Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. :: Zakup paletek

Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Chat  Download

Paletki - Forum dyskusyjne amatorów dyskowców. Strona Główna » Paletki » Dyskowce » Zakup paletek

Tagi tematu: paletek, zakup

Otwarty przez: Sebastian
2007-04-15, 13:29
Zakup paletek
Autor Wiadomość

Sebastian 
zakręcony ponad normę

Imię: ...

Wysłany: 2007-04-15, 09:17   Zakup paletek

W zwiazku z wieloma pytaniami dotyczacych aklimatyzacji nowo zakupionych paletek napisze kilka podstawowych zasad.

1. Paletki po zakupie i transporcie wpuszczamy po uprzednio wyrównaniu temperatury worka z woda w akwarium.
Wkładamy worek do akwarium na ok 15-30 minut ,w zależności od temp.otoczenia na dworze im zimniej tym dłużej.

2.Otwieramy worek i spokojnie dolewamy wodę z akwarium do worka ok.2-3 razy w ciagu kolejnych 30 minut.Ma to za zadanie usrednienia parametrów wody i mniejszy szok dla ryb .
Ryby wylewamy na siatkę i tak wkładamy do wody.

3 .Jeżeli to jest nasza pierwsza obsada w akwarium nie karmimy przez pierwsze 24 godzin ,ryby i tak sa spłoszone i zazwyczaj nie pobieraja pokarmu.
Jeżeli mamy obsadę karmimy niewielkimi porcjami ,wtedy łatwo stwierdzić czy nowe nabytki sa zainteresowane pokarmem.

4.Najwazniejsza sprawa po wpuszczeniu nowej obsady jest zaciemnienie akwarium i absolutny spokój przez pierwsze kilka dni .

5. Po wpuszczeniu ryb podnosimy temp.w akwa na 32 stopnie na 2-3 dni w celu łatwiejszej aklimatyzacji ryb .Ryby w wyzszych temp.szybciej dochodza do siebie i nie sa narażone na infekcję grzybiczną.

6.Nowe nabytki karmmy zalecanymi pokarmami hodowcy lub sprzedawcy ,nie eksperymetujemy na rybach nowych pokarmów .Dopiero wtedy kiedy pobieraja znany sobie pokarm możemy wprowadzac swoje innowacje .

7.Idealnymi parametrami dla nowych nabytków jest PH 6,5 GH 8-12 KH 4 i temp.30-32(32 tylko w pierwszych dniach ).
Możliwe sa minimalne odstępstwa w góre lub w dól.

W celu zapewnienia naszym nowym pupilom maxymalnie idealnych warunków stosujemy powyższe wskazówki .

Post odzyskany z forum Mysiara autorstwa Darka Trochimowicza
Ostatnio zmieniony przez Sebastian 2007-04-15, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  

Postaw piwo autorowi tego posta

wojam 
nowicjusz

Imię: Wojtek

Wysłany: 2007-04-15, 11:21   Zakup paletek bis

Cytat:
W zwiazku z wieloma pytaniami dotyczacych aklimatyzacji nowo zakupionych paletek napisze kilka podstawowych zasad.

1. Paletki po zakupie i transporcie wpuszczamy po uprzednio wyrównaniu temperatury worka z woda w akwarium.
Wkładamy worek do akwarium na ok 15-30 minut ,w zależności od temp.otoczenia na dworze im zimniej tym dłużej.

2.Otwieramy worek i spokojnie dolewamy wodę z akwarium do worka ok.2-3 razy w ciagu kolejnych 30 minut.Ma to za zadanie usrednienia parametrów wody i mniejszy szok dla ryb .
Ryby wylewamy na siatkę i tak wkładamy do wody.

3 .Jeżeli to jest nasza pierwsza obsada w akwarium nie karmimy przez pierwsze 24 godzin ,ryby i tak sa spłoszone i zazwyczaj nie pobieraja pokarmu.
Jeżeli mamy obsadę karmimy niewielkimi porcjami ,wtedy łatwo stwierdzić czy nowe nabytki sa zainteresowane pokarmem.

4.Najwazniejsza sprawa po wpuszczeniu nowej obsady jest zaciemnienie akwarium i absolutny spokój przez pierwsze kilka dni .

5. Po wpuszczeniu ryb podnosimy temp.w akwa na 32 stopnie na 2-3 dni w celu łatwiejszej aklimatyzacji ryb .Ryby w wyzszych temp.szybciej dochodza do siebie i nie sa narażone na infekcję grzybiczną.

6.Nowe nabytki karmmy zalecanymi pokarmami hodowcy lub sprzedawcy ,nie eksperymetujemy na rybach nowych pokarmów .Dopiero wtedy kiedy pobieraja znany sobie pokarm możemy wprowadzac swoje innowacje .

7.Idealnymi parametrami dla nowych nabytków jest PH 6,5 GH 8-12 KH 4 i temp.30-32(32 tylko w pierwszych dniach ).
Możliwe sa minimalne odstępstwa w góre lub w dól.

W celu zapewnienia naszym nowym pupilom maxymalnie idealnych warunków stosujemy powyższe wskazówki .

Post odzyskany z forum Mysiara autorstwa Darka Trochimowicza

W związku z tym, że temat "Zakup paletek" jest tematem zamkniętym, pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek.
Powyższy tekst nie powinien być przedstawiany jako podstawowe zasady postępowania przy kupnie nowych paletek, czy innych ryb.
Zawiera on bardzo poważny błąd - zaleca pominięcie kwarantanny
Jest to bardzo łatwy sposób na nowe, czasami poważne problemy, czasami kończące się stratą całej dotychczasowej obsady.
Myślę, że na nowym forum powinniśmy propagować prawidłowe zasady postępowania -
Zawsze kwarantanna.

Lysy 
zakręcony ponad normę

Imię: Sebastian

Wysłany: 2007-04-15, 11:27   

Podpisuje się pod tym obiema rękami bez kwarantanny to jak proszenie się o to by rybki zachorowały!

Sebastian 
zakręcony ponad normę

Imię: ...

Wysłany: 2007-04-15, 13:36   

Wojtku pozwoliłem sobie scalić Twój post i post Sebastiana to tego wątku.
Wątek zostaje odblokowany. Piszcie o swoich metodach aklimatyzacji ryb.

sylwester555 
nowicjusz

Imię: sylwek

Wysłany: 2008-12-01, 23:14   gdzie kupic

za jakies dwa tygodnie chce kupic kilka paletek
przygotowuje akwa 200 l bez podloza.
widzicie skad jestem ,a tu w sklepie zoo mozna kupic paletki ale
dla nawet laika nie wygladaja one dobrze,
znalazlem na alegro
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=494676267
jest mozliwosc wysylki pks
a z katowic jest bezposredni autobus do rymanowa
czy zaryzykowac zakup w ciemno??????????/
ktos zna tego pana?????????
jakie rybki sprzedaje?

sylwester555 
nowicjusz

Wysłany: 2008-12-02, 22:04   witam wszystkich

na tym forum jestem nowy
czesto zagladam na forum holenderskie ale caly czas drzemie wemnie chec posiadania paletek.mam akwa roslinne 450 l ale do niego paletek nie wpuszcze bo rok temu prubowalem i padly wszystkie 5 szt.
jestem w tym temacie prawie zielony .
poczytalem juz tu troche i prosil bede o rady podczas zakladania nowego akwa z paletkami
pozdrawiam wszystkich b.serdecznie sylwek

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: NN
Pomogła: 24 razy
Piwa: 16/11

Wysłany: 2008-12-02, 23:39   

Tylko bez nerwów.
My tu też jesteśmy amatorzy dyskowców.
Ale każde z nas musi też na chleb zarabiać i zaglądamy tu na dłużej w soboty, przynajmniej ja.
Jak dotrwasz do tego czasu z tym postanowieniem to będziesz mógł powiedzieć że jesteś prawie dyskomaniak.
A poważnie, postaramy się cośkolwiek pomóc.
Przynajmniej kilkoro z nas, reszta kolegów tez woli sobie poczytać. Albo się Kaśki boją, albo wstydzą. Mam nadzieję że kiedyś się tego dowiem. :D
A tak poza tym, to witam w skromnych progach.

PS. Ja bym tych ryb nie kupowała. Może to wina jakości tych zdjęć, ale wyglądają jakby już sporo przeżyły i to w nienajlepszym znaczeniu tych słów.

MARIUSZ NOWAK 
nowicjusz
Mariusz Nowak

Imię: Mariusz

Wysłany: 2008-12-03, 10:55   

Witam.
Jeśli mam być szczery to też mi się wydaje,że pierwszej młodości nie są.
Nie wiem na ile jest w tym prawdy , ale podobno po wielkości oka w stosunki do reszty ciała można to określić.Może się mylę.Cóż jestem laikiem:)

sarenkas 
lekko zakręcony

Imię: Sławomir Sarna

Wysłany: 2008-12-03, 11:51   

MARIUSZ NOWAK napisał/a:
... ale podobno po wielkości oka w stosunki do reszty ciała można to określić.Może się mylę.Cóż jestem laikiem:)

Tu się nie mylisz, bo faktycznie tak jest, że wiek ryby ocenić można po wielkości oka w stosunku do ciała.
sylwester555 przeglądnij sobie to: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=491230797 , jakbym miał wybierać to wolałbym z tego źródła
pozdrawiam Sławek

sylwester555 
nowicjusz

Wysłany: 2008-12-04, 21:34   zakup

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=499162845
a co sadzicie o tych rybkach bo to jest dosc blizko mnie?//

ratafia 
nieuleczalnie zakręcony

Imię: NN
Pomogła: 24 razy
Piwa: 16/11

Wysłany: 2008-12-04, 22:21   

Jaka cena, taka i jakość.
Prawdę powiedziawszy, wolałabym pół takiej jaką wskazał Sławek, niż całe stadko z ostatniego linku.

sylwester555 
nowicjusz

Wysłany: 2008-12-04, 22:49   paletki

rozmawialem dzis z wlascicielem rybek z linku ktory podal slawek i niewiadomo czy do czasu jak bede mial wszystko gotowe bedzie mial jeszcze te paletki,ale jak tak to bede sie tego trzymal.
w tym momencie mam pytanie natury technicznej nadajace sie do innego tematu ,ale jak juz tu jestem to zapytam.
w roslinnym mam hqi,ale tu w nowym zbiorniku 200 l musze zalozyc cos innego .
powiedzcie mi czy moze dwie zarowki energooszczedne o mocy odpowiadajacej kazda po 120w,czy swietlowki
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=490555241
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=490565896
oczywiscie zarowki beda znacznie tansze ,no ale chce to zrobic tak yeby nie przerabiac za chwile

MARIUSZ NOWAK 
nowicjusz
Mariusz Nowak

Imię: Mariusz

Wysłany: 2008-12-04, 23:22   

Uważam,że lepiej dać zarobić "SWOJEMU":)
JAK TRWOGA TO DO BOGA ,a jak dać zarobić to u innych chcecie kupować??
Prawda Adam??:)

sylwester555 
nowicjusz

Wysłany: 2008-12-05, 08:20   paletki

nie rozumiem prosze jasniej

jdarecki 
nieuleczalnie zakręcony
daros

Imię: Darek
Piwa: 87/74

Wysłany: 2008-12-05, 08:30   

Oczywista oczywistość a propo oświetlenia.
W maleńkich akwariach typu cube czasem stosuje się żarówki energooszczędne ale tam nie ma innej opcji ze względu na rozmoary szkła. W zbiorniku o pijemności 200l masz tyle miejsca na oświetlenie i co więcej gotowe zestawy.Wybierając zapytaj sprzedawce czy jkest na elektronicznych statecznikach i jaki jest współczynnik lambda- im wyższy tym wyższa sprawność.
Widmo światła i jego użyteczność zależy od tego co chcesz mieć w akwa (czy rośliny czy sterylniak). Najlepiej sprawdza się kombinacja liku świetlówek. Wszystko zależy co planujesz i jaki masz budżet. Na taki zbiornik oświetlenie mocy ok 100 w powinno wystarczyć. Świetlówki Philipsa 865 to rozsądna prpopzycja (ale nie za taką cenę). Za 30 pln można kupić spokojnie Philipsa 965 Aquarelle który jest dużo lepszy.

Odpowiedz do tematu