brak pradu

Forum o paletkach, dyskowcach. Ogólne dyskusje o paletkch i ich hodowli w akwariach.

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

brak pradu

Postautor: Zyga49 » 2010-11-25, 23:21

witam wszystkich na forum to moj pierwszy post i mam taki problem .Od okolo tgodnia trwaja prace elektryczne codziennie od 8 do 16 sa wylaczenia energii elektr./tragedia/ i jak sie dowiedzialem ma to jeszcze potrwac ok trzech tygodni .Mam akwa 540l 180*60*50 2 grzalki 200W 2 FITRY zew,Eheim 2250 biolog 1000l/h 2 eheim 2213 i 1 wew, gabka aoła szut 600l/h oswietlenie 2*t5 54w i 1 *36w akwa na razie sterylne bez zwiru jedna bidna żabienica /z emersji/ ktora ostatnio cos ruszyla po ostatnio zwalczonych sinicach /dzięki AdamowiN/ obsada 4 dorosle SS 1 dorosly blueDaimond i 7 red melonów wielkosci 8/9 cm temp,wody 29'CpH ok 7 GH 13 KH 3 /woda kran pH7,5 GH 16 KH 4,5 / RO uzywane minimalnie przy cotygodniowych podmianach daje ok.20l a podmieniam 160l NO2 i NO3 nie badam od 3 lat bo nie mam testów .I teraz trzy razy pod rzad codziennie plukalem wszystko w wodzie z akwa i bilogia chyba padla ,W tej chwili calkiem odlaczylem eheima 2250 /biologa/ bo chyba nie ma sensu jak ma nie byc jeszcze pradu ok, miesiaca dolozylem jeszcze 1 filtr wew./gabka / i jade /jak jest prad/ na 2 gabki wew, i eheim 2213 /440l/h/ i codziennie podmieniam 50l wody nie wiem czy dobrze robie woda nie rewelacja /troche metna/ prosze o jakies rady pozdrawiam


Awatar użytkownika
rombi
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 362
Rejestracja: 2010-02-08, 22:36
Lokalizacja: Wojcieszyn

Postautor: rombi » 2010-11-25, 23:26

Zainwestuj w agregat prądotwórczy żeby przynajmniej samo osprzęt chodził przez 24h (oczywiście jeśli masz taką możliwość i nie mieszkasz w bloku)
720l Channy,Adonis,Flagtail
375l Sumy,zbrojniki
240l Pielęgniczki Ameryka Poł.
240l Pielęgnice Niebieskołuskie
45l Krewetki,endlery

Awatar użytkownika
xenon
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2385
Rejestracja: 2010-03-02, 00:35
Lokalizacja: Nawojowa Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: xenon » 2010-11-25, 23:30

Obawiam się że możesz mieć problemy z biologią w akwa i jeszcze 3 tyg. bez prądu codziennie po 8 godzin :/ Polecam to http://allegro.pl/awaryjny-zasilacz-co- ... 44677.html sam mam i jestem zadowolony.Święty spokój ;) Na twoim miejscu zakupiłbym coś takiego i podpiął pod to biologa i napowietrzacz.

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2010-11-25, 23:34

o tym to ja dobrze wiem i wiem tez ile kosztuje agregat a wiesz jakie sa wysokie renty /RENCINY/ boje sie ze w tak dlugim okresie braku pradu moze sie stac cos zlego /zmieniaja slupy i linie/ i nigdy u nas nie bylo tak dlugick przerw pozdrawiam

xenon fajne te urzadzenie ale w chwli obecnej nie stac mnie ./oplacilem OC wczoraj za auto/ zobaczymy tydzien juz sie mecze i rybki chyba tez pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 05:57 przez Zyga49, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xenon
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2385
Rejestracja: 2010-03-02, 00:35
Lokalizacja: Nawojowa Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: xenon » 2010-11-25, 23:40

W takim razie codzienne podmiany wody i stały pomiar parametrów i trzeba zadbać o tlen(napowietrzacz na baterie) suma sumarum i tak cię to będzie kosztować nie mało, a jak zacznie nie wystarczać to co?Wiem że przetwornica to nie mały wydatek ale może się okazać że będzie musss!

Awatar użytkownika
eltoro3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1617
Rejestracja: 2010-10-09, 17:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Postautor: eltoro3 » 2010-11-25, 23:45

xenon pisze:sam mam i jestem zadowolony.Święty spokój


Czym zasilasz tą przetwornicę i jak długo pełny osprzęt akwarium na tym ciągnie :?:

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2010-11-25, 23:48

A moze podmieniac wiecej wody np. 100 l dziennie i w przerwach pradu ograniczylem podawanie serca /podaje ale mniej / info. ze woda do [podmian jest napowietrzana i ogrzewana
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2010-11-25, 23:53

Xenon agdzie mozna kupic taki napowietrzacz na baterie mam w garazu taka pompke na 12V akumulator tez jakkis mam moze na razie to podlaczyc /tylko to strasznie halasuje/ pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xenon
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2385
Rejestracja: 2010-03-02, 00:35
Lokalizacja: Nawojowa Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: xenon » 2010-11-25, 23:55

eltoro3 pisze:Czym zasilasz tą przetwornicę i jak długo pełny osprzęt akwarium na tym ciągnie
Dostałem od kolegi starawy akumulator 60Ah podpiąłem pod to filtr zew. i napowietrzacz(czyli najważniejsze) łączna moc to chyba coś ok.16W i śmigało to to kilkanaście godzin i jeszcze nie miało dość.Włączyłem już zasilanie bo kładłem się spać ale myślę że spokojnie jeszcze parę godzinek by pohulało ;) Im mocniejszy akumulator tym wydłuża się pracę.Ja już mam gotowy z odzysku akumulator 100Ah do większego zbiornika.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
xenon
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2385
Rejestracja: 2010-03-02, 00:35
Lokalizacja: Nawojowa Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: xenon » 2010-11-25, 23:59

zygmuntdebosz pisze:Xenon agdzie mozna kupic taki napowietrzacz na baterie
Trza by poszukać w necie ;)
zygmuntdebosz pisze:mam w garazu taka pompke na 12V akumulator tez jakkis mam moze na razie to podlaczyc /tylko to strasznie halasuje/
Pewnie że może być byle tłoczyło powietrze, a że hałasuje w dzień przecież nie śpisz chyba :roll:

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2010-11-26, 00:10

a co sadzicie z ta wieksza codzienna podmiana teraz podmieniam 50l cos moze sie dziac jak zaczne podmieniac powiedzmy 100 l lub wiecej gdzies czytalem o Azji ze tam 150 czy 200 % codziennie podmieniaja tylko tam woda plynie zdaje sie caly czas moge usiebie sprobowac te powiedzmy 100l codziennie co o tym sadzicie pozdrawiam ps. nigdy tak nie robilem tylko jak wiekszosc 1 raz w tygodniu ok 30% wody
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xenon
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2385
Rejestracja: 2010-03-02, 00:35
Lokalizacja: Nawojowa Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: xenon » 2010-11-26, 00:18

Zygmunt musisz mierzyć parametry i będziesz wiedział czy wystarczy 50 litrów, czy może 100 czy 200.

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2010-11-26, 00:30

ok. bede mierzyl i jutro/o to juz dzis 00.25/ podlacze ta pompke do pompowania kol chyba bedzie z nie lecialo powietrze a nie jakis syf nigdy tez jej nie uzywalem w akwa bo nie bylo takiej potrzeby dobrze ze teraz jest prad i wszystko hula a taka po ok.miesiacu robila mi sie fajna biologia i kurcze wszystko padlo pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dylus
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1367
Rejestracja: 2008-01-30, 08:48
Lokalizacja: Grudziądz

Postautor: dylus » 2010-11-26, 07:53

Słuchaj nie wiem jak u Ciebie ale na moim terenie można się dogadać z energetyką i dostarczają agregat na czas wyłączenia .Możesz im tylko delikatnie napomknąć że masz drogie ryby ozdobne i takie przerwy w dostawie prądu im nie służą .Myślę że energetyka też ludzie i da się coś załatwić .

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2010-11-26, 09:55

zygmuntdebosz pisze:podlacze ta pompke do pompowania kol chyba bedzie z nie lecialo powietrze

Lepsze efekty daje spuszczenie wiadra wody i powoli z większej wysokości wlanie tego z powrotem do akwa.


Wróć do „Dyskowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości