Imię: Maciej
Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 61 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-16, 11:21 Warzywa w żywieniu paletek.
Czy ktoś z was karmi paletki warzywami, a jeśli tak - to jakimi ?
Zauważyłem w swoim akwarium ciekawe zjawisko. Otóż przy karmieniu zbrojników paletki chętnie jedzą parzony bób a także skubią paprykę. Mogę powiedzieć więcej - one ten bób bardzo lubią.
Ten bób to mrożonka Hortexu. Wyciągam kilka ziaren bobu, wrzucam do filiżanki i zalewam do połowy wodą i całość do mikrofali. Gotuję na małej mocy przez jakieś 2-3 minuty od czasu wrzenia. Potem wyciągam ziarnka, studzę, obieram ze skórki i do akwarium. Po kilku godzinach wszystko znika.
Może jakieś inne warzywa można podawać paletkom ?
Zobacz tutaj ile jest przepisów na mixy dla paletek i nie tylko. Większość z przepisów tam podanych można wykorzystać w kuchni dla dyska.
http://strony.aster.pl/elem/akk/s_kk.html
Imię: Maciej
Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 61 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-16, 11:53
Warzywa, które podaję zbrojnikom a zarazem dyskowcom to: marchewka, kalarepa, bób, ogórek i papryka. Paletki zainteresowane są głównie bobem i czasami papryką. Przed chwilą wrzuciłem kilka ziaren bobu i podobny młyn był jak przy karmieniu mrożonym miksem sercowym. Wszystkie walczą o lepsze kąski
_________________ Chroń Ziemię - oszczędzaj wodę i energię !!
U mnie osobiście z pokarmów roślinnych w mixie mam : banan, jabłko, czosnek, liść sałaty, groszek, szpinak, papryka, marchewka i łodyżka pietruszki. Oczywiście podaję to w różnych proporcjach, a te składniki jakie podałem stanowią około 35% mixa, reszta to serca itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum