Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-09, 17:51 Takie tam czerwone ...
No i mam ikrę. Sporo jej jest (podejrzałem od góry), ale złożona na stożku (aż dziwne, bo w przeszłości zawsze była grzałka, filtr, szyba) od tyłu. Nie będę obracał stożka, pokażę fotki narybku (za 7 dni - mam nadzieję). Założyłem wątek bo po dokonaniach w ogólnym jestem pełen optymizmu, że się uda.
Zawsze do tarliskowego brałem wodę z akwa ogólnego lub gąbkę dojrzałą biologicznie. Tym razem po radach z poprzedniego wątku całe akwarium jest świeże (woda, gąbki itp.). Zostało zalane w piątek, w sobotę przełowione ryby, dzisiaj ikra. I pytanie: co teraz z podmianami ? - akwa jest niedojrzałe biologicznie, jest ikra, zaraz będą larwy, później narybek i przy okazji pewnie NO2>0.
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 626 Piwa: 55/36 Skąd: Uniejów
Wysłany: 2012-01-09, 18:08
Gratulacje Ja podmian nie robię dopóki się nie wyklują przynajmniej. Karmię tarlaki bardzo oszczędnie żeby wody nie paprać. A później zobaczymy moje powinny jutro ogonkami merdać.
_________________ 450 l paletki
240 l puste
105 l młodzież
Imię: Marcin Pomógł: 49 razy Wiek: 34 Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 6775 Piwa: 219/26 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2012-01-09, 18:11
No właśnie ... tak też myślałem. Marcinie kontrolujesz na bieżąco wartość NO2 ? - czy może wiedząc, że i tak wody nie podmienisz nie zawracasz sobie tym głowy ?
Imię: Marek Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 608 Piwa: 50/86 Skąd: Lubsko
Wysłany: 2012-01-09, 18:23
Ja Marcin też wody nie podmieniałem do czasu wyklucia,w sumie do czasu jak się odczepiły ,codziennie jedynie ściągałem syf z dna(dużo tego nie było),miałem zalane prawie do pełna(120litrów),około 3-4litrów dziennie i wody nie uzupełniałem.
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Lis 2010 Posty: 626 Piwa: 55/36 Skąd: Uniejów
Wysłany: 2012-01-09, 18:35
jak na razie nie zawracam sobie głowy tym zobaczymy co się wykluje dałem im totalny spokój nie wtykam nosa co będzie to będzie bo w sumie to trzecie tarło w tym miesiącu które będzie odchowywane. Widzę że ładnie ikry pilnują wachlują, delikatnie napowietrzam reszta w rękach natury
_________________ 450 l paletki
240 l puste
105 l młodzież
Wy swoje odławiacie a ja wręcz przeciwnie do odłowionej pary która ma gdzieś składanie ikry dołożyłem dwie inne rybki i wreszcie zaczęły się przepychanki o stożek
Śmiem nieśmiało twierdzić że na takiej wodzie nie dochowasz się larw, jeśli już to w minimalnym procencie. Zaczną się problemy z ikrą z powodu braku jej stabilności. No chyba że cuda się zdarzają a ph ani drgnie. W każdym bądż razie trzymam kciuki
Imię: Marcin Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Wrz 2009 Posty: 1172 Piwa: 93/45 Skąd: Wołczyn
Wysłany: 2012-01-10, 10:08 Re: Takie tam czerwone ...
birdas napisał/a:
No i mam ikrę. Sporo jej jest (podejrzałem od góry), ale złożona na stożku (aż dziwne, bo w przeszłości zawsze była grzałka, filtr, szyba) od tyłu. Nie będę obracał stożka, pokażę fotki narybku (za 7 dni - mam nadzieję). Założyłem wątek bo po dokonaniach w ogólnym jestem pełen optymizmu, że się uda.
Zawsze do tarliskowego brałem wodę z akwa ogólnego lub gąbkę dojrzałą biologicznie. Tym razem po radach z poprzedniego wątku całe akwarium jest świeże (woda, gąbki itp.). Zostało zalane w piątek, w sobotę przełowione ryby, dzisiaj ikra. I pytanie: co teraz z podmianami ? - akwa jest niedojrzałe biologicznie, jest ikra, zaraz będą larwy, później narybek i przy okazji pewnie NO2>0.
Hej ty masz RO w kranie takze możesz chyba cześciowo podmieniać wodę(w małych ilościach).
Wysłany: 2012-01-10, 11:48
Sylwester - być może nie wiem. Trochę mnie zmartwiłeś, ale podnosi mnie na duchu fakt, że w ogólnym mam taką samą wodę, a tam narybek jednak pływał.
Ale chętnie poznam Twoją opinię na temat parametrów wody jakie być powinny (aczkolwiek będzie to w moim przypadku związane z zatwardzaniem). Pojutrze będzie wiadomo co z ikrą.
Marcinie z podmianami to bardziej chodzi o stałość parametrów i o tyle i ile twardości są takie same to w akwa mam PH=5,0, a w kranie PH=7,0. Docelowo nie zamierzam tym się przejmować (będę lał kranówkę i Ph powinno powoli wzrastać, zacznę karmić bardziej obficie mięsem może znów spadnie). Wahania na pewno jakieś tam będą, a na tym etapie to jest mocno niebezpieczne dla tego co się dopiero ma wykluć.
Wysłany: 2012-01-11, 08:00
Cytat:
Śmiem nieśmiało twierdzić że na takiej wodzie nie dochowasz się larw, jeśli już to w minimalnym procencie. Zaczną się problemy z ikrą z powodu braku jej stabilności.
Sylwester możesz to rozwinąć ?
Nie wykluczone, że masz rację, ikra zaczęła bieleć i to niestety w różnych miejscach.
Może się to zakończyć tak jak napisałeś. Czy gdyby tym razem nic nie wyszło to w między czasie podmiana 50% na wodę o wyższych twardościach i wyższym PH (tak aby nieco podnieść moje parametry byłaby ok) ? Tak sobie myślę, że do tych 50% wody podmienianej mógłbym dodać trochę Planta Gainer Hydro Mineral i w konsekwencji uzyskać PH całości nieco wyższe (z przedziału 6-7) przy KH i GH = 0 może 1 lub 2 ?
Najgorsze, że musiałbym to robić metodą prób i błędów podczas gdy chwilowo nie mam testu na PH (został wczoraj dopiero wysłany, pewnie przyjdzie w poniedziałek).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum