pobawić to trawnik z wgłębki wodnej tylko to siatka trzeba przymocować.
Do tego korzonki z mchem, i koło korzenia boboltis.
I do tego z 20sztuk krewetek żeby się tym zaopiekowały.
_________________ Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty a drugim ... jest śmierć?
Imię: Paweł Pomógł: 1 raz Wiek: 14 Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 1625 Piwa: 63/141 Skąd: Chęciny
Wysłany: 2012-01-31, 15:29
gienierator napisał/a:
Taa , i ciągła walka o wyciąganie syfu z tego ,,trawnika"
Mi tam się trawnik podoba, a zawsze można kupić ten preparat rozpuszczający co tam kiedyś było o nim pisane.
A ja tylko mówię co JA bym zrobił, kiedyś miałem na łupce wgłębkę i tylko kamień trzeba było wyciągnąć żeby dno wyczyścić.
_________________ Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty a drugim ... jest śmierć?
ja bym poszedł na twoim miejscu w lotosa. nie wiem jakie masz podłoże ale jeśli to podłoże typu np Amazonia to lotos będzie naprawdę spory. osobiście mam w roślinnym jako główna dekoracja i jestem zadowolony. liście były wielkości dużej męskiej dłoni. można również doprowadzić do kwitnienia(piękny kwiat ) jednak trzeba pozwolic roślinie wypuścić kilka liści na tafle wody(nie zbyt atrakcyjne) bądź przycinac dłuższe liście pozostawiając tylko podwodne (najlepszy efekt)
Aponogeton Ulvaceus- onowodek sałatnicowaty- przy sprzyjających warunkach rośnie w oczach,uwielbia miejsce przy wylocie filtra, no i jest bardzo dekoracyjny:)
Imię: Piotr
Wysłany: 2012-02-05, 22:27
"Antosia"
Owy "Aponogeton Ulvaceus" jest bardzo ładny to prawda, ale jak poczytałem o jego cyklu to się trochę zastanawiam, czy ten wybór nie będzie jakimś problemem.
Głównie chodzi tu o okres SPOCZYNKU ROŚLINY.
Czy Ty stosujesz u siebie te zabiegi jak: obniżanie temperatury do 10stC i tp "cuda wianki"
A w życiu!!!No co TY!!!Jest i rośnie .Czasem ma mniej liści,czasem więcej...ale żadnego spoczynku i obniżania temp.(zwłaszcza do 10st.przy paletkach ).
Imię: Kuba
Wiek: 19 Dołączył: 31 Sie 2010 Posty: 105 Skąd: Poznan-(Dopiewo)
Wysłany: 2012-02-14, 19:58
Ja ze swojej strony mogę zaproponować ci Hygrophilie corymbose,łatwa w uprawie nie sprawia kłopotów. U mnie rosła przy 0,16w/l bez żadnych nawozów,obecnie wyłazi z akwarium ;)możesz zobaczyć jak jest rozrośnięta w mojej galerii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum